Dirk Geeraerd: "Deze groep zal tijd nodig hebben"

Dirk Geeraerd: "Deze groep zal tijd nodig hebben" Dirk Geeraerd: "Deze groep zal tijd nodig hebben"

Aan de vooravond van de eerste training van het nieuwe seizoen had ons webteam een babbel met coach Dirk Geeraerd: een korte terugblik en een lange voorbeschouwing.

Professionalisering

Na het turbulente einde van vorige seizoen heeft Dirk Geeraerd niet lang kunnen genieten van vakantie. “Ik heb weliswaar één weekje de riem eraf gegooid, maar voor de rest ben ik toch druk bezig geweest voor de club. Het directiecomité wil absoluut werk maken van de professionalisering van de club, en had me de opdracht gegeven om na te denken hoe een aantal zaken bijgesteld kunnen worden, en hoe we een aantal dingen op de rails kunnen zetten die nog niet aanwezig zijn. Het denkwerk is af, de aanbevelingen zijn er, nu is het aan het clubbestuur om te beslissen waar ze een invulling willen of kunnen aan geven.”

Terugblik

We blikken met Dirk nog even terug op vorig seizoen. “Ik ben hier begonnen met een duidelijke doelstelling (de eindronde, nvdr) en die werd bereikt. Maar bij sommige mensen leefde een onrealistische verwachting over de mogelijkheden van de spelersgroep, die bovendien in moeilijke omstandigheden moest functioneren. Feit is en blijft dat we vorig seizoen een onevenwichtige kern hadden, en dat er op het einde – door enkele gekwetsten en geschorsten – heel wat puzzelwerk aan te pas kwam om een valabel elftal tussen de lijnen te brengen. Dat is een boodschap die ik toen al bracht, en waarmee ik me bij sommigen niet populair maakte, maar gelukkig heeft het bestuur ingezien dat dit de juiste analyse was.”

Transferbeleid

Is de kern voor het volgende seizoen dan wel evenwichtig genoeg? De club liet haast de volledige spelersgroep vertrekken en trok vooral jonge twintigers aan, die weliswaar een zeer degelijke opleiding genoten bij topklassers maar die nog veel te bewijzen hebben. Geeraerd klinkt optimistisch. “Het transferbeleid werd bijna volledig overgelaten aan Sven Jaecques. Die man is technisch directeur geweest bij Cercle Brugge, en werd bij ons weggeplukt door FC Antwerp. Dat betekent toch wel iets. Sven kent alleszins het klappen van de zweep en ik heb er vertrouwen in dat hij – binnen het kader van de budgettaire mogelijkheden – goed werk geleverd heeft. Ik ken de mogelijkheden van de meeste spelers nog niet, en het is dus moeilijk om nu al in te schatten welke niveau ze zullen halen in de Tweede Amateurliga.”

Ontbrekende schakels

Maar onze coach laat ook een kritische stem horen. “Waar ik wel al zeker van ben, is dat de spoeling momenteel zeer dun is. Op de vooravond van de eerste training zijn diverse posities nog niet ingevuld. Dat strookt eigenlijk niet met de doelstellingen die door het directiecomité worden vooropgesteld. Ik weet dat er zich in elk tussenseizoen een aantal opportuniteiten aandienen, maar de tijd begint nu toch te dringen. Het minimum minimorum dat er wat mij betreft nog moet bijkomen is een diepe, kopbalsterke targetspits, een rechtsback en een ervaren middenvelder, die voor defensieve en organisatorische stabiliteit kan zorgen.”

Geduld

Voorts moet er op korte termijn een nieuw team gesmeed woren. “Dat is ook voor mij de grote onzekere factor. Ik hoor heel wat van onze nieuwkomers vertellen dat ze ambitieus zijn en snel met onze club hogerop willen. Dat hoor ik graag. Het bewijst dat ze een gezonde dosis “goesting” hebben. Maar ze zullen het moeten tonen op het veld. Ze zullen ook moeten beseffen dat ze in een club zijn terechtgekomen, waar door de entourage weinig tijd gegund wordt om te bouwen en te groeien. Dat is dan ook de oproep die ik vandaag aan iedereen wil doen: geef de coach en deze spelersgroep tijd. Ik hoop dat al onze supporters deze jonge snaken zullen steunen als het in de eerste oefenwedstrijden niet van een leien dakje loopt. De competitie start begin september. Dat is het doel waar ik nu naartoe wil werken.”

Croky Cup

Betekent dit dat de eerste officiële wedstrijd, voor de Beker van België, te vroeg komt? “Absoluut. De loting is bovendien zeer ongunstig uitgevallen. We zitten met een zeer beperkte kern, en als we ons nu gaan focussen op een bekercampagne die pas na 4 wedstrijden een interessante en lucratieve thuismatch kan opleveren, dan verbranden we ons nog voor de competitie begonnen is.”

Titelkandidaten

Wat die competitie betreft pleit Geeraerd voor realisme. “Ik beschouw onszelf niet als titelkandidaat. We mogen deze jonge groep, met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar, geen druk opleggen. Ik denk dat de West-Vlaamse ploegen dit seizoen voor de titel zullen spelen. Als je ziet wat voor middelen er voorhanden zijn in Sint-Eloois-Winkel, Harelbeke, zelfs bij promovendus Knokke, daar kunnen wij enkel van dromen” En Geeraerd besluit met een kwinkslag en een verwijzing naar de versterking die hij er graag nog bij wil. “Maar je weet nooit,… In voetbal bepaalt geld gelukkig niet alles. En wie weet, als onze mayonaise pakt,… Maar om mayonaise te maken heb je een aantal ingrediënten nodig, en momenteel mis ik nog wat olie en een ei!”

Ajuinen met mayonaise, als dat maar goed komt. Bedankt voor het interview, Dirk, en veel succes in het nieuwe seizoen. Iendracht veroit!

fdh

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje