Youri Lapage: "Meegroeien met Eendracht Aalst"

Youri Lapage: "Meegroeien met Eendracht Aalst" Youri Lapage: "Meegroeien met Eendracht Aalst"

Wanneer je als kleinzoon van een voetbalmonument als Paul Van Himst je eigen weg moet maken in de voetballerij, dan brengt dat toch wat druk met zich mee. Toch blijft Youri Lapage opvallend nuchter bij dit gegeven. Wij hadden een gesprek met een 19-jarige jongeman die beschikt over een gezonde dosis zelfkennis.

Youri tekende op zijn achttiende een profcontract van twee jaar bij RSC Anderlecht. “Eigenlijk mag het een wonder heten dat het zover gekomen is, want tot vier jaar geleden speelde ik bij de provinciale jeugdploegen, en dus niet in de betere nationale reeksen. Maar Gunther Van Handenhoven, die mijn coach was bij de U-16, geloofde in mij en krikte mijn zelfvertrouwen op. Daardoor kon ik de overstap maken naar de nationale U-16, en was ik gelanceerd. Sindsdien heb ik een enorme progressie gemaakt en schopte ik het tot de beloften.”

Toch verliet Lapage het Constant Vanden Stockstadion. “Zelfkennis is een belangrijke eigenschap, ook en vooral voor een voetballer. Bij Anderlecht zou het gezien de moordende concurrentie op mijn positie erg moeilijk worden om een doorbraak naar het A-elftal te forceren. Ik twijfelde dan ook geen moment toen het aanbod kwam om het laatste jaar van mijn lopend contract een seizoen aan Eendracht Aalst uitgeleend te worden. Aalst is een traditieclub met een grote en trouwe supportersschare. Ik ben 19 en hoop de komende jaren met deze mooie club te kunnen meegroeien. En waarom niet naar eerste klasse? Het feit dat ik op slechts een klein half uurtje rijden van Aalst woon, heeft ook in de beslissing meegespeeld.”

De aanpassing verloopt volgens Youri vrij vlot. “Ik heb de indruk dat er bij de beloften van Anderlecht op technisch vlak iets beter gespeeld wordt, maar in tweede klasse wordt er dan weer veel sneller en steviger gevoetbald, en je krijgt er veel minder tijd om deftig de bal aan te nemen. Daarmee komen we bij mijn sterktes en zwakheden: ik denk dat ik mag zeggen dat ik over een fluwelen linkervoet en een goeie vista beschik. Anderzijds moet ik werken aan mijn snelheid, kopspel en tackle. Ik moet ook absoluut wat meer body kweken door aan individuele krachttraining te doen. Door mijn opleiding bij Anderlecht zit het qua tactisch inzicht wel goed, denk ik. Ik kan fungeren in een 4-3-3 als centrale spits, in een 4-4-2 als diep opererende middenvelder of tweede spits, en zelfs als enige spits. Maar voor die laatste positie kom ik momenteel nog duelkracht te kort.” Werken aan de fysiek wordt dus voor Lapage het aandachtspunt bij uitstek voor het komende seizoen. ”En aangezien ik nog geen vaste vriendin heb, kan ik mij voor de volle 100% op het voetbal concentreren,” voegt hij er met een knipoog aan toe.  

Eendracht Aalst kon in het tussenseizoen zijn kern grotendeels behouden, en trok enkele gerichte versterkingen aan. De vraag is of dit voldoende zal zijn om mee te draaien in de subtop. Lapage doet een pronostiekje en gokt erop dat Eendracht op het einde van het seizoen op de zesde plaats zal prijken: “Trainer Van Acker heeft in het begin van de voorbereiding veel aandacht besteed aan de organisatie van achter uit. Dat betekent geenszins dat hij een verdedigend ingestelde trainer is. We hebben tegen RC Genk, Zulte-Waregem, toch twee topploegen uit de Belgische competitie, echt wel prima gevoetbald. Tegen AA Gent viel het dan weer allemaal tegen, maar dat is de prijs die je moet betalen in een leerproces. Ik hoop dat de supporters dit begrijpen. Ik weet van mijn grootvader dat Eendracht vurige, maar ook heel kritische supporters heeft. Wanneer het enkele weken na elkaar slecht zou lopen, hebben ze zeker het recht om hun ongenoegen te uiten, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we mede dankzij hun steun een goede seizoensstart zullen maken.”

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje