Peter Van der Heyden zondag op bezoek

Peter Van der Heyden zondag op bezoek Peter Van der Heyden zondag op bezoek

De aftrap van de topper tegen Eupen zondag zal gegeven worden door Peter Van der Heyden(37). De linkerflankspeler maakte in 1998 met Eendracht Aalst zijn debuut in eerste klasse en bouwde verder aan een mooie carrière bij Club Brugge, Wolfsburg en de Rode Duivels. Tijd voor een terugblik.

Jeugd

ZIjn eerste wedstrijd van zijn leven speelde Peter met de preminiemen van SK Oudegem. Een jeugdproduct is hij echter van Sporting Lokeren waar hij negen jaar speelde. Toen Peter achttien was verhuisden zijn ouders naar Mere en moest hij dus ook andere voetbaloorden opzoeken. “Bij Eendracht Aalst werd ik bij de juniors gewogen en te licht bevonden. Ik kon hen geen ongelijk geven. Op dat moment was ik er fysiek en mentaal nog niet klaar voor. Na enige tijd bood ik mij aan bij derdeklasser FC Denderleeuw waar ik via de provinciale junioren en de reserven uiteindelijk bij de eerste ploeg terechtkwam.”

Langs de grote poort

Begin 1997 betwisten Eendracht Aalst en tweedeklasser FC Denderleeuw een heroïsche derby voor 10.000 toeschouwers. Inzet is een halve finaleticket voor de Beker van België. Het is Peter Van der Heyden die onze buren op voorsprong brengt. Maar Eendracht sleept nog een replay uit de brand waarin Peter Lassen beslissend is. Een jaar later halen Orlans en Van Puyvelde de 21-jarige Van der Heyden naar Aalst voor drie seizoenen. De linkerflankspeler was erg gegeerd op de transfermarkt maar Aalst was sneller op de bal dan Beveren, Westerlo en het Nederlandse RKC. Peter moet op de linksback de opvolger worden van Stefan Van Riel.

Gebroken teen

Zijn transfer zou echter nog het nodige stof doen opwaaien in de Denderstreek. Van der Heyden helpt Denderleeuw nog aan een eindrondeticket maar sleept zich met een gebroken teen naar het einde van het seizoen toe. FC-trainer Denis Asselman verplicht hem verder te spelen maar Peter weigert. “Ik had voor mezelf uitgemaakt dat ik mijn toekomst in eerste klasse niet wou hypothekeren door met een blessure nog een slopende eindronde af te werken. Ik wou geen derde maal op rij een seizoenstart missen door een aanslepende blessure.” Het leidde tot heel wat commotie in Denderleeuw.

Oefenkamp met Barry

Peter Van der Heyden prijkt meteen op de cover van het Eendracht jaarboek. Samen met Davy Cooreman laat hij zich ook meteen gelden op de eerste training. Ze willen beiden bewijzen dat ze in eerste klasse thuishoren. Trainer Barry Hulshoff legde er meteen de pees op. “Het oefenkamp in Zeeland was kei en keihard. We hebben ongelofelijk afgezien. Zonder veel schreeuwen slaagt meneer Hulshoff er rustig in ons te doen lijden. Ik was al wel wat gewoon in Denderleeuw maar dit hadden velen nog nooit meegemaakt.”

Geslaagd debuut

Op 22 augustus 1998 maakt Van der Heyden in de thuiswedstrijd tegen Club Brugge (0-2) zijn debuut. “Alleen in Aalst (met Denderleeuw) heb ik al voor zo een massa volk gespeeld. De sfeer was uniek en in dergelijke omstandigheden kan ik altijd iets meer.” Op de derde speeldag maakt de Peet, zoals hij door de ploegmaats wordt genoemd, zijn eerste doelpunt tegen Germinal Ekeren (5-0). Tegen Lommel zet een doelpunt van Peter Eendracht op weg naar een broodnodige zege om weg te geraken uit de onderste regionen.

Het bezoek van Anderlecht (0-0) is een belevenis voor de jongeren, zo ook voor Peter. “Toen ik op het veld kwam, dacht ik toch: waw, ik loop hier naast Zetterberg en Scifo. Maar gaandeweg, toen ik de misverstanden zag tussen al die vedetten, dacht ik toch: is dit nu Anderlecht?” In een verdediging met ook nog Urban, Mukanya en Vanhoyweghen is Van der Heyden een certitude. Sterk met de bal aan de voet maar eerder een middenvelder dan zuiver verdediger.

Matchwinnaar

We zijn 20 december 1998, in de slotfase van Eendracht Aalst – Standard staat het nog 0-0. De verderfelijke speelwijze van de Luikenaars dat seizoen leidt tot ongenoegen bij iedereen die voetbal lief is. Tot in minuut 84 Peter Van der Heyden voorbij drie verdedigers slalomt en een heerlijke banaanbal, met zijn mindere rechter, voorbij Runje krult. Het Ivic-systeem had gefaald. “Ik besefte niet dat die bal zat. Tot de maats mij besprongen en het stadion uit zijn voegen barstte. Jongens toch, dat deed deugd.” Het was ook zijn revanche tegenover Denis Asselman, die hem moeilijk zag doorbreken in eerste klasse. Opvallend ook het applaudiseren van Peter richting een fervente fan in de hoofdtribune. “Dat was voor mijn moeder. Ik heb enorm veel aan haar te danken, logisch dat ze dus meedeelt in mijn succes.”

Carnaval

Binnenkort speelt Eendracht haar jaarlijkse carnavalswedstrijd. “Ik herinner me dat we in het stadion aankwamen en dat er op een rek allemaal pakjes van Robin Hood hingen, we hebben dat aangetrokken en zijn zo de stad ingetrokken, we waren wel gewend van te feesten, op carnaval zeker. Op maandag gingen we ook geregeld stappen in dancing D’Hoeve in Nieuwerkerken, de dag daarop stonden dan wel twee trainingen op het programma”, herinnert Peter zich.

Standard

De prestaties van de Aalstenaar waren de bestuurders van Standard niet ontgaan. De Luikenaars informeren bij de Ajuinen maar een transfer is onbespreekbaar, Eendracht plakt een te hoog transferbedrag op zijn hoofd. Het contract wordt wel opengebroken met een extra jaar, in ruil laat Peter een clausule in zijn contract opnemen zodat hij makkelijker weg kan als een topclub zich aanbiedt. Hij wil ook op een offensievere positie uitgespeeld worden. Zo gezegd, zo gedaan. Peter komt op de linksmidden in het seizoen 1999-2000 en krijgt rugdekking van nieuwkomer Predrag Filipovic!

DJ Peter

De grote hobby van Peter toen was muziek. “Onder de naam DJ Peter draaide ik dancemuziek op feestjes. Het was van kleinsaf al een passie, ik had thuis zelfs mijn eigen studiootje.” Hij dacht er zelfs aan na zijn carrière iets te doen in de muziekwereld, maar dat is er niet van gekomen. Peter is al jaren actief in de vastgoedwereld. “Ik koop en verkoop vastgoed, voornamelijk in Amerika. Dat is een echte passie.” Samen met zijn vrouw heeft hij ook een design winkel in Brugge.

Fusieplannen

Begin 2000 sturen voorzitter De Jonghe en manager Orlans aan op een fusie met Lokeren. Peter had er toen zijn mening over. “Als man van de streek zou ik het doodjammer vinden mocht een monument als Eendracht Aalst verdwijnen. Ik heb hier getekend omdat de ploeg en de sfeer mij zo aansprak. Jarenlang heeft Eendracht een eigen identiteit gehad en dat wordt nu zomaar weggegeven. De clubleiding heeft misschien geen andere keuze maar ik heb het er moeilijk mee.” Maar de supporters protesteren massaal, exit De Jonghe en Orlans.

Club Brugge

Peter versiert dat seizoen een transfer naar Club Brugge dat in hem de opvolger ziet van Vital Borkelmans. Het vervolg is bekend. Van der Heyden pakt titels met Club en is gedurende vijf seizoenen een vaste waarde. Op 29-jarige leeftijd maakt hij zijn buitenlandse droom waar. Hij kent enkele mooie seizoenen met Wolfsburg in de Bundesliga. Verschillende blessures gooien echter roet in het eten. Na nog een passage bij FSV Mainz keert Van der Heyden in 2010 terug naar Club Brugge. Zijn profcarrière sloot hij in 2012 af bij Beerschot. Peter speelt momenteel nog bij eersteprovincialer Knokke, waarmee hij een gooi naar de titel doet. Hij speelt er aan de zijde van een andere ex-Eendrachter Thomas Troch.

Rode Duivels

Na zijn transfer naar Club Brugge maakte Van der Heyden in 2001 ook zijn debuut voor de nationale ploeg tegen Tsjechië. De concurrentie was groot op de linksbackpositie maar Peter kwam toch 21 keer in actie met de Rode Duivels. Hij wist één keer te scoren, dan nog wel op het WK 2002 tegen gastland Japan.

Eendracht

Maar morgen komt hij dus de aftrap geven. “Ik ben blij met de uitnodiging en kijk er naar uit. Ik ben Aalst wel blijven volgen maar de laatste jaren is dat toch minder, ik ben daarom benieuwd nog eens in het Pierre Cornelisstadion te zijn, de ploeg te zien en te zien hoe het daar met de sfeer is.” Als wij wonnen was het steeds feest op de tribune, hopelijk doen ze dat dus ook tegen Eupen.”

Uit naam van heel Eendracht Aalst wensen wij Peter uitdrukkelijk te bedanken voor zijn prestaties die hij als speler leverde voor onze club. Wij wensen hem dan ook nog erg veel succes en geluk in zijn verdere leven toe!

Interview: Peter Van den Bossche
Archief: Kenneth Demaret, Yves Janssens

 

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje