Predrag Filipovic: "In dienst van de ploeg"

Predrag Filipovic: "In dienst van de ploeg" Predrag Filipovic: "In dienst van de ploeg"

Er zijn weinig profvoetballers die tot hun veertigste blijven voetballen. Clubmonument Predrag Filipovic is zo iemand, en hij begint aan wat nu echt wel zijn allerlaatste seizoen moet worden.

Laatste seizoen

Wie dacht dat Predrag vijf jaar geleden in de oude stal kwam uitbollen, had het verkeerd voor. De kapitein leidde Eendracht naar tweede klasse, en is nog steeds één van de sterkhouders van de ploeg. Maar de jaren beginnen nu toch te wegen, en nadat hij al eerder eens zijn afscheid aankondigde, moet 2014-2015 definitief het laatste seizoen van zijn rijkgevulde carrière worden. Van gelatenheid is bij “Flipo” echter geen sprake. Integendeel, hij blijft supergemotiveerd. “Zo lang ik actief ben, wil ik spelen. Ik hoef niet per se de jonge spelers uit de ploeg te houden, maar ze zullen moeten bewijzen dat ze beter zijn dan mij. Op die manier wakker ik de concurrentie aan, en dat kan de ploeg alleen maar ten goede komen.”

Beste linksback van Nederland

Filipovic kan zowel als linksachter als centraal in de verdediging uit de voeten. “Mijn beste positie is linksback. Toen ik bij Roda JC speelde, werd ik eens verkozen tot beste linksback van Nederland. Maar op die positie moet je over heel wat loopvermogen beschikken. Centraal komt mijn ervaring beter tot zijn recht, en Wesley Vanbelle heeft vorig seizoen als linksachter schitterend gespeeld. Mocht hij eens uitvallen, dan kan ik altijd voor hem inspringen. Ik speel volledig ten dienste van de ploeg, en zal me honderd procent inzetten waar en wanneer Regi mij nodig heeft.”

Organisatie

Vol lof spreekt hij overigens over nieuwbakken coach Regi Van Acker. “Onze trainer kan als geen ander een solide organisatie neerzetten. Ik herinner mij dat we het tegen de ploegen waar Regi vroeger trainer was (Sint-Niklaas, Hoogstraten) altijd heel moeilijk hadden. Onze trainer heeft tijdens de voorbereiding al verschillende tactische systemen uitgetest, maar telkens gaat hij uit van een stevig blok, en ik mag zeggen dat het goed in elkaar zit. Natuurlijk hebben we al fouten gemaakt, zoals tegen AA Gent, maar we leren eruit, en ik blik met vertrouwen vooruit naar onze eerste wedstrijd tegen RC Mechelen.” Die wedstrijd wordt volgens Filipovic geen makkelijke opdracht: “Ik heb die ploeg nog niet aan het werk gezien, maar een kampioenenploeg drijft altijd nog wat op een wolk van onoverwinnelijkheid van het vorige seizoen. Ze hebben weliswaar hun eerste wedstrijd verloren, maar dat was tegen ex-eersteklasser OH Leuven. De Mechelaars hadden evengoed punten kunnen pakken. We zullen dus van in het begin van de match wakker moeten zijn.”

Linkerkolom

Volgens de captain is Eendracht voldoende gewapend om een zorgeloos seizoen in de linkerkolom te draaien. “De versterkingen zijn een schot in de roos. Philippe Janssens is een echte draaischijf en Ratko Vansimpsen beschikt over het potentieel om Stavros Glouftsis te doen vergeten. Kevin Kempeneer kennen we van vroeger, hij kan Van Den Noortgaete het vuur aan de schenen leggen. En Koulibaly en Lapage hebben nu al bewezen dat ze in de toekomst een meerwaarde kunnen bieden, maar we mogen die jonge gasten niet meteen opbranden, we moeten hen de tijd gunnen om zich rustig te ontwikkelen. Opboksen tegen profploegen als Eupen, OHL, Sint-Truiden en Bergen wordt moeilijk, maar elk jaar is er wel een outsider die het onverwacht goed doet, en met een beetje geluk wordt dat dit seizoen Eendracht Aalst. Maar nogmaals, dat hangt af van zoveel factoren: kwetsuren, scheidsrechterlijke beslissingen, een bal op de paal,…”

Jeugd

Na zijn actieve spelersloopbaan ziet “Flipo” voor zichzelf een toekomst weggelegd binnen de technische staf van Eendracht Aalst. “Dat is inderdaad zo afgesproken met het bestuur. Maar dat ze me geen job geven waarbij ik de ganse tijd achter een bureau moet zitten. Ik wil het gras kunnen ruiken. Het liefst van al zou ik een rol willen spelen in de begeleiding van onze jeugdspelers en beloften, om zo de doorstroming naar het eerste elftal te verbeteren.” Gezien zijn communicatieve vaardigheid en zijn tonnen aan ervaring is dit een kans die we niet mogen laten schieten, als je het aan ons vraagt.

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje