Ferhad Ayaz: “Ik kijk uit naar de Eendracht-fans”

© Eendracht Aalst

Hij was één van de allereerste transfers die werd aangekondigd na de overname van onze club. Het webteam had dit weekend een babbel met Ferhad Ayaz (28), een naar Zweden uitgeweken Turk die in enkele landen proefde van het allerhoogste niveau. De flankaanvaller ondertekende een contract van twee seizoenen en stoomt zich op training klaar voor zijn debuut bij Den Iendracht.

Turkse Super League

Ferhad werd geboren in Turkije en verhuisde al op tweejarige leeftijd naar het verre Zweden waar hij opgroeide in Kristinehamn. “Mijn ouders volgden de familie die al in Zweden waren. Op mijn zeventiende kon ik mijn allereerste contract tekenen bij Degerfors IF, toen nog in de Zweedse tweede klasse. In 2015 kon ik een droomtransfer realiseren naar de Turkse Super League bij Gaziantepspor, waar ik uiteindelijk twee seizoenen zou blijven. Nadien keerde ik terug naar Zweden om er in de hoogste afdeling actief te blijven bij onder andere Örebro SK, Dalkurd FF, opnieuw Degerfors IF en IK Brage. Tussendoor speelde ik ook één seizoen bij de Bosnische eersteklasser Borac Banja Luka.”

Warm onthaal

Na vorig seizoen had Ferhad verschillende aanbiedingen op zak in binnen- en buitenland. Hij koos uiteindelijk voor het aantrekkelijke project van Eendracht Aalst. “Ik verkoos deze club omdat het project dat men voor ogen heeft, het meeste strookt met mijn persoonlijke ambities. Mijn grootste doel dit jaar is om het kampioenschap te winnen. Op langere termijn wil ik mijn steentje bijdragen om deze traditieclub terug te brengen naar het profvoetbal.”

Inmiddels is de Zweedse Turk al twee weken in ons land. Wat zijn de allereerste indrukken van onze club en wat vindt hij van het niveau? “De eerst impressies zijn zeer positief. Ik kreeg een heel warm welkom van het team en de staff. Het doet deugd om op deze manier aan een nieuw avontuur te beginnen. Ook het niveau is goed. Het is moeilijk te vergelijken met de Zweedse competitie. De bekerwedstrijd tegen Bergen vond ik enorm fysiek.”

Polyvalent

Ferhad is een polyvalente aanvallend ingestelde speler. Wat zijn z’n grootste kwaliteiten en op welke positie speelt hij het liefste? “Ik kan op verschillende posities spelen, als linkerflankaanvaller of als diepste man. Ook heb ik ervaring als spelverdeler. Ik ga zeker geen positie opeisen en functioneer in het belang van het team. Mijn grootste troef als speler is dat ik ervan hou om acties te maken en zo gebruik te maken van mijn snelheid.”

Zijn beste herinnering aan zijn carrière in het profvoetbal heeft Ferhad beleefd in zijn vaderland Turkije. “Ik ben dankbaar dat ik in zo’n grote competitie heb mogen spelen. De sfeer tijdens een Turkse wedstrijd op het hoogste niveau is echt fenomenaal. Maar ik heb al gezien dat de fans van Aalst ook veel sfeer kunnen brengen. Ik kijk ernaar uit om voor hen te kunnen spelen.”

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje