Gianni De Neve: "Box-to-box spelen"

Gianni De Neve: "Box-to-box spelen" Gianni De Neve: "Box-to-box spelen"

Vorig jaar lijfde Eendracht Aalst een onbekende belofte van AA Gent in om te kern te verbreden. Hoge verwachtingen waren er niet maar al snel ontpopte Gianni De Neve zich tot een vaste waarde in de hoofdmacht van den Iendracht. Wij hadden een gesprek met een 20-jarige Gentenaar die beschikt over een gezonde dosis ambitie.

Jeugd

Gianni De Neve groeide op in de Moscou-wijk te Gentbrugge. Op de pleintjes trapte hij zijn eerste balletjes met onder meer Colin Coosemans. Samen gingen ze in de jeugd van Sparta Gent spelen. Al snel bleek Gianni over een flinke dosis talent te beschikken want Sporting Lokeren kwam aan de deur kloppen. Hij verhuisde voor twee jaar naar Daknam. Daarna volgden nog vijf jaar Deinze en vier jaar AA Gent, waar De Neve het tot de beloften schopte. Er volgden ook enkele selecties voor de nationale U19-ploeg ondanks de concurrentie van een klepper als Junior Malanda (nu Wolfsburg).

Juiste keuze

Toch besliste De Neve om in de zomer van 2013 in te gaan op een voorstel van Eendracht Aalst. “Ja, ik weet dat er weinig van mij verwacht werd, en dat er weinigen in mij geloofden, maar ik was er rotsvast van overtuigd dat ik het niveau van tweede klasse aankon. Ik had toen al voor mezelf een soort van carrièreplanning uitgewerkt: liever dan nog enkele jaren bij de Gentse beloften tegen de anonimiteit te vechten, wilde ik me in tweede klasse in de kijker spelen. En ik heb me de keuze van toen nog geen seconde beklaagd. Ik ben terechtgekomen bij één van de mooiste clubs uit tweede klasse, en ik heb al ontzettend veel kunnen leren van de oudere spelers. Vergeet niet dat ik nog altijd maar 20 ben.”

Beter voetbal

Vorig seizoen speelde De Neve haast alle wedstrijden, dit jaar trekt hij de positieve lijn gewoon door. “Ik voel me bijzonder goed in mijn vel. We brengen beter voetbal dan vorig seizoen. De nieuwe spelers vallen reuzegoed mee. Philippe Janssens laat als spelverdeler de ploeg draaien en Ratko Vansimpsen is, met alle respect voor Stavros, een verbeterde versie van Glouftsis. Onze coach hamert erop dat we ons voetballend vermogen aanspreken, meer balbezit nastreven en dominant spelen. Soms loopt dat eens verkeerd af, zoals tegen STVV en WS Brussel, maar dat zijn risico’s die in het kader van een leerproces ingecalculeerd zijn.

Box-to-box

Regi Van Acker laat Gianni positioneel ook iets anders spelen. “De trainer verlangt van mij dat ik meer ‘box-to-box’ speel zodat ik met mijn behoorlijke traptechniek vaker in het zestienmetergebied van de tegenstrever opduik. Dat heeft tot dusver al vier keer zijn vruchten afgeworpen, drie keer in de competitie en één keer tegen Club Brugge voor de beker. Met Ken Van Damme als tweede verdedigende middenvelder in de buurt mag ik al eens iets vaker mee oprukken. Ken loopt ongelooflijk veel gaten dicht en is bijzonder sterk in de balrecuperatie. In dat opzicht zijn Ken en ikzelf heel erg complementair.”

Ambitie

Een ander paar mouwen wordt het wanneer Van Acker met twee spitsen speelt. “Wanneer de Oliveira weer fit zal zijn, heeft de coach opnieuw de mogelijkheid om met twee spitsen te spelen. In dat geval zal hij waarschijnlijk een verdedigende middenvelder opofferen. Gelukkig moet ik die keuzes niet maken. Ik focus me volledig op het voetbal en heb de ambitie om één van de betere spelers in tweede klasse te worden. Als ik dat kan realiseren, dan kan de trainer niet om mij heen. En als ik goed blijf presteren, dan zijn er 2 mogelijkheden: ofwel de promotie met Eendracht Aalst, een club die zonder meer in eerste thuishoort, ofwel speel ik me in de kijker van een eersteklasser. Als je ziet dat Westerlo en Mouscron-Péruwelz, met bijna dezelfde ploeg als vorig jaar in tweede, nu vlotjes meedraaien in eerste klasse, dan is het verschil tussen de rechterkolom uit eerste en de top van tweede niet zo erg groot. Maar voor het zover is, heb ik nog veel te leren en te bewijzen.”

Vol voor de overwinning 

De wedstrijd van komende zondag tegen KSV Roeselare ziet Gianni met veel vertrouwen tegemoet. “Na een moeilijke start heeft Roeselare zich de voorbije weken herpakt. De ploeg van Franky Van der Elst is een technisch onderlegde ploeg die open voetbalt. Dergelijke ploegen liggen ons wel, want meestal komen de bezoekers naar het Pierre Cornelisstadion om er zich in te graven. Ik heb er alle vertrouwen in dat coach Van Acker onze tegenstrever weer goed gescout zal hebben en dat zijn tactisch plannetje al klaar ligt. Dat is toch wel de sterkte van onze coach, namelijk dat hij onze ploeg perfect kan neerzetten in functie van de tegenstander maar toch uitgaand van onze eigen kwaliteiten. We gaan dus met de steun van onze fantastische supporters, waaronder mijn ganse familie die steeds talrijk aanwezig is, voluit voor de overwinning!”

Interview: Filip D’Hose

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje