Een portret van Anke Vanhooren

© Eendracht Aalst © Eendracht Aalst

De Ladies zagen hun afspraak met het Lotto Park in het water vallen door het COVID-19 beestje dat om de hoek kwam loeren. Anke Vanhooren (28) richtte haar blik meteen op dinsdag om haar ex-club Anderlecht partij te geven op Neerpede. Een portret van de rechterflankspeelster die het eerste Aalsterse doelpunt in de Super League op haar naam schreef.

Met de jongens

Anke werd geboren in Asse maar is een echte Wambeekse. “Toen ik 6 was kregen alle vriendjes een uitnodiging om eens te gaan voetballen bij FC Wambeek. Ik was ontstemd dat de meisjes vergeten waren want ik wou absoluut mee. Het kwam voor mekaar en ik zou tot mijn zestiende bij de club blijven, tot er een scout van Anderlecht langskwam.”

Patron Marijke

Paars-wit bleef ze ook nog eens 8 seizoenen trouw. “Samen met Laura De Neve (huidig RSCA-captain en Red Flame) kon ik doorgroeien naar het eerste elftal. We maakten de stap van het tweede niveau naar de eerste nationale en de BeNe League. Ik kon geen vaste waarde worden maar vergaarde wel speelminuten en ook wel basisplaatsen. Opkijken deed ik naar Marijke Callebaut, de patron die de youngsters onder haar vleugels nam. Gelukkig want ik vond het best een harde leerschool. Ook met Laura Deloose en Nicky Van den Abbeele speelde ik bij Anderlecht dat toen Standard voor zich moest dulden. We wonnen wel de Beker in 2013, al bleef ik op de bank in die wedstrijd.”

Assistenkoningin

Dorpsgenoot Dirk Decoen haalde Vanhooren naar Eendracht Aalst waar ze nu aan haar vierde seizoen begint. “Ik kon er in een eerste elftal op hetzelfde niveau aan de slag blijven. De afstand was een meevaller, ik kwam er in een toffe groep terecht en we hebben in het Pierre Cornelisstadion één van de beste velden uit het Belgisch damesvoetbal. Ik voel ook veel vertrouwen van de coach.” Sinds het kampioenenjaar is Anke bij de Ladies de absolute koningin van de assist. “Op de rechterflank moet ik het hebben van mijn snelheid en doelpunten aanbrengen. Uitgerekend ik maak dan ons eerste doelpunt in de Super League. Al overheerste in Leuven na afloop vooral de teleurstelling om de gemiste punten.”

Doelstelling

Super League-voetbal in Aalst. Hoe valt dat mee? “Ik ben blij met de kwaliteit in de ploeg want het kneusje van de reeks worden zag ik niet zitten. We staan nu momenteel wel laatste maar dat gevoel hebben we niet. De wedstrijden waarin we punten kunnen pakken komen er nog aan. Onze competitiestart was zeker niet slecht. We hebben ballen getoond als voetballend team. Dat zeggen ook de goede commentaren die we krijgen van de topclubs. De bus parkeren is niet aan ons besteed. In ons eerste seizoen willen we de beste nieuwkomer worden.”

Tegen de Belgische top

Kunnen de Ladies nu de landskampioen het vuur aan de schenen leggen? “We moeten realistisch zijn, Anderlecht steekt er met kop en schouders bovenuit in de Super League. Maar we moeten iets kunnen laten zien. Schrik voor een afstraffing is er wel na de recente uitslagen van paars-wit (0-11 tegen Zulte Waregem en 0-7 tegen Charleroi, nvdr). We mogen gewoon de kopjes niet laten hangen als we doelpunten binnen krijgen. En geen foutjes maken want die zullen nu meteen cash betaald worden. Het zou voor mij ook de eerste keer in het Lotto Park geweest zijn, maar dat hield mij niet bezig. Vooral de jonkies keken er enorm naar uit. Mijn focus lag al bij de wedstrijd zelf, hoe we die gaan aanpakken.”

Naast het voetbal

In het dagelijkse leven werkt Anke in een crèche. “Ik heb een opleiding tot fitnessinstructeur gevolgd maar avondwerk is niet combineerbaar met het voetbal. Een kinderdagverblijf is dat wel, al is het de bedoeling om later terug in de sportsector te belanden. Ik denk aan personal coaching gelinkt aan de kinépraktijk van mijn vriendin.”

Kom Anke en de Ladies zaterdag aanmoedigen in hun eerste thuiswedstrijd mét publiek tegen de KRC Genk Ladies. Aftrap om 14u00 in het Pierre Cornelisstadion. Registratie en tickets mogelijk tot donderdag (klik hier voor alle info).

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje