Pendelen tussen Aalst en Andenne met Valentine Hannecart

© Eendracht Aalst

Eén van de opvallende figuren in de A-kern van onze Eendracht Aalst Ladies is ongetwijfeld Valentine Hannecart (25). De Waalse middenveldster heeft er heel wat voor over om bij “Den Iendracht” te kunnen spelen. Zo pendelt ze voor elke training een goede 250 kilometer tussen Andenne, in het noorden van de provincie Namen, en de Zandberg.

De liefde voor de bal

Hannecart werd geboren in Namen en groeide op in Andenne. Ze was 5 toen ze haar eerste voetbalschoentjes aanbond met haar vader als eerste jeugdtrainer bij RCS Schaltin. “Het is inderdaad mijn papa die me de liefde voor de bal heeft bijgebracht. Ik viel blijkbaar meteen op, want het volgende seizoen speelde ik al bij het hoger aangeschreven JS Bas-Oha in de buurt van Hoei. Daar heb ik het grootse deel van mijn jeugdopleiding doorgemaakt, tot ik in 2009 werd opgemerkt door Standard. Bij het beloftenteam van de Rouches was het de eerste keer dat ik in een vrouwenelftal speelde. Voorheen speelde ik altijd tussen de jongens, wat me als meisje eigenlijk wel sterker maakte.”

Trofee voor Sportverdienste

Ook bij Standard B ontpopt ze zich snel tot een vaste waarde en leidster op het veld. Ze wordt op haar vijftiende(!) al kapitein en al snel volgen de eerste oproepingen voor de nationale jeugdploegen. “Ik heb daar heel mooie herinneringen aan, want het is daar dat ik heel wat vriendinnen voor het leven heb leren kennen zoals Anaëlle Wiard. Bij de nationale U17 en U19 werd Dirk Decoen mijn coach. Mijn sportieve prestaties bleven ook in mijn woonplaats Andenne niet onopgemerkt, want zowel in 2011 als in 2012 viel ik er in de prijzen. Eerst de ‘Prix de l’encouragement’ en de ‘Prix du public’, een aanmoedigingsprijs voor jonge sporters. Het jaar daarna kreeg ik, uit handen van de burgemeester en special guest David Goffin, zelfs de hoogste bekroning met de stedelijke prijs voor sportverdienste.”

Invallen in de Champions League

Bij Standard speelt Valentine vooral met het B-team, maar vanaf 2011 mag ze toch nu en dan eens mee met de A-ploeg. “Ik mocht zelfs een paar keer invallen, maar mijn aandeel in de dubbel van 2012 en de titel van 2013 was eerder beperkt. Bij de titel van Standard B in tweede nationale in 2013 speelde ik wel een belangrijke rol. Mijn mooiste herinnering uit die periode waren toch wel de invalbeurten in de dubbele Champions League confrontatie tegen Potsdam. Vooral op Sclessin, in een behoorlijk gevuld stadion, met al je familie en vrienden op de tribune. Schitterend!”

Keuze voor de studies

In 2013 verruilt Valentine plots Standard voor RSC Anderlecht, maar door de moordende concurrentie wordt dat geen onverdeeld succes. Twee seizoenen later keert ze terug naar de Vurige Stede. Ze is dan 19 en haar prioriteiten komen stilaan elders te liggen. “Ik studeerde wiskunde aan de hogeschool, en dan moet je keuzes maken. Ik ben ook niet verder geëvolueerd bij de Red Flames, zoals verschillende van de meisjes waarmee ik bij de nationale U19 speelde. Na opnieuw 3 jaar Standard, die ik vooral bij het B-team spendeerde, zat ik op een dood spoor. Ik trok in 2018 naar OH Leuven en de reden was heel eenvoudig. Ik wou meer speelminuten op het hoogste niveau en bij Standard leek dit onwaarschijnlijk, tenzij ik bereid was om bijna elke dag als profspeelster te gaan trainen. Dat was voor mij echt onmogelijk.”

Passie boven de afstand

Na 2 jaar OHL wilde Dirk Decoen haar helemaal laten doorbreken in de Super League bij promovendus Eendracht Aalst Ladies. “De afstand schrikte mij eerst wel wat af maar er bestaat een Frans spreekwoord: ‘Quand on aime, on ne compte pas.’ Dirk had enorm veel vertrouwen in mij en dat vleide me wel. Het feit dat ik heel wat van de speelsters kende van vroeger, trok me over de streep. Ik doe nu inderdaad heel wat kilometers om te komen trainen, maar de frequentie van de trainingen ligt lager, dat compenseert dus. Bovendien is het zo dat mijn vriend ook voetbalt en we moeten voor een stukje dezelfde kant uit. Dat helpt ook.”

Bezige bij

Niet alleen voetballen bij de Eendracht Aalst Ladies en de lange autoritten staan in de agenda van Valentine. “Ik ben leerkracht wiskunde in mijn oude school in Andenne, op zondagvoormiddag geef ik privélessen en ik coach het vrouwenelftal van CS Andenne (in eerste provinciale, nvdr). En ook de liefde is in mijn leven opgedoken.” Valentine droomde als kind van een carrière als profvoetbalster in Frankrijk of Duitsland, maar die ambitie heeft ze laten varen. “Ik ben tot nu toe tevreden over het parcours dat ik heb afgelegd. Meer zat er echt niet in, tenzij ik bereid was om grote offers op andere vlakken te brengen.”

Dijen en kuiten

De Eendracht Aalst Ladies zijn voor Valentine een leuke club om te spelen en een fantastische vriendinnengroep. “Vorig jaar speelden we een puik seizoen met sterke play-offs, dit seizoen gaat het wat minder. Maar ik ben ervan overtuigd dat het een kwestie van tijd is vooraleer de resultaten zullen verbeteren. Ik speel nu meestal op de rechtsback, maar ik doe dit enkel om de ploeg te helpen met mijn polyvalentie. Op mijn lievelingspositie van verdedigende middenveldster rendeer ik met mijn spelinzicht volgens mij het best.” Op die positie kan ze ook vaker haar uitstekende traptechniek gebruiken. “Dat is waar! Ik heb daar nooit specifiek op getraind. Misschien ligt het aan het flinke stel dijen en kuiten, die ik van mijn vader heb geërfd,” lacht ze.

Nog enkele jaren doorgaan

En, wat mogen we dit seizoen nog verwachten van de Ladies en Valentine Hannecart? “We zijn slecht aan het seizoen begonnen, maar ook vorig seizoen liep het in het begin stroef. We moeten aan ervaring winnen zodat we progressie kunnen boeken in die mooie competitie die de Super League toch wel is. En wat mijn persoonlijke ambitie betreft? Gewoon gelukkig zijn, mijn kennis en ervaring doorgeven aan medespeelsters, en aan mijn meisjes van CS Andenne. Ik wil nog een jaar of drie, vier alles geven voor het voetbal, en dan zal het stilletjesaan tijd worden om een gezinnetje te stichten en kindjes te krijgen.”

Het Eendracht-webteam wenst Valentine Hannecart nog veel sportief succes en persoonlijk geluk toe!
In de volgende 10 dagen kan je Valentine en haar ploegmaats in het Pierre Cornelisstadion aan het werk zien tegen het talententeam van Ajax (zaterdag 30/10 om 14u) en tegen landskampioen Anderlecht (zaterdag 6/11 om 16u).

Supporters op post voor deze mooie affiches!

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje