Vooruitblik naar Standard met Justine Blave

Komende zaterdag nemen onze Eendracht Aalst Ladies het thuis op tegen Standard. Voor onze middenveldster Justine Blave (29), die jarenlang de kleuren van de Rouches verdedigde, wordt het een prettig weerzien met haar ex-ploegmaats.

TUSSEN BRUSSEL EN LUIK

Justine werd geboren in Ukkel en groeide op in Sint-Pieters-Woluwe, waar ze begon te voetballen bij het lokale clubje FC Saint-Michel. Op haar veertiende werd ze getransfereerd naar Fémina White Star Woluwe. Van daar ging het naar Standard: eerst nog in het beloftenteam, maar in 2013 kon ze al enkele keren proeven van de A-ploeg die opnieuw landskampioen werd. Toch besliste Blave om de Vurige Stede te verlaten voor RSC Anderlecht, waar ze een vaste waarde werd.

Na 5 seizoenen bij paars-wit keerde ze terug naar Luik, waar ze in 2018 de Beker van België won. Een jaar later was Justine bij de genomineerden om Speelster van het Jaar te worden in de Super League (Missipo won, nvdr). Een grote dame dus, die dan toch besliste om vorige zomer een stapje terug te zetten en voor de Eendracht Aalst Ladies koos.

ZOEKEN NAAR EVENWICHT

Vanwaar deze opvallende ‘career move’, Justine? “Ik ben daar heel open in. Bij Standard moesten we verplicht 3 à 4 keer per week trainen. Ik woon in Oisquercq, een deelgemeente van Tubize, en de verplaatsingen naar Luik begonnen toch wel zwaar door te wegen, zeker als je weet dat ik geen profspeelster ben. Er zijn maar weinig vrouwen in de Belgische competitie die van het voetbal kunnen leven. Ik was eigenlijk niet heel actief op zoek naar een andere club, maar toen Anaelle Wiard, een zeer goede vriendin, mij haar transfer van OHL naar Aalst meedeelde, ben ik in contact gekomen met het bestuur.”

Standard had begrip voor haar situatie. “Ze hebben mij geen strobreed in de weg gelegd, waardoor mijn overstap vrij snel in kannen en kruiken was. Het trainingsregime ligt nu lager en ik ben vanuit mijn woonplaats op een 40-tal minuutjes op de Zandberg. Op die manier heb ik, samen met mijn partner, weer evenwicht kunnen brengen in mijn privéleven, want dat stond de voorbije jaren nogal zwaar onder druk.”

GLOBETROTTER

Van Justine is geweten dat ze graag mooie en lange reizen maakt. Zo maakte ze 2 jaar geleden een rondreis doorheen Maleisië. “Kuala Lumpur, een bruisende wereldstad, Borneo met zijn overweldigende natuurpracht. Tja, dat zijn dingen die je nooit vergeet natuurlijk. Vorige zomer gingen we normaal gezien naar Bali (Indonesië), maar die reis is door de coronacrisis niet kunnen doorgaan. Ik heb dan maar omgeboekt naar Kroatië. De Adriatische kust is ook ongelooflijk mooi, hoor!”

Door haar reis, die op voorhand was doorgesproken met de club, kon Justine pas in september aanpikken bij de groep. “Wanneer ik op reis ben, gaat bij mij de riem er af. Geen lange looptrainingen op het strand dus. Mijn gewicht neemt niet toe maar ik had vanzelfsprekend wel wat conditionele achterstand, waardoor ik het wat moeilijk had om het ritme opnieuw op te pikken. Ik ben momenteel nog niet 100%, maar ik begin toch stilletjes aan terug naar mijn beste niveau toe te groeien.”

NOOD AAN ERVARING

Blave, vorig seizoen basisspeelster bij de Belgische nummer twee, werd naar Eendracht Aalst gehaald om het team wat ervaring bij te brengen. “Gebrek aan ervaring op dit niveau is inderdaad ook ons grootste tekort. Daardoor hebben we al enkele punten laten liggen. Hadden we hier en daar eens een gelijkspel over de streep kunnen trekken, dan hadden we er nu iets beter voor gestaan. Mentale weerbaarheid is ook nog een werkpunt. Wanneer we op achterstand komen hebben we het moeilijk. Je ziet dan vaak dat de kopjes nogal snel naar beneden gaan. Daar moeten we aan werken.”

WEG VAN DE FLANK

Bij Standard speelde Justine vooral op de flanken, wat ook haar geliefkoosde positie is. “Tegen sterkere ploegen krijg je op die posities echter zeer weinig ballen. Daarom speel ik nu centraler. Daar kan ik ook meer mijn stempel op het spel drukken. De coach verlangt van mij dat ik het team op sleeptouw neem en het spel verdeel, waarbij hij uitgaat van mijn sterke punten. Ik beschik over een vrij goede ‘vista’, kan de vrije ruimtes vinden en mijn passing is vrij accuraat. Ik heb natuurlijk ook een mindere kant, en dat is mijn scorend vermogen.”

DUBBELE CONFRONTATIE

De komende 2 wedstrijden tegen Standard (door een inhaalspeeldag in één week tijd) zijn ongetwijfeld speciaal voor Justine? “Ja, ik speelde er – verdeeld over 2 periodes – in totaal 8 jaar. Ik won er de titel, maar daarin was mijn aandeel bescheiden. Mijn beste herinneringen bewaar ik dan ook aan de bekerwinst in 2018. In de finale, waarin ik in de slotminuten vervangen werd, wonnen we met 2-0 van KRC Genk.”

Hoe liggen onze kansen voor zaterdag? “Kijk, normaal gezien maken we geen kans. Alleen wanneer wij allemaal top zijn, geen fouten maken, wat geluk hebben en zij een mindere dag hebben, dan is er kans op puntenoogst. Ik denk wat we vooral Lola Wajnblum in de gaten moeten houden, een ongelooflijk sterke aanvalster, die ondanks haar jonge leeftijd (25) al bijna 10 jaar aan de top meedraait. Ze wordt overigens ook regelmatig opgeroepen voor de Red Flames. Wat mij betreft mag je op beide oren slapen: op het veld is er geen plaats voor sentiment, en ik zal dan ook tot de laatste snik de wit-zwarte kleuren van Eendracht Aalst verdedigen.”

AMBITIE

Waar ziet Blave het schip stranden dit seizoen? “Qua ambitie moeten we realistisch zijn: play-off 1 is voor ons te hoog gegrepen. We moeten proberen om in play-off 2 ons hachje te redden. Het is een eigenaardige competitie met de 4 nieuwkomers die met weinig punten achteraan bengelen (Aalst, Woluwe, Charleroi en Zulte-Waregem, nvdr). Ik merk wel progressie in de groep en in ons spel, en daarom ben ik ervan overtuigd dat we het behoud zullen kunnen verzekeren.”

Bedankt voor de fijne babbel, Justine Blave!

De thuiswedstrijd zaterdag om 14u00 (nog zonder publiek) wordt live uitgezonden bij Eleven Sports.

>>> Steun de Eendracht Aalst Ladies en bestel één van hun uitgebrachte voetbalflessen met gin, limoncello, amaretto of sambuca via de gloednieuwe webshop

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje