Een portret van Ladies-revelatie Loes Van Mullem

Jonge talenten die snel kunnen doorgroeien naar het hoogste niveau. Daar is Loes Van Mullem toch wel de exponent van bij de Eendracht Aalst Ladies. Nog voor haar zeventiende verjaardag had ze dit seizoen al een vaste stek op het middenveld. Een portret van onze revelatie.

Moederclub

Al op zeer jonge leeftijd combineerde Loes verschillende sporten. Ze was 9 toen ze voor atletiek koos maar begon het voetbal toch al gauw te missen en keerde terug naar SK Oudegem, nu nog steeds de tweede thuis van de familie Van Mullem. Papa Hans is er bestuurslid en doet de boekhouding, broer Wout speelt in het eerste elftal. En Loes voetbalde er dus in de jeugd, in het begin nog afwisselend op het veld en in doel.

In 2018 ruilde Loes haar moederclub voor de Eendracht Aalst Ladies. “Het was Jana Dekens die mij en Marie-Johanna Schillemans in het vizier kreeg en ons liet meetrainen in Aalst. Ik besefte snel dat ik een stap hogerop kon zetten van het jeugdvoetbal naar een eerste dameselftal. Het waren 10 leuke jaren met de jongensploeg in Oudegem maar het was tijd voor verandering.”

Leren van de jongens

Onze youngster raadt jeugdspeelsters aan om zo lang mogelijk in de jongenscategorieën te spelen. “Je kan er meer progressie maken omdat er sneller en fysieker wordt gevoetbald. Rond de leeftijd van 15 jaar moet je sowieso overschakelen omdat het dan moeilijker optornen is tegen de jongens. Naast het voetbal speel ik ook nog graag tennis en doe ik soms krachttraining met mijn broer. Die voetbalpartijtjes in de tuin van vroeger doen we nog wel eens maar meestal moet ik het onderspit delven. Wout is een beer van een vent. We spelen beiden centraal op het middenveld, al ben ik aanvallender ingesteld.”

Steile opgang

Bij de Ladies kon ze zich binnen de 2 jaar manifesteren tot een vaste waarde en één van de young potentials in de Scooore Super League. “Het eerste jaar kon ik pas in de terugronde wedstrijden spelen omdat ik nog geen 15 was. Ik trainde dan afwisselend met de A- en de B-ploeg. In mijn tweede seizoen speelde ik nog voornamelijk met de Ladies B in eerste provinciale, maar mocht ik de laatste wedstrijden voor de corona uitbraak in de basis starten bij de kampioenenploeg in eerste nationale.” Het vervolg dit seizoen is bekend. Na een aantal sterke invalbeurten kon Dirk Decoen in november op het middenveld niet meer om de 16-jarige Van Mullem heen.

Kevin De Bruyne

Loes blinkt uit op de korte ruimte en met haar spelinzicht en passing. “Dat zijn net ook de eigenschappen van mijn grote voorbeeld Kevin De Bruyne, die een echte allround speler is. Een bal diep steken doe ik ook wel eens. In onze groep kan ik van iedereen iets opsteken, al leunt mijn profiel het dichtst aan bij Justine Blave. Bij de tegenstanders maakte Jarne Teulings van Anderlecht (en volgend seizoen bij Twente, nvdr) indruk op mij. Het was moeilijk om op haar te verdedigen.”

Meer dan voetbal

In november was er nog de video-opname met Tine De Caigny. “Het was een leuke ervaring om de Scooore Super League te promoten. Ik kreeg enkele vragen ingefluisterd voor de Gouden Schoen over de stap naar het buitenland, maar persoonlijk houdt het mij niet bezig. Mijn leven hoeft niet volledig in het teken van voetbal te staan. Een goede job is voor mij belangrijk en nog tijd kunnen maken voor vrienden. Het ligt mij ook niet om vaak van club te veranderen. Het is elders niet altijd beter en ik geniet er wel van om dichterbij huis te voetballen. Let op, als de kans zich voordoet zal ik er wel over nadenken maar het is geen doelstelling.”

Studeren en rijlessen

Het middelbaar schoolleven van onze middenveldster zit er bijna op. “Binnenkort studeer ik af aan het Lyceum in Aalst, waar ik de richting Wetenschappen-Wiskunde volg. Ook al moet ik soms na de avondtrainingen nog voor school werken, de combinatie is doenbaar. Ik hoef ook geen trainingen te laten vallen tijdens de examens.” De eerste stappen naar een rijbewijs zijn ook gezet. “Het zal makkelijker zijn als ik kan rijden. Nu kan ik gelukkig rekenen op “Taxi mama”, die tijdens de trainingen gaat wandelen met de hond, of kom ik zoals de ganse zomer met de fiets naar Aalst.” (Goed voor zo’n 12 kilometer enkele rit, nvdr)

Bwamanda

De vakantiebestemming die bij Loes op 1 staat is Afrika. “Mijn papa is in Congo geboren en heeft er al zoveel over verteld dat ik het zelf graag eens wil zien. Mijn opa was er dokter en één van de medeoprichters van het ontwikkelingsproject CDI Bwamanda (nu gekend als Congodorpen, nvdr). Daarnaast heeft ook mijn nonkel er 5 jaar gewerkt. Het lijkt me leuk, eens het terug mag, om met de hele familie naar daar te reizen.”

Loes, die nu ook de weg naar doel heeft gevonden de jongste weken, gaat morgen met de Ladies op zoek naar puntengewin bij Zulte Waregem. Als ze daarin slagen, wacht hen op de slotdag een play-off 2 finale tegen KRC Genk.

Make us proud, Ladies!

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje