Ladies klaar voor debuut in de Super League!

© Eendracht Aalst Dirk Decoen onderricht zijn speelsters tijdens de voorbereiding - © Eendracht Aalst

Na hun imponerende titel van afgelopen seizoen schrijven de Eendracht Aalst Ladies zaterdag opnieuw een stukje geschiedenis. Na 12 jaar maken ze hun rentree in ‘s lands hoogste voetbalklasse. De kalendermaker van de Super League zorgde meteen voor een topaffiche tegen het Club Brugge YLA van Leo Van Der Elst. Ladies-coach Dirk Decoen werd deze week druk gesolliciteerd door de media maar nam uitgebreid de tijd voor een voorbeschouwing met het Eendracht-webteam.

Zonder publiek

Nadat corona al roet in het eten gooide voor een welverdiende titelmatch en dito viering, komt er nu een nieuwe mijlpaal zonder supporters. Het protocol van de Super League laat voorlopig slechts 1 supporter per speelster toe, maar de Stad Aalst laat momenteel helemaal geen publiek toe. “Op dat vlak zit het tegen want het zijn gemiste kansen om aan klantenbinding te doen.”, zegt Dirk Decoen. “Voor zo’n mooie seizoensopener zouden er toch wel enkele honderden supporters kunnen afzakken naar het stadion. Het is ook financieel een tegenvaller zonder ticketing- en restaurantinkomsten. Gelukkig zijn onze sponsors trouw gebleven. Langs deze weg wil ik hen daarvoor bedanken want het zijn voor iedereen moeilijke tijden.”

In de lift

Dirk Decoen zit al 15 jaar in het damesvoetbal. “Ik heb het enorm zien evolueren. Als we de volgende jaren dezelfde vooruitgang maken dan dan voorbije 5 jaar, komen we bij de top van Europa. Zowel de Red Flames als onze competitie. Dat heb ik ook tegen bondscoach Ives Serneels gezegd vandaag. Hij belde alle coaches uit de Super League op om hen succes te wensen. Een mooie geste, de goede samenwerking tussen de voetbalbond en de clubs laat het vrouwenvoetbal stappen zetten. De toegenomen media-aandacht zal ook voor extra partners zorgen, zoals de Nationale Loterij die nu gaat investeren.”

Voorbereiding

Toen deze maand geen wedstrijden meer mochten doorgaan in Aalst, werd de oefencampagne van de Ladies danig verstoord. “Dat was jammer want we hadden onze tegenstanders zorgvuldig uitgekozen. Er werd nog een drieluik buitenshuis georganiseerd. Ik ben alleszins tevreden met de evolutie die ik gezien heb. Of het al voldoende is voor de Super League zal moeten blijken. De mentaliteit van de groep stemt mij zeer tevreden. Iedereen is gedreven en heeft hard gewerkt, ook vóór de start van de trainingen. Fysiek zit het goed, we zijn klaar voor de compeitiestart. Het is een stap hoger, de snelheid van uitvoering en de omschakeling in beide richtingen worden heel belangrijk. De oefenzege bij Zulte Waregem was wel een opsteker. Daar hebben we al eens getoond wat we in onze mars hebben.”

Aanwinsten en blijvers

Het team van Dirk Decoen komt versterkt uit het tussenseizoen. “Ik ben tevreden van de aanwinsten, die elk al lieten zien een meerwaarde te zijn. Ze werden ook goed in de groep opgenomen. Ik spreek niet graag over speelsters individueel maar laat er ons Stéphanie Van Gils (ex-Anderlecht en Lierse) uitlichten. Ze heeft mij aangenaam verrast na 2 jaar stilgelegen te hebben (Stéphanie kreeg een tweede kindje, nvdr). Haar werk met een personal coach heeft vruchten afgeworpen. Onze aanvalster is al op een goed niveau. Jammer dat Justine Blave de voorbereiding niet kon meemaken (ze keert pas volgende week terug uit vakantie, nvdr) maar daar waren we van op de hoogte. Ik verwacht dat Justine niet veel tijd zal nodig hebben om op niveau te geraken. Met haar snelheid, karakter en polyvalentie zal de van Standard overgekomen speelster ons nog een extra injectie geven. Ik ben ook opgetogen over de speelsters die gebleven zijn. Enkele hebben een heuse metamorfose ondergaan en staan erg scherp. Het toont hun ambitie.”

Kleine kern

Wat opvalt is de kleine kern van de Eendracht-vrouwen. “We zijn afhankelijk van de middelen die ons ter beschikking gesteld worden. Naast de kleinste kern hebben we wellicht ook het kleinste budget in de Super League. Er is dan ook voor kwaliteit gekozen en niet voor kwantiteit. De 16 speelsters hebben het potentieel om een vaste waarde te worden in de Super League. We hopen gespaard te blijven van blessures en schorsingen. Als dat niet het geval is, hoeven we niet te veel ambitie te koesteren. In de play-offs volgen er ook nog eens midweekwedstrijden wat het er niet makkelijker op zal maken. We blijven waakzaam als zich nog een opportuniteit voordoet. Uit de beloftenkern is Daisy Baudewijns aan het groeien en ook Iman Saki laat zich opmerken, wat dan weer positief is.”

Underdog

De competitiestart oogt zwaar. “We treffen inderdaad eerst de teams uit de Super League van vorig seizoen. Na Club, volgen AA Gent, Standard, OHL, Anderlecht en  Genk. De duels met de andere nieuwkomers volgen daarna pas. Langs de andere kant is de rol van underdog geen nadeel.” Hoe zullen de waardeverhoudingen liggen? “Anderlecht en Standard strijden om de titel. Paars-wit heeft veel individueel talent (de landskampioen lijfde Red Flames Tessa Wullaert en Kassandra Missipo in, nvdr). Het zal zaak zijn om een plannetje klaar te hebben om daar iets tegenover te stellen. De Rouches teren dan weer op veel karakter en temperament wat ook een must is. Als nummer drie zie ik Club Brugge YLA. Ze hebben zich in de loop van vorig seizoen aangepast aan het niveau en deden enkele gerichte transfers. Gent en Genk is nog wat koffiedik kijken. Met OHL, Zulte Waregem, Charleroi en Woluwe moeten we kunnen wedijveren en punten pakken. Ik denk dat we ook wel eens voor een uitschieter kunnen zorgen. Al hoop ik dat we het niet laten afweten in de andere wedstrijden.”

Fifty-fifty

Dirk Decoen schat onze tegenstander van zaterdag dus hoog in. Blauw-zwart haalde kleppers als Marie Minnaert en Nicky Van Den Abbeele van AA Gent binnen. Charlotte Laridon zorgt er voor de doelpunten. “Maar we hoeven geen schrik te hebben van Club en gaan voor de volle buit. De kansen schat ik fifty-fifty. Zo’n openingswedstrijd heeft altijd wel een onzekere factor in beide kampen. Mocht er stress opduiken moet je die in positieve energie kunnen omzetten. Maar onze groep leeft ontspannen toe naar zaterdag. Er wordt scherp getraind en iedereen wil aan die competitie beginnen. Realistisch en efficiënt voetballen in aanval en verdediging is de boodschap want foutjes zullen worden afgestraft. Ik verwacht een leuke openingsmatch op een mooie grasmat.”

Ontlading

Na hun uitzonderlijk vorig seizoen moesten de Ladies jammer genoeg ingetogen genieten van hun titel. Zit er onderhuids nog een geweldige ontlading te borrelen? “Ik denk het niet. Er is veel tijd over gegaan sinds de start van de lockdown. In ons kot kregen we het officiële bericht dat we kampioen waren. We konden mekaar pas terugzien als er aan een nieuw verhaal moest begonnen worden met een vernieuwde groep.” Toch denken we, als de Ladies zaterdag weten te stunten tegen Club, dat er dubbel en dik van genoten zal worden. “Daar ben ik van overtuigd. Dat zou fantastisch zijn. Voetbal is en blijft emotie.”

We brengen jullie zaterdag vanaf 14u00 live de hoogtepunten uit de wedstrijd via de Facebookpagina van de Ladies.

C’mon Ladies!!!

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje