Niels De Schutter geeft zondag de aftrap

Niels De Schutter geeft zondag de aftrap Niels De Schutter geeft zondag de aftrap

De eerste wedstrijd van het nieuwe jaar zal op gang getrapt worden door Niels De Schutter(25). De Schoonaardenaar speelde elf seizoenen voor Eendracht Aalst en toont nu zijn kunnen op het hoogste niveau met KV Oostende. Niels maakte deze week even tijd voor ons in Spanje, waar hij met de ploeg op winterstage was.

Jeugd

De kleine Niels De Schutter bond voor het eerst de voetbalschoenen aan bij Juventus Schoonaarde. “Daar werd ik op 8-jarige leeftijd ontdekt door Eendracht scout Maurice Coopman. Die overstap naar Aalst was geen sinecure. Door het overlijden van mijn vader stond mijn moeder er alleen voor met mij en mijn twee jaar jongere broer. Gelukkig kregen we de hulp van grootvader om mij driemaal per week naar de training in Aalst te brengen.”

Ken Van Damme is een generatiegenoot. “We hebben nagenoeg hetzelfde parcours afgelegd in de jeugdreeksen, alleen is Ken een jaartje jonger dan mij. Verder komen van mijn ploegmaats van toen ook nog Jelle De Bock (FC Den Bosch), Jorrit D’Haeseleer (Bornem) en Preben Delclef (Berlare) momenteel nog uit in de nationale afdelingen.”

Daknam

Toen Eendracht Aalst in 2002 door het faillissement naar derde klasse tuimelde kreeg de ondertussen 14-jarige De Schutter een aanbieding van Sporting Lokeren. “Die aanbieding om bij een eersteklasser aan het werk te blijven mocht ik niet laten liggen. Ook al omdat ik Topsportschool wou gaan volgen, daar was het een vereiste om bij een eerste- of tweedeklasser te spelen. Mijn bekendste ploegmaats op Daknam waren Derrick Tshimanga en Nill De Pauw. In die vijf seizoenen, waarvan de laatste twee bij de beloften, heb ik veel geleerd van trainers als Rudy Cossey, Willy Quipor, Wlodek Lubanski en Willy Reynders.”

Polyvalent

Eén van de sterke punten van Niels is ongetwijfeld zijn polyvalentie. Die kreeg hij mee in zijn jeugdopleiding. “In de jeugdreeksen van Eendracht Aalst werd ik uitgespeeld centraal op het middenveld. Dat is ook altijd mijn voorkeurpositie gebleven waar ik het meeste rendement haal. Bij Lokeren werd ik gauw een rij achteruit geschoven naar het centrum van de defensie. In de laatste twee seizoenen bij de Lokerse beloften kwam ik uit op de backs, bij gebrek aan spelers voor die positie.”

De terugkeer

In 2007 kwam er interesse van verschillende clubs. “Toen ik wist dat Eendracht Aalst mij terug wou, was de keuze snel gemaakt. Ik ben Eendracht steeds op de voet blijven volgen en was blij terug te mogen keren naar mijn vertrouwde omgeving.” De 19-jarige De Schutter groeide samen met Jens Podevijn uit tot de revelatie van het seizoen 2007-08. “Eendracht was net gepromoveerd naar derde klasse. Ik kreeg veel vertrouwen van trainer Luc Limpens die mij onmiddellijk in de ploeg dropte. We speelden eindronde maar moesten het onderspit delven tegen Visé. Maar vooral de bekerstunt op eersteklasser STVV zal mij bijblijven dat seizoen.”

Ambitie

De ambities van “Schuttie” stroken met die van de club, zo snel mogelijk naar tweede klasse. Het seizoen 2008-09 eindigt wit-zwart echter op een teleurstellende elfde plaats. De daaropvolgende campagne zet Bart Van Renterghem de ploeg op de rails en wordt er opnieuw eindronde gespeeld. Maar deze keer toont Rupel-Boom zich sterker. In 2010 is het dan zo ver, Eendracht pakt de titel en promoveert naar tweede klasse. Niels De Schutter is een vaste waarde in de kampioenenploeg en wordt nog altijd op verschillende posities uitgespeeld. Meestal komt hij centraal in de defensie uit naast kapitein Predrag Filipovic.

Nieuwe uitdaging

Eendracht gaat op haar elan verder in tweede klasse en eindigt op een knappe zevende plaats. Maar de kampioenenploeg valt uit elkaar na de laatste competitiewedstrijd tegen degradant Dender. Het trio Laurent Depoitre, Wouter Moreels en Niels De Schutter trekt naar het ambitieuze KV Oostende. “Het was één van de moeilijkste beslissingen uit mijn carrière om weg te gaan uit Aalst. Maar ik was na vijf seizoenen toe aan een nieuwe uitdaging. De fans gunden me mijn transfer. Bij een nieuwe club zou ik opnieuw moeten knokken voor een basisplaats en dat kon mijn carrière een nieuw elan geven.”

Eerste klasse

En zo geschiedde. Ook in Oostende speelt de polyvalente De Schutter zich onmiddellijk in de ploeg en wordt de kampioenstitel gevierd. Ondertussen ontpopt Niels zich ook op het hoogste niveau tot een betrouwbare pion in het geheel van coach Frederik Vanderbiest. KVO is dit seizoen goed op weg zich te handhaven in eerste klasse.

Job

Niels kan zijn leven als profvoetballer nog altijd combineren met zijn job als vertegenwoordiger bij Nike. “De combinatie is inderdaad iets moeilijker geworden maar vaak trainen we maar één keer per dag. Dan vind ik het nuttiger om in mijn vrije tijd een job op zelfstandige basis te hebben dan Playstation te spelen of in de stad rond te lopen. Maar het voetbal blijft mijn hoofdberoep en krijgt absolute voorrang.”

Een optrekje aan zee heeft hij niet. “Ik heb vorig jaar een appartement gekocht in Schoonaarde en rij dus dagelijks heen-en-weer. Maar die autoritten vallen best mee aangezien we met enkele ploegmaats carpoolen. Onder andere Denis Dessaer rijdt mee.”

Dromen

Niels liet in zijn periode bij onze club verschillende dromen optekenen. Eerst was dat nog een basisplaats bij Eendracht Aalst, vervolgens in tweede klasse voetballen en tot slot droomde hij van  eerste klasse. Stuk voor stuk kwamen zijn dromen uit. “Ik denk dat het als voetballer belangrijk is jezelf steeds nieuwe doelen op te leggen. Tot op heden is alles inderdaad al aardig gelukt. Momenteel wil ik gewoon mijn basisplaats behouden en zo lang mogelijk in eerste klasse spelen. En wie weet ooit met Eendracht Aalst.”

Eendracht

Dat “den Iendracht” op termijn terugkeert naar eerste klasse, daar is Niels van overtuigd. “Maar een promotie afdwingen gebeurt nooit op bestelling. Dat hebben we met Eendracht meegemaakt in derde klasse, dat duurde ook langer dan voorzien. Je ploeg moet kwaliteiten hebben, een goede sfeer en de nodige dosis geluk. Ik denk ook dat er op financieel gebied goed gewerkt wordt onder het sterke bewind van Frank De Roose en zijn team. Zij moeten de put dichten die in het verleden werd gemaakt. Eens dat achter de rug is kan de ploeg zich versterken en zie ik Eendracht snel meestrijden voor promotie.”

Tot slot wil “Schuttie” zich nog richten tot de supporters. “Ik wil hen nogmaals bedanken voor de steun die ik trouwens nog dagelijks krijg, hetzij telefonisch, hetzij via de sociale media.  Door hen kijk ik er steeds naar uit om naar de Bredestraat af te zakken. Ik zal Eendracht altijd in mijn hart dragen.”

Interview: Kenneth Demaret

Foto’s: Kenneth Demaret, Karl Holvoet

 

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje