Marc Van Geersom geeft morgen de aftrap

Marc Van Geersom geeft morgen de aftrap Marc Van Geersom geeft morgen de aftrap

De wedstrijd tegen Dessel Sport zal op gang getrapt worden door Marc Van Geersom(64). Marc staat vooral bekend om zijn lange trainerscarrière bij de voetbalbond. Maar De Gentenaar heeft ook een verleden bij Eendracht Aalst. Op het einde van de jaren zeventig was hij namelijk onze doelman. Een terugblik op deze periode.

Sporting Ganda Sparta

Op 14-jarige leeftijd sloot Marc Van Geersom als veldspeler aan bij Sparta Gent. “Toen onze doelman een transfer afdwong waagde ik mijn kans tussen de palen. Ik zou in de jeugdreeksen ook nog voor White Star Sint-Amandsberg en de fusieclub Sporting Ganda Sparta uitkomen, waar ik opgemerkt werd door eersteklasser Waregem.”

Jeugdzonde

Bij Essevee werd Van Geersom in 1970 reservedoelman en kwam hij ook tweemaal in actie met het eerste elftal. Na dat seizoen beging Marc echter een jeugdzonde. “Waregem trok nog een derde doelman aan. Uit vrees om slechts op de derde plaats te komen zocht ik andere oorden op. Ik kwam bij vierdeklasser Racing Gent terecht. We werden kampioen maar het verblijf in derde klasse bleef beperkt tot één seizoen.”

Terug hogerop

Van Geersom vertrok naar tweedeklasser AS Oostende. “We dwongen in 1974 de promotie af naar eerste klasse. Ik verhuisde naar Beerschot, een andere eersteklasser waar ik een contract van drie jaar kreeg. Maar daar werd de voorkeur gegeven aan André Lauryssen. Enkel als hij gekwetst was kwam ik in actie.” Marc was in die tijd ook doelman van de nationale militaire ploeg. “Daar deed ik eigenlijk meer ervaring op dan bij de reserven van Beerschot. We wonnen zesmaal de Kentish Cup (vierlandentoernooi voor militaire elftallen). Het waren belangrijke wedstrijden waarin ik mij kon uitleven.”

Operatie redding bij Eendracht

In 1978 sloeg de inmiddels 28-jarige Marc Van Geersom zijn tenten op bij tweedeklasser Eendracht Aalst. De competitiestart verloopt echter desastreus. De Ajuinen verliezen hun eerste zeven wedstrijden. De verdediging stapelt de blunders op en Van Geersom staat machteloos in doel. Tijdens het seizoen moet trainer Gaston Van der Elst plaats maken voor de jonge Henk Houwaart, die het tij weet te doen keren. De verliesreeks slaat om in een reeks overwinningen en Eendracht eindigt uiteindelijk negende.

Bekerstunt

In datzelfde seizoen zorgde Eendracht Aalst voor nog meer sensatie door Winterslag uit de Beker van België te kegelen. De eersteklasser werd met 4-2 huiswaarts gestuurd. Een mooi kerstgeschenk voor de 8.000 fanatieke toeschouwers in het Pierre Cornelisstadion.

Concurrentie

Ondanks het knappe werk moet trainer Henk Houwaart wijken voor Walter Elegeert. Bij de doelmannen krijgt Marc Van Geersom concurrentie en niet van de minste. Anderlecht-legende Jean Trappeniers, inmiddels 37, komt over en Van Geersom belandt opnieuw op de bank. Maar ook in het seizoen 1979-80 is de malaise groot bij Eendracht. Na een nieuwe trainerswissel loodst Georges Heylens wit-zwart uit de degradatiezone. Het seizoen wordt afgesloten op een zwakke tiende plaats.

Onklopbaar

Het seizoen 1980-81 zou dat van Eendracht Aalst én Marc Van Geersom worden. De ploeg draait mooi mee bovenin en Van Geersom zou gaandeweg zijn plaats onder de lat heroveren ten nadele van Trappeniers, die steeds meer kritiek kreeg. De zege op titelfavoriet KV Mechelen (0-1) zou voor Van Geersom de kroon op het werk worden. De krantenkoppen logen er niet om: “Marc Van Geersom stuit Mechelaars”, “Straaljager Van Roy en onverzettelijke Van Geersom”, “Onklopbaar”. Dat het lang geleden is bewijst het feit dat Marc zich van deze wedstrijd nauwelijks iets kan herinneren.

Bizarre eindronde

Eendracht eindigt op een knappe derde plaats en mag voor het eerst deelnemen aan de eindronde. Daarin komt het tot een rechtstreeks duel met KV Mechelen. In het boek “De Vloek van Blavier” lezen we dat de Ajuinen maar mak spelen en het erop lijkt dat een aantal spelers liever niet willen promoveren. Trainer Heylens liet zich achteraf ook nog ontvallen dat het beter zo was: “We zouden het financieel niet gerooid hebben. Er zouden miljoenen moeten geïnvesteerd worden in spelers en accommodatie. En dat was uitgesloten. Eendracht wil voorzichtig verder bouwen.” Volgens Van Geersom was er echter geen sprake van zogezegde afspraken. “Achteraf wordt er altijd makkelijk gepraat. Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik van dergelijke praktijken niet op de hoogte was. En volgens mij speelde iedereen om over te gaan. Ik speelde alleszins niet met de rem op.”, bevestigt Van Geersom.

Eendracht monumenten

In die periode speelde Marc Van Geersom aan de zijde van verschillende Eendracht monumenten. Salvador Mammana Neto, Jean Arnolis en Geert Van Roy waren er enkele van. “Jean Arnolis was mijn beste kameraad in het team. Hij was de leider van het team, onze kapitein. Veel ploeggenoten keken op naar hem. Voor velen was hij dan ook een uitstekende mentor. Jean was ook de architect van het team. Ik herinner hem mij als een echte stylist. ‘Salva’ was een uitstekende centrumspits. Hij zorgde voor de meeste doelpunten en werd dan ook door iedereen van de ploeg op handen gedragen. Geert van Roy was één van de jonkies. Het was een speler met een enorme snelheid en een goed penetratievermogen”, weet Marc zich te herinneren. Naast Van Roy behoorde ook huidig sportief directeur Luc Van Hauwermeiren tot het team. “Luc was ook nog een jonkie en mocht af en toe al eens proeven van het eerste elftal.”

Na zijn periode bij Aalst had Van Geersom nog regelmatig contact met deze spelers. “De eerste jaren na Aalst heb ik nog redelijk veel contact gehad met Salva. We hadden dezelfde supportersclub, ‘Bij Nadine en Rudy’ zoals het mij altijd is bijgebleven, in Café Parking in de Botermelkstraat. Van Roy ben ik nog regelmatig in het voetbal tegengekomen.”

Primus op de trainersschool

De Gentenaar ging vervolgens nog op lager niveau voetballen bij Sparta Petegem waar hij de kans kreeg om als speler-trainer te functioneren. “Ik ben misschien iets te snel naar de lagere klassen gezakt maar ik kon bij Petegem speler-trainer worden. Dit was een nieuwe uitdaging in mijn carrière en wou deze dan ook heel graag aan gaan.” Nadien ging Marc naar de nationale trainersschool. En daar deed hij het allesbehalve slecht. Van Geersom werd als laureaat uitgeroepen en liet onder andere Walter Meeuws achter zich. “Walter Meeuws, die als tweede eindigde, werd toen bondscoach. Ik kreeg de U14 toegewezen maar onder Van Himst en Van Moer zou ik later aangesteld worden tot keeperstrainer van de nationale ploeg.”

Jonge Rode Duivels

Marc Van Geersom heeft haast alle nationale jeugdploegen getraind, ook de vrouwenploeg. “In 1999 werd ik directeur van het jeugddepartement en kreeg ik carte blanche om een visie te ontwikkelen. En ik mag wel zeggen dat dit nadien zijn vruchten heeft afgeworpen. De laatste jaren maakten we de juiste keuze om op technisch vermogen in te zetten. Ik heb veel Rode Duivels de revue zien passeren: Kompany, Hazard, Dembele, Vertonghen, Witsel en ga zo maar door. Niets anders dan goede herinneringen. Mijn werk wordt erg geapprecieerd.”

Eendracht talenten

Van Geersom kan zich ook nog enkele Eendracht talenten voor de geest halen. “Enerzijds ken ik enkele jeugdspelers van Aalst die ik opgeroepen heb en later carrière gemaakt hebben. Ik denk hierbij onder andere aan Kristof Kestens, Tim Aelbrecht, Koen Van Der Heyden en Tim Reigel. Anderzijds zijn er ook veel spelers die elders hun jeugdopleiding genoten en later bij Eendracht aan de slag gingen. Ik denk hierbij aan Tom Pietermaat, Maxime Gunst, Marijn Vandewalle, Tjendo De Cuyper, Gianni De Neve, Niels Martin en Mike Smet. Zij maakten allemaal deel uit van mijn kern.”

Onze gewezen doelman was nog af en toe in het Pierre Cornelisstadion te vinden. “Ik kwam regelmatig spelers scouten. De laatste keer dat ik dat deed was voor Gianni De Neve. Het is een speler met enorm veel mogelijkheden. Hij speelt steeds zuiver en is uitstekend in de korte combinatie. Naast De Neve is ook Mike Smet iemand die uit het goede hout gesneden is. Ik vind hem een echte topper, maar hij moet misschien soms nog wat meer in zijn eigen kunnen geloven. Mike kan zowel centraal en als flankverdediger goed uit de voeten.”

Afscheid van de jeugd

Van Geersom nam eerder dit jaar afscheid van het trainersvak en vervult nu een andere functie bij de voetbalbond. Hij is adviseur van directeur sport Paul Allaerts. ”Ik nam dankbaar afscheid. De 7 jeugd EK’s waren zeker hoogtepunten. Het mooiste vond ik echter het jarenlange werk. Jeugdspelers zien ontwikkelen en daar je steentje aan bijdragen, dat is het allermooiste. Dat heeft me trouwens overtuigd nooit voor een club te kiezen”, aldus Marc Van Geersom.

Zondag zal de Gentenaar bij de aftrap vergezeld worden door Eendracht sponsor Jan Arijs, die maandag zijn vijftigste verjaardag viert, en Jean Haezaert, die al 80 jaar supporter is en met de aftrap een droom in vervulling ziet gaan.

Interview: Thomas Van der Elst
Archief: Kenneth Demaret, Yves Janssens

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje