Ewen Verheyden geeft de aftrap

Ewen Verheyden geeft de aftrap Ewen Verheyden geeft de aftrap

Met Ewen Verheyden(35) ontvangen we zondag een oud-speler uit onze recentere clubgeschiedenis. Met twee kampioenstitels in 2007 in 2011 maakte de onverzettelijke middenvelder de opgang mee van vierde naar tweede klasse. Tegenwoordig speelt hij voor Tempo Overijse, in Derde Klasse B.

Druivenstreek

Daarmee is de cirkel rond voor Verheyden, want hij woont in de druivengemeente en het was ook bij Tempo Overijse dat hij zijn eerste voetbalschoenen aanbond. Maar toen hij 16 was, werd hij er weggeplukt door de toenmalige eersteklasser RWDM. Een doorbraak bleef echter uit en op 20-jarige leeftijd verkaste Ewen naar TK Meldert in vierde klasse. Daarna volgden passages bij FC Brussels, KV Mechelen en opnieuw TK Meldert.

Mannen met baarden

Tijdens een oefenwedstrijd van Thor Kokerij tegen Eendracht Aalst in 2006 moet Verheyden danig indruk gemaakt hebben, want enkele weken later stond het bestuur aan zijn deur met een voorstel. De Ajuinen waren op dat moment net gezakt naar vierde klasse en waren op zoek naar “mannen met baarden” om zo snel mogelijk terug te keren. Verheyden: “Ik was gecharmeerd door het overtuigende verhaal van het Eendracht-bestuur. En ik heb het mij nooit beklaagd, want wat volgde was een schitterend jaar waarin we met kop en schouders boven de rest uitstaken. We hadden een geweldige ploeg met vooral Thomas Troch in een glansrol.”

Ontgoocheling

Eendracht terug in derde klasse. “Dat seizoen waren we met quasi dezelfde ploeg niet meer zo dominant maar we behaalden toch de eindronde. Ik herinner mij ook enkele schitterende bekerwedstrijden tegen Sint-Truiden en Dender. Jammer genoeg werden we voor promotie door CS Visé uitgeschakeld. Dit was een zware ontgoocheling voor het bestuur en ook voor mezelf. En de ontgoocheling werd nog groter toen ik van toenmalig sportief verantwoordelijke Geert De Ridder te horen kreeg dat ze voor het volgende seizoen niet meer op mij rekenden.”

De terugkeer

Verheyden trekt voor het seizoen 2008-2009 naar VW Hamme, maar dat jaartje tweede klasse wordt geen succes want de Wuitens degraderen naar derde. In Aalst is er ondertussen een nieuwe bestuursploeg gevormd en Verheyden wordt gepolst om naar de Aalsterse stal terug te keren.  “Marcel Van Den Steen contacteerde mij, en toen ik vernam dat Troch, die het jaar daarvoor ook was moeten vertrekken, eveneens ging terugkeren, was voor mij de beslissing snel genomen. We draaiden een schitterend seizoen, maar opnieuw was de eindronde er te veel aan. Nu verloren we tegen Rupel-Boom.”

Naar tweede klasse

Maar het jaar daarop was het wel opnieuw prijs. “Eindelijk weer terug in tweede klasse! We speelden een zorgeloos seizoen 2011-2012 en eindigden op een verdienstelijke zevende plaats. Uit mijn tweede periode bij ‘den Iendracht’ herinner ik me vooral die knettergekke kampioenenviering. En het was ook de periode van de doorbraak van Laurent Depoitre, waarvan ik toen al vermoedde dat hij eerste klasse aankon. Laurent was – en is nog steeds – geen goalgetter, maar hij was wel de man die onze ploeg naar een hoger niveau tilde doordat hij de ploegmaats die rondom hem speelden beter liet renderen.”

Geen nieuw contract

Na dat derde seizoen komt er – even abrupt als bij zijn eerste passage – een einde aan de samenwerking. “Er was weer een nieuwe bestuursploeg, ditmaal rond Frank De Roose en Luc Van Hauwermeiren. Depoitre, De Schutter en Moreels waren weg naar KV Oostende, Podevijn naar Willem II. Ik vernam dat ik geen nieuw contract zou krijgen en weet nog altijd niet wat de beweegredenen waren. Ik was graag bij Aalst, en ik heb nog steeds, bijna wekelijks, contact met De Schutter, Podevijn en Troch, die nu trouwens de spelersmakelaar van Depoitre is.”

Trainers

Verheyden maakte De Wilde, Limpens, Van Der Haegen en Van Renterghem mee als trainers. “Vier verschillende persoonlijkheden maar stuk voor stuk waren het trainers die de ploeg graag lieten voetballen. Het is moeilijk om te zeggen voor welke van de 4 ik een voorkeur had, want ze hadden allemaal heel wat kwaliteiten. Maar wat ik van Van Renterghem wel bijzonder knap vind, is dat hij in het seizoen 2009-2010, na het ontslag van Van Der Haegen, de ploeg zo snel weer op de rails gekregen heeft. Bart kon op zeer korte termijn zeer goed inschatten waar de sterktes en zwaktes van zijn spelers lagen, en kon in functie daarvan zijn ploeg neerzetten. Naast het geven van gevarieerde trainingen is dat toch ook een zeer belangrijke kwaliteit voor een trainer, vind ik.”

Derde klasse B

Verheyden verhuisde vervolgens naar derdeklasser KVW Zaventem. Vorig jaar belandde hij opnieuw bij zijn eerste liefde, Tempo Overijse, waarmee hij prompt – voor de zesde keer(!) in zijn carrière – de promotie afdwong. “En we slaan geen mal figuur in Derde Klasse B,” aldus Verheyden, “want we staan op nauwelijks twee punten van de zesde plaats die recht geeft op een ticket voor de eindronde. En we zouden graag weer promoveren naar de Eerste Amateurliga, maar ons bestuur laat zich het hoofd niet op hol brengen en huldigt het motto “Alles mag, niets moet”. Ik denk dat Beerschot-Wilrijk kampioen zal spelen. Als je ziet wat die allemaal lopen hebben, daar kunnen de meeste tweedeklassers zelfs niet van dromen! Maar de verrassing in onze reeks is voor mij Oosterzonen, een ploeg zonder vedetten die tegen ons toch wel een zeer sterke indruk nagelaten heeft.

Ambitie

Ewen denkt er nog niet aan een stap terug te zetten. “Mijn persoonlijke ambitie is om – zolang mijn oude spieren en knoken het toelaten – op nationaal niveau te blijven spelen. Momenteel loopt de jonge garde mij er op training nog niet af! En het moet natuurlijk ook combineerbaar blijven met mijn job als vertegenwoordiger bij Nike, maar op dat vlak zit het wel goed.”

Eendracht

Op de vraag of hij Eendracht Aalst nog volgt, antwoordt Ewen bevestigend. ”De perikelen rond de gedwongen degradatie en de financiële toestand heb ik niet zo op de voet gevolgd. Ach, ook in mijn periode was er heel wat turbulentie bij Aalst. Blijkbaar is dat de aard van het beestje, dus op dat vlak verwonderen de recente gebeurtenissen me niet. Ik ga elke zondagavond wel kijken welk resultaat ze behaald hebben, en ik merk nu dat ze na een moeilijk seizoensbegin hun draai gevonden hebben. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat Aalst zo snel mogelijk kan terugkeren naar de Liga, waar de club thuishoort.”

Derbysfeer

Onze centrale middenvelder van weleer weet als geen ander hoe een derby of carnavalsmatch aanvoelt als speler. “De derby tegen Dender is toch wel iets heel speciaals, een beetje te vergelijken met Club tegen Cercle, of KV Mechelen tegen de Racing vroeger. Als niet-Aalstenaar word je – of je het wilt of niet – meegezogen in de spanning die rond die wedstrijd hangt. Je wordt ook opgenaaid door de maats in de kleedkamer, door de entourage en door de supporters. Ik herinner mij de laatste match van Dender in Tweede Klasse. Ze kwamen bij ons op de laatste speeldag gelijkspelen waardoor ze degradeerden. Onze supporters stonden op de tribunes te dansen alsof wij zelf kampioen geworden waren. Ongepast leedvermaak misschien, maar die rivaliteit zit er in de Denderstreek blijkbaar zeer diep in. En de carnavalsmatch, ja, dat is te gek voor woorden! Die sfeer, die ambiance, de supporters die nog heviger zijn dan anders,… En de spelers mogen zich nadien eens laten gaan.”, knipoogt Ewen.

Eendracht Aalst wil Ewen Verheyden nogmaals van harte bedanken voor zijn prestaties in het Eendracht-shirt, en wenst hem veel succes toe voor de toekomst, zowel sportief, professioneel als privé.

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje