Terugblik op de sponsoravond

Terugblik op de sponsoravond Terugblik op de sponsoravond

Vrijdagavond werd het nieuwe clubbestuur officieel voorgesteld op een druk bijgewoonde sponsoravond. Voormalig sportjournalist en Aalstenaar Louis De Pelsmaeker zorgde voor de presentatie. Er werd een stand van zaken gegeven alsook de beoogde objectieven naar de toekomst toe. Het webteam ging meeluisteren.

Nu of nooit

Investeerder Patrick Le Juste beet de spits af. Zijn professionele carrière in trading en financial engineering bracht hem bij de grootste Europese banken van Londen, Parijs tot New York en Johannesburg. In 2007 richtte hij MIM3 op in Luxemburg. En nu is hij dus ook in Aalst. “Via Dirk Adriaensens ben ik hier terechtgekomen. Op een avond belde hij me op over het probleem bij Eendracht Aalst, het was nu of nooit voor de club. Als voetballiefhebber kende ik de club wel maar verder dan Gilles De Bilde kwam ik niet.”

Profvoetbal

De Dilbekenaar ging zijn eerste uitdaging in de sportwereld aan. “In het verleden heb ik bedrijven gered van de ondergang. Nu wil ik Eendracht Aalst terug op de rails te zetten door professionalisering en kapitalisering. We aanzien een voetbalclub ook als een bedrijf zonder daarbij het emotionele aspect te vergeten bij sponsors, supporters en spelers. Mijn doelstelling is een financieel gezonde club met ambitie, een plan en een strategie. Binnen enkele jaren willen we dan de stap naar het profvoetbal maken, de zogenaamde Eerste Klasse B.”

Steun van de stad

Vervolgens kwam burgemeester Christoph D’Haese mee aan tafel, die met het schepencollege de club steunt door een waarborg te stellen van 500.000 euro tot eind 2018. “Ik wil benadrukken dat we unaniem, over partijgrenzen heen, de reddingsoperatie gesteund hebben. Voor de stad is een club als Eendracht Aalst belangrijk. We hebben meteen ook de dynamiek ervaren van de nieuwe mensen. We voelen dat het professionals zijn. Er is zoveel potentieel in deze stad. Waar ik Eendracht Aalst binnen een jaar zie? Als de club gesaneerd is, zal ik tevreden zijn. Dan kan het opnieuw doorgroeien.”

Stadiondossier

De aanwezige pers vroeg of de burgemeester geen (stadion)probleem heeft als Eendracht goed begint te voetballen. “Dat klopt maar laat duidelijk zijn dat ik graag heb dat de club goede resultaten haalt. Maar we zijn zeker nog bezig met het stadiondossier. We hebben voldoende oppervlakte nodig op een locatie die economisch interessant is. Ook de mobiliteit en ruimtelijke ordening spelen een rol. Dat is niet evident maar we doen het stap voor stap.”

Versnelde schuldafbouw

Dirk Adriaenssens, die ook uit de bancaire sector komt en een nieuw lid is binnen de vzw, kreeg de vraag waarom niet voor een vereffening werd gekozen. “Als Aalstenaar zijnde en van kindsaf hevige supporter zijnde kon ik dat niet over mijn hart krijgen. Eendracht Aalst in eerste provinciale, dat was een brug te ver. Maar ik had partners nodig. Ik contacteerde Patrick en we sloegen de handen in mekaar.” Op 20 december bedroeg de schuld nog 2.150.000 euro, drie maanden later is dat met een 750.000 euro nog een derde. “We zijn op de goede weg. Naast de inbreng van Patrick Le Juste zijn er ook belangrijke concessies gebeurd door Frank De Roose, leveranciers, de stad en andere stakeholders.”

Vertrouwen

Er werd nog eens verwezen naar de steun van de stad. “Die was cruciaal om de deadline van de licentie te kunnen halen.”, zegt Dirk Adriaenssens. “Zonder die borgstelling hadden we gigantisch creatief moeten worden voor een plan B en er was geen tijd om dat nog waar te maken.” Er zijn ook voorwaarden aan verbonden. “Maar daar konden wij ons in vinden. Zoals het zicht op de boekhouding en de budgetten. De jeugd die gevrijwaard wordt door de oprichting van een nieuwe vzw. Wat ik erg geapprecieerd heb en vertrouwen geeft is dat de stad expliciet vermeld heeft dat het de leiding over de club niet zal overnemen.”

Directiecomité

Het nieuwe directiecomité dat de club gaat leiden werd voorgesteld door CEO Sven Van Den Bogaert. “Naast mezelf zetelen daar ook Luc Van Hauwermeiren (sportief), Yannick Van Aken (operationeel), David Hillewaere (jeugd) en Filip Verstockt (financieel) in. Een commerciële cel werd opgestart waar we veel van verwachten. Het moet voor elke sponsor een meerwaarde zijn om tot het netwerk van Eendracht Aalst te behoren.

Eerste Amateurliga

Wat als Eendracht niet promoveert naar de Eerste Amateurliga? “Dan zal dat onze eerstvolgende doelstelling worden.”, aldus Sven Van Den Bogaert. “Er zijn dus twee scenario’s maar we zullen er alles aan doen om volgend jaar in de Eerste Amateurliga te spelen.” Er werd ook gepolst naar de verdere ambitie. “Het potentieel is aanwezig om Eendracht Aalst terug naar de hoogste regionen van het Belgisch voetbal te brengen. In de gouden jaren negentig hadden we nog meer toeschouwers dan AA Gent, dat nu voor iedereen een rolmodel is. Het momentum is er voor mensen die mee op de kar willen springen. Wanneer ik tevreden zal zijn? Wanneer we in ons eigen stadion spelen en een stabiele club in de hoogste afdeling zijn.”

Foot PASS sterrenlabel

Ook jeugdmanager David Hillewaere kwam aan het woord. “Binnen twee weken hebben we uitsluitsel over het Foot PASS sterrenlabel. We hopen op de vier sterren zodat we minimaal interprovinciaal jeugdvoetbal kunnen blijven aanbieden. Daarnaast duimen we ook voor ons eerste elftal. Een promotie zou onze jeugd meteen naar een niveau hoger brengen. Verder willen we de referentieploeg blijven in de Denderstreek.”

Damesteams

Karel Baillius sprak over Divas Eendracht Aalst. “Ons eerste elftal moet in eerste provinciale enkel Olsa Brakel laten voorgaan. De ploeg wordt in het tussenseizoen versterkt om de promotie naar de nationale reeksen af te dwingen.” Er zijn gesprekken aan de gang met eersteklasser VC Dames Eendracht Aalst, de vroegere Kamillekes. “Dat klopt. Eigenlijk een beetje logisch want nu zijn er 2 Aalsterse damesteams actief. Als er een overeenkomst is kunnen we samen onder het stamnummer 90 spelen.”

Slotwoord

Louis De Pelsmaeker haalde naast Dirk Geeraerd ook nog special guests Aimé Anthuenis en ex-Gouden Schoen Maurice Martens voor de microfoon. Vooraleer af te sluiten nam Patrick Le Juste nog het woord en bedankte hij Frank De Roose voor zijn belangrijke inspanningen gedurende zijn bewind. Zeker ook tijdens de overname om de doorstart mogelijk te maken.

De aanwezige sponsors en kandidaat-sponsors kregen na de uiteenzetting een partnerdossier mee voor het seizoen 2016-2017. Geïnteresseerden kunnen een exemplaar aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje