Sven Jaecques: "Met positieve noot afsluiten"

Sven Jaecques: "Met positieve noot afsluiten" Sven Jaecques: "Met positieve noot afsluiten"

De passage van Sven Jaecques bij Eendracht Aalst was kort maar krachtig. Onze nieuwbakken sportief verantwoordelijke werd deze week weggeplukt door FC Antwerp. Hij zal er de rol van fulltime sportief adviseur vervullen. Met het webteam sprak Sven ook over de transferpolitiek bij onze club.

Niet te weigeren aanbod

Op 20 april werd Sven Jaecques, voormalig sportief directeur bij Cercle Brugge, bij Eendracht Aalst ingehaald met de bedoeling om een competitieve kern voor het seizoen 2016-2017 samen te stellen. “Het was van in het begin een mogelijkheid dat mijn doortocht bij Eendracht Aalst van korte duur kon zijn,” aldus Jaecques. “Bij mijn aantreden had ik zeker niet in mijn achterhoofd om zo snel te vertrekken, maar er stond wel een clausule in mijn overeenkomst met de club dat er mij niets in de weg zou gelegd worden als er zich een profclub uit 1A of 1B zou aandienen. Die is er met FC Antwerp nu vlugger gekomen dan ik ooit had gedacht.”

Professionele structuur

Naast het samenstellen van de kern voor volgend seizoen, in overleg met het directiecomité en de sportieve staf, gaf Sven Jaecques ook advies aangaande de structuur van de club. “In die anderhalve maand heb ik met Steven Smet, die mij assisteerde, veel kunnen zien en met veel mensen kunnen spreken. Uit die eerste analyse is onder andere gebleken dat de club heel wat bekwame mensen heeft die veel inzet vertonen, maar dat het voorlopig ontbreekt aan een professionele structuur. Dat is logisch voor een club in opbouw. Het is goed dat nu het besef doorgedrongen is dat er iets aan die structuren moet gedaan worden. Dit proces kan enkel goed verlopen als de club nu een visie ontwikkelt, en een stappenplan opstelt waarbij niet alleen de financiële opkuis verder doorgezet wordt maar bijvoorbeeld ook wordt ingezet op de uitbouw van een scoutingcel en de jeugdwerking. Op 15 juni loopt mijn opdracht voor Eendracht Aalst ten einde. Ik hoop dat er snel een opvolger gevonden wordt die het team van coaches kan ondersteunen en die de wisselwerking met de jeugdploegen kan bevorderen. Ik heb nog de tijd om een aantal dossiers af te wikkelen, want ik wil deze episode in mijn professionele carrière absoluut met een positieve noot afsluiten.”

Jong Belgisch talent

Talenten van eigen bodem die op jonge leeftijd een profcontract versierden zijn totnogtoe de rode draad in de transfers. “Dat klopt, en dat is een bewuste strategie. We hebben vooral hongerige spelers nodig, die een goede jeugdopleiding hebben genoten en die soms na een lichte terugval of een ontgoochelend seizoen opnieuw iets willen bewijzen. Ik neem als voorbeeld Arno Claeys die twee seizoenen speelminuten kreeg in Eerste Klasse en zelfs in Play-off 1. We hebben bewust ook gespeurd naar spelers die al eens een uitleenbeurt in Derde of Vierde Klasse achter de rug hebben, zodat ze hebben kunnen aantonen dat ze het niveau van de Tweede Amateurliga aankunnen. Daarbij probeer ik de nieuwkomers steeds te overtuigen om te tekenen voor een seizoen met optie, zodat het voor de club gemakkelijker is om hen te binden als ze voldoen. Anderzijds creëert het voor de spelers een vorm van gemoedsrust op het einde van het seizoen. Toestanden zoals we ze op het einde van het voorbije seizoen hebben meegemaakt, kunnen zo vermeden worden.”

Ervaring in centrale as

De club trok al een zestal nieuwelingen aan en ook vanuit de beloften zullen er enkele spelers doorstromen naar de A-kern. Het is nog wachten op enkele ervaren rotten die de jonge groep op sleeptouw kunnen nemen. “Vooral de centrale as van het team moet nog versterkt worden. Binnen de budgettaire portefeuille die mij door het bestuur ter beschikking gesteld werd, moet het mogelijk zijn om nog 3 ervaren sterkhouders (een centrale verdediger, een centrale middenvelder en een targetspits) aan de kern toe te voegen. Verder zoeken we nog een drietal polyvalente profielen, zodat we uiteindelijk zouden uitkomen op een 18-tal veldspelers waarbij we bijna elke positie dubbel kunnen bezetten. Het klopt dat heel wat van de betere spelers ondertussen onderdak hebben gevonden, maar bij transfers geldt het motto “geduld is een schone deugd”.  We staan momenteel dichtbij een akkoord met enkele spelers. Het is de bedoeling om het grootste deel ingevuld te hebben tegen de start van de trainingen. Anderzijds willen we zeer bewust nog marge hebben voor een aantal opportuniteiten in juli en augustus. Heel wat clubs uit 1A/1B hebben een nieuwe coach. Elke nieuwe trainer wil zijn eigen stempel drukken, en dat gaat tot gevolg hebben dat het voor heel wat spelers tijdens de voorbereiding duidelijk gaat worden dat zij niet in de plannen van die nieuwe trainer passen. Ik beloof alvast aan de supporters dat we met een competitieve kern aan het nieuwe seizoen zullen beginnen.”

Eendracht Aalst wil Sven Jaecques alvast bedanken voor de inspanningen die hij leverde voor onze club, en wenst hem veel succes toe in zijn verdere carrière bij FC Antwerp.

fdh

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje