Van Kerckhoven: "Fier voor Aalst te kunnen spelen"

Van Kerckhoven: "Fier voor Aalst te kunnen spelen" Van Kerckhoven: "Fier voor Aalst te kunnen spelen"

Twee weken terug verbond Jonas Van Kerckhoven zijn lot aan Eendracht Aalst. De Bornemnaar tekende voor één seizoen met optie op een bijkomend jaar. Hij komt over van vierdeklasser Eendracht Zele.  Het webteam sprak met de linksachter over zijn overgang.

Jeugdpleiding

Jonas Van Kerckhoven begon te voetballen op 100 meter van zijn ouderlijk huis in Bornem. Nadien werd hij opgemerkt door SK Lierse en maakte hij de overstap samen met vier vrienden. Daarna zette hij zijn jeugdopleiding voort bij Germinal Beerschot en SK Beveren.  Jonas’ grootvader was immers opgenomen in het ziekenhuis van Beveren en dit maakte het voor hen praktischer om hem te bezoeken. Vervolgens trok hij naar Club Brugge waar hij vier jaar speelde en het tot de beloften schopte.  Bij blauw-zwart speelde Van Kerckhoven onder andere samen met Engels, Mechele, Bolingoli, Dierckx en Storm.

Via Club naar Nederland

Na Club Brugge volgde een mooie transfer naar Willem II. Via de beloften maakte hij de overstap naar het eerste elftal. Op 18-jarige leeftijd debuteerde hij in de Amsterdam ArenA toen Ajax de titel veroverde. Willem II schotelde Van Kerckhoven een profcontract voor maar omdat Club Brugge een opleidingsvergoeding van maar liefst 100.000 euro vroeg haakte de Nederlandse club af. Jonas kwam terug naar België en ging aan de slag bij Oudenaarde. Nadien volgden nog Sint-Niklaas en Eendracht Zele.

Carrière aan een zijden draadje

Op 16-jarige leeftijd kreeg van Kerckhoven een zware klap te verduren. “Ik voelde me al een hele tijd niet zo goed en na enkele onderzoeken dachten de dokters aan klierkoorts. Dit bleek het toch niet te zijn en extra onderzoeken brachten de ziekte van Addisson aan het licht. Dit is een auto-immuunziekte waarbij er een probleem is met de nieren. Slechts één op 120 miljoen mensen lijdt hier aan.” Het zag er even niet goed uit voor Jonas maar dankzij aangepaste medicijnen kon hij snel weer zijn leven oppikken. “Mijn lichaam was echt op en ik moest dus bijgevolg ook tijdelijk stoppen met voetballen. Dankzij de aangepaste medicatie is alles nu onder controle en heb ik er eigenlijk geen last meer van. Al wordt alles natuurlijk wel nog steeds opgevolgd.”

Oprukkende verdediger

Van Kerckhoven speelde tijdens zijn carrière al op verschillende posities maar dankzij Willem II vond hij zijn draai op de linkerflank. “Ik arriveerde bij Willem II als speler voor positie tien of acht. Door het teveel aan middenvelders posteerde de trainers mij op de linksachter. Ik maakte al snel de klik en profileerde me als een aanvallende verdediger. Ik schuim graag de flank af en hierdoor was ik vorig seizoen bij Zele goed voor een tiental assists aangevuld met één doelpuntje.”

Hogerop met Aalst

Jonas wil opnieuw hogerop en wil dit maar al te graag samen met Eendracht verwezenlijken. “Uiteraard ben ik fier om voor Aalst te kunnen spelen. Dankzij haar geschiedenis en supporters  is Eendracht Aalst een bekende naam in het Belgische voetbal. Toen Sven Jaecques mij het voorstel deed heb ik dan ook niet lang moeten twijfelen.” De linksachter tekende zijn contract net voor de dramatische wedstrijd tegen La Louvière maar deze blamage schrok hem niet af. “Ik ben misschien nog maar 22 jaar maar heb al heel wat meegemaakt. Hierdoor kan ik zo een zaken makkelijker relativeren. Dat wil niet zeggen dat ik niet ontgoocheld was maar ik ben er rotsvast van overtuigd dat dankzij de nieuwe weg die Eendracht is ingeslagen we opnieuw boven water zullen komen. Onze ambitie voor volgend seizoen is om mee te dingen naar de titel.”

Bruno Baras

Eendracht heeft ondertussen ook een voorakkoord met Bruno Baras, een ploegmaat van Jonas bij Zele. “Bruno is een uitstekende spits met heel wat kwaliteiten. Vorig seizoen maakte hij 18 doelpunten. Maar zoals veel aanvallende genieën is hij een speciale jongen. Het is aan de trainer om het beste in hem naar boven te halen maar ik heb er alvast vertrouwen in.”

Welkom bij den Iendracht, Jonas!

TVD

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje