Gewezen coach Barry Hulshoff geeft de aftrap

Gewezen coach Barry Hulshoff geeft de aftrap Gewezen coach Barry Hulshoff geeft de aftrap

Voor de aftrap van de topper tegen Westerlo komt Ajax-legende Barry Hulshoff(67) over vanuit Nederland. Hij stond als trainer aan het roer bij Eendracht Aalst van 1998 tot 2000. Tot vorig seizoen was Barry ook nog werkzaam voor Westerlo. We blikken terug op zijn rijkgevulde spelerscarrière en zijn tijd in de Ajuinenstad.

Het Gouden Ajax

De naam Barry Hulshoff zal altijd gelinkt blijven aan Ajax Amsterdam. Vanaf 1966 speelde hij er twaalf seizoenen lang onafgebroken in het eerste elftal. Het was de gouden Ajax tijd. De prijzen die ze in die periode verzamelden blijft indrukwekkend: 7 landstitels, 4 Nederlandse bekers, 2 Supercups, 4 opeenvolgende Europacup I finales (de huidige Champions League) waarvan er 3 werden gewonnen én de wereldtitel voor clubteams in 1972. Centrale verdediger Hulshoff speelde er aan de zijde van o.a. Johan Cruijff, Arie Haan en Johan Neeskens. Rinus Michels stond enkele jaren aan het roer van de gouden generatie, ’s werelds beste coach van de twintigste eeuw, die in 2005 in een Aalsters ziekenhuis overleed nota bene.

Oranje

De Deventenaar speelde ook 14 wedstrijden voor het Nederlands elftal. Ondanks de Gouden Ajax periode kon Oranje zich pas in 1974 plaatsen voor een eindronde. Barry Hulshoff speelde alle kwalificatiewedstrijden voor de Wereldbeker maar een maand voor de start sloeg het noodlot toe. De verdediger blesseerde zich op training en mocht een kruis maken over zijn WK. Nederland stootte door tot de finale waarin het verloor van gastland Duitsland.

Belgische trainerscarrière

Op één seizoen in Oostenrijk na bleef Hulshoff zijn hele spelerscarrière in Nederland. Dat zorgde ervoor dat hij niet in staat was een hele resem internationale contacten uit te bouwen zoals een Johan Cruijff, Arie Haan of Johan Neeskens. Barry woonde ook op de Belgisch-Nederlandse grens. Deze elementen zorgden voor een “bescheiden”, hoofdzakelijk Belgische trainerscarrière: FC Wuustwezel, Ajax als assistent van Cruijff (ook even als hoofdcoach), Lierse, het Griekse FC Ionnanina, MVV, Westerlo, Beveren en Beerschot. Toen er bij zijn volgende club STVV een einde aan de samenwerking kwam, was Eendracht Aalst er in 1998 als de kippen bij om de opvolger van Urbain Haesaert aan te stellen. Barry integreerde zich snel en werd gehuisvest in Denderleeuw: “Het moet zowat mijn twintigste verhuis geweest zijn dus daar keek ik al niet meer van op.”

De kaart van de jeugd met Eendracht

Na enkele tegenvallende seizoenen wijzigt Eendracht Aalst van koers en opteert het voor jonge talentvolle spelers. En voor die uitdaging is Barry Hulshoff, die graag met de jeugd werkt, de geknipte persoon. Hij stoomt onder andere Peter Van der Heyden, Gunter Thiebaut en Steve Cooreman klaar voor het grote werk en met succes. Hulshoff dwingt respect af. Hij wordt op een verhoogje geplaatst door de spelers door zijn rijkgevulde carrière. “Maar”, zegt Barry, “Mijn spelers hoeven niet te weten wie ik vroeger was. Het werkt niet om over je verleden te praten. Sommigen waren nog niet eens geboren toen ik voor Ajax speelde. Trouwens, een speler merkt wel of je ervaring hebt of niet.

De Nederlander stelt zijn ervaring ook ten dienste van de jeugd van Eendracht Aalst en is supervisor van het jeugdopleidingsprogramma. Hij verleent ook zijn medewerking aan jeugdstages.

Op oefenkamp met Barry

De Eendracht spelers trekken grote ogen op oefenkamp in Nederland. Peter Van der Heyden: “Kei en kei hard. We hebben echt ongelofelijk afgezien. Zonder veel schreeuwen slaagt meneer Hulshoff er perfect in ons rustig te doen lijden.” Gunter Thiebaut: “Enkele maanden geleden trainde ik bij Lebbeke driemaal in de week. Hier deden we dat tot viermaal per dag!”

Hulshoff: “De voorbereiding is bij mij àltijd heel zwaar. Dan schud ik aan de boom, om er de zwakke broertjes, fysiek en mentaal, uit te krijgen. Onder extreme omstandigheden leer je mensen het beste kennen. Want dan weet je met wie je de oorlog, om Rinus Michels aan te halen, kan winnen. Ik eis dat ze daarin meegaan, dat er scherp wordt getraind en gespeeld.”

Principes

Uit getuigenissen van de spelers toen komen de werkwijze en de kwaliteiten van de Nederlandse coach naar boven: “Hulshoff blijft zijn principes altijd trouw: dat is hard werken en nooit naar namen kijken, de beste speelt. Er wordt een voorbeeldige profmentaliteit en discipline geëist. Hij kan met zijn ervaring ook iets overbrengen op een speler, een slimme prater. De Nederlander is ook tactisch heel sterk, hij ziet zaken die een ander niet eens opmerkt. Hij opteert ook voor een aanvallende speelstijl en werkt graag met de jeugd. De individuele trainingsaanpak is ook nieuw, zo kan iedereen aan zijn tekorten werken. Op momenten van immense druk blijft hij stoïcijns kalm en straalt één en al rust uit. Ook buiten het veld is hij een correct man, die niet vies is van een zweempje humor.”

Extra-sportieve zorgen

Eendracht draait een rustig seizoen in de veilige middenmoot. Barry Hulshoff plukt de vruchten van zijn werk en manager Orlans schotelt hem een contract voor onbepaalde duur voor, nooit eerder gezien in België. Maar de terugronde werd verknald door extra-sportieve beslommeringen. Parallel met de eerste financiële zorgen die naar buiten komen, gaan ook de prestaties van de ploeg er na nieuwjaar op achteruit. Sterkhouder Florian Urban verspeelt ook zijn laatste kans en wordt weggestuurd. Eendracht komt gelukkig nooit echt in degradatiegevaar na een slap seizoenseinde.

Het werd een zwaar jaar voor de ex-Ajacied waarin hij meer en meer moest afrekenen met onvrede bij de anciens die naast de ploeg vielen. Orlans en Van Puyvelde zijn plots niet meer zo enthousiast en gaan aan tafel zitten met kandidaat-trainers. Op aandringen van spelers en bestuur wordt toch geopteerd om de samenwerking met Barry Hulshoff voort te zetten.

Voor deze club doe ik alles

In de voorbereiding op het nieuwe seizoen krijgen Barry Hulshoff en zijn echtgenote een mokerslag te verwerken. De gezondheidstoestand van zijn vrouw dwingt hem tot een verhuis terug naar Nederland en veel getob tijdens de lange autoritten. Barry krijgt veel steun van iedereen die met Eendracht Aalst verbonden is. “Sinds dat moment zijn alle mensen van de Eendracht familie (spelers, supporters, technische staf, iedereen die hier werkt) niet meer gestopt met mij moed in te spreken, om te vragen naar de toestand, om mee te voelen met me. Dat geeft een fantastisch gevoel, voor deze club doe ik dan ook alles.”, liet Barry indertijd zijn dank optekenen voor de eindeloze steunbetuigingen.

The Barry and the Beautiful

De coach heeft net als zijn voorgangers Jan Ceulemans en Urbain Haesaert een vaste rubriek in het clubmagazine De Eendrachter. Hij antwoordt er onomwonden op de belangrijkste vragen die hij krijgt van de supporters. De populaire column draagt de naam “The Barry and the Beautiful”.

De Nederlander staat ook garant voor leuke quotes: “Harald Meyssen is een begenadigd voetballer maar hij heeft soms peper in zijn reet nodig.”

De geschiedenis herhaalt zich

Voor het seizoen 1999-2000 krijgt Hulshoff er onder andere Geoffrey Claeys en Georges Arts bij. Ook de toen nog nobele onbekende Predrag Filipovic is nieuw. Philippe Vande Walle trekt naar Club Brugge. Velen zien Eendracht als een degradatiekandidaat maar niets is minder waar. De Ajuinen spelen een uitstekende heenronde en hebben een plaats in de subtop. Ze oogsten veel lof voor het spektakel dat ze brengen maar Hulshoff weet als geen ander dat succes fragiel is. 

De geschiedenis van het vorige seizoen herhaalt zich. Extra-sportieve beslommeringen gooien in de terugronde opnieuw roet in het eten. Het bestuur ziet geen uitweg meer voor de financiële perikelen en oppert een fusie met Lokeren. De supporters keren zich massaal tegen het bestuur. Voorzitter De Jonghe en manager Orlans verlaten de club. In de terugronde zakt Eendracht terug naar een twaalfde plaats. In het daaropvolgende seizoen neemt assistent-trainer Wim De Coninck over van Barry Hulshoff, die toch tevreden terugblikt: “Het was leuk werken in Aalst. Jammer genoeg hebben we geen progressie kunnen maken. Ik voelde het financieel afglijden. Er waren geen middelen om de groep te versterken of om iets op te bouwen. Dat we afscheid namen van mekaar was niet meer dan een logisch gevolg. Alleen was het moment niet zo netjes. (enkele dagen na de begrafenis van zijn echtgenote)”

Ajax America

Nadat Hulshoff zich een half jaar uit het voetbal had teruggetrokken coacht hij nog KV Mechelen en is hij twee seizoenen technisch directeur van Willem II. In 2004 verhuist hij naar de Verenigde Staten. Daar gaat hij aan de slag als technisch directeur van ‘Ajax America’, een opleidingsschool voor jonge spelers. Bij zijn terugkeer in 2007 gaat hij aan de slag bij Westerlo als jeugdcoördinator en beloftencoach, vorig seizoen zelfs nog als assistent-trainer. Nu woont Barry terug dichter bij zijn roots en als er geen werk meer komt blijft hij daar na vele jaren van omzwervingen.

Eendracht Aalst wenst Barry te bedanken voor zijn prestaties die hij als trainer leverde voor onze club. Wij wensen hem dan ook nog veel succes en geluk toe in zijn verdere leven!

Tekst: Kenneth Demaret

 

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje