Sofia is Eendracht Aalst nog niet vergeten

Sofia is Eendracht Aalst nog niet vergeten Sofia is Eendracht Aalst nog niet vergeten

In het tussenseizoen stapte onze supportersfotograaf Yves Janssens het vliegtuig op om het honderdjarig jubileum van Levski Sofia bij te wonen. De Bulgaarse topclub heeft een speciale plaats in onze clubgeschiedenis. Eendracht Aalst maakte er in 1995 haar succesvolle Europees debuut. Yves blikt met ons terug op zijn nostalgische terugkeer bijna twintig jaar later.

Georgi Asparuhov stadion

Op woensdagmiddag 21 mei landde Yves via Eindhoven in Sofia. “In de loop der jaren legde ik contacten met heel wat Levski supporters. Op de luchthaven werd ik opgewacht door twee van hen, Daniel en Milen. Vanuit de lucht had ik hun Georgi Asparuhov stadion (capaciteit: 30.000) reeds opgemerkt, je vliegt er haast boven bij de landing. Even later liepen we aan de rand van het veld. Het “century game” van vrijdag zou door verbouwingswerken niet daar doorgaan maar wel in het nationaal stadion in Sofia, net als in 1995 notabene.” (Van 1992 tot 1999 bleef het Levski stadion gesloten. Het duurde zolang door de economische crisis. Onze Eendrachtploeg trainde er nog na aankomst in Sofia, het was toen een verkommerd stadion met struikgewas in de tribunes)

Nationaal stadion Vasil Levski

Uiteraard bezocht Yves ook het nationaal stadion Vasil Levski (capaciteit: 43.000) waar Eendracht haar historische wedstrijd speelde in 1995. “Ook in dit stadion heeft de tijd niet stilgestaan, het werd vanaf 2002 grondig gerenoveerd. Alle tribunes zijn voorzien van comfortabele zitjes, de atletiekpiste is er nog, het megagrote scorebord niet meer. Na de stadiontour ben ik gaan inchecken in het Rodina hotel, net als toen. Kortom nostalgie ten top op mijn eerste dag in Sofia.”

Herdenkingsmonument

Donderdagochtend werd Yves opgehaald om een herdenkingsmonument te gaan bezoeken, vijftig kilometer verder in Vitinya. “Twee spelers van Levski verongelukten er in 1971. Georgi Asparuhov, Bulgaars voetballer van de eeuw en naar wie het stadion werd genoemd, en Nikola Kotkov. Meer dan een half miljoen mensen kwamen Asparuhov de laatste eer bewijzen.”

Moustache

Terug in Sofia had Yves nog verschillende ontmoetingen. “Eerst met journaliste Nadia Karlikova. Zij schreef twee artikels over mijn komst in de plaatselijke krant The Telegraph. Na een restaurantbezoek was er in een populaire pub een supportersbijeenkomst georganiseerd. In de loop van de avond kwamen tientallen mensen mij begroeten. Ik dronk er ook enkele pintjes en er werd volop gelachen omdat ik dezelfde snor had dan de voorzitter van Levski. Er werd voorgesteld om mijn snor af te knippen maar dat feest ging uiteraard niet door.”, lacht Yves.

Klein Duimpje

Eendracht Aalst doet nog wel een belletje rinkelen bij de Levski fans. “Ze denken er niet graag aan terug. De ploeg was voor de derde maal op rij landskampioen en kreeg een klein, onbekend ploegje uit België op bezoek dat anderhalf jaar eerder nog in tweede klasse speelde. Niemand hield rekening met een vroege uitschakeling maar toch gebeurde het. De Levski fans geloofden hun ogen niet toen ene David Paas in Sofia en ene Olivier Lamberg in Aalst hen in het verlies duwden. Er werd nog een klacht ingediend omdat Kanu volgens hen een vierde buitenlander was maar ten onrechte. Geen succesvol seizoen voor Levski en de spelerskern was dus ook niet erg geliefd. Marian Hristov was hun beste speler en Emil Velev de captain. Laatstgenoemde viel ons op door zijn harde speelstijl.”

Sightseeing

Vrijdag 23 mei was aangebroken. Yves startte de dag van het “century game” met een persoonlijke stadsrondleiding. “De belangrijkste gebouwen in Sofia werden bezocht. De Alexander Nevski-kathedraal, het nationaal theater, het St. Sofia standbeeld, het parlement, de universiteit,.. In de nationale bibliotheek had ik afspraak met Julia Karadatchka. Zij bezorgde mij enkele jaren geleden de krantenknipsels van de duels tussen Levski en Eendracht uit 1995. Een bloemetje mocht niet ontbreken om deze dame te bedanken.”

Jubileumwedstrijd

Het “century game” tegen Lazio Roma werd afgetrapt om 20u45. Maar reeds vanaf de namiddag troepten de Levski fans samen rond het stadion. “Veel supporters wilden met mij op de foto. Op het podium werd ik met een speech onthaald en kon ik de supporters in het Engels toespreken. Een onvergetelijk moment. Ook mocht ik meehelpen aan de voorbereiding van een tifo. De wedstrijd zelf werd gespeeld in een onvergetelijke sfeer met 36.000 fans waarvan slechts enkele uit Italië. Ik stond middenin de spionkop in sector B, zoals het vak K van den Iendracht.” Levski won de galawedstrijd van Lazio met 3-2.

Mars

Daags na de wedstrijd ging het jubileumfeest nog verder. “Het begon met een huldiging aan een steen waar honderd jaar geleden de eerste wedstrijden werden gespeeld, vergelijkbaar met de Puiteput in Aalst. Na de speeches was er een mars tot aan het standbeeld van Vasil Levski, naar wie de club genoemd werd in 1914. Ik ging er op de foto met hun clublegende Giorgi Ivanov en voorzitter Todor Batkov. In de namiddag had ik nog een afspraak met de zoon van Ivan Vassilev, de maker van het doelpunt tegen Eendracht Aalst. Hij was het ook die Levski in extremis door de voorronde loodste in 1995. Anders was Dinamo Boekarest onze tegenstander geworden. Vassilev junior liet mij het truitje van twintig jaar geleden zien, waar een jaar later nog een nieuwe sponsor opgeplakt werd.”

Afscheid

En zo was een einde gekomen aan Yves zijn vierdaagse trip in Sofia. “Om beide supporters Daniel en Milen te bedanken om mij mee op sleeptouw te nemen, schonk ik hen nog een sjaal en een vlag van Eendracht Aalst. De vriendschap die ik mocht ontvangen in Sofia is ongezien. Ik hoop volgend jaar nog eens terug te keren want het kriebelt om een wedstrijd in hun eigen stadion bij te wonen als het klaar is. Mijn ervaringen in Sofia doen vooruit dromen naar 2019. Dan viert Eendracht Aalst haar honderdjarig bestaan. Hopelijk ook in een nieuwe voetbaltempel!”

Yves sluit af met een slagzin: “Samo Levski! Iendracht Veroit!”.

Bekijk hieronder het fotoverslag en de metamorfose die de stadions in Sofia ondergingen in de loop der jaren.

Foto’s: Yves Janssens

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje