Maxime Gunst: "Eendracht lanceerde mijn carrière"

Maxime Gunst: "Eendracht lanceerde mijn carrière" Maxime Gunst: "Eendracht lanceerde mijn carrière"

De competitiewedstrijd tegen Olsa Brakel werd afgetrapt door Maxime Gunst. De 24-jarige West-Vlaming liet zich bij Eendracht Aalst opmerken tijdens het seizoen 2012-2013. Het leverde hem een transfer op naar de Nederlandse tweedeklasser FC Eindhoven, waar hij ook uitgroeide tot de vaste linksachter. Het webteam had na de wedstrijd tegen de Brakelaars een leuk gesprek met Gunst over verleden, heden en toekomst.

Jeugd

Maxime Gunst genoot zijn jeugdopleiding bij Zulte-Waregem. Hij werd er op 16-jarige leeftijd opgemerkt door talentscouts van Club Brugge. Na 4 jaar bij blauw-zwart kon Gunst doordingen tot de A-kern. “Ik maakte de volledige voorbereiding mee bij Club onder Georges Leekens, maar het werd mij al snel duidelijk dat ik weinig speelkansen zou krijgen. Met Figueras, Stenman en Buysse waren er al voldoende opties voor de linksachter. Ik was 20 en toen Aalst-coach Bart Van Renterghem mij voorstelde om een jaartje in tweede klasse te gaan rijpen, moest ik niet lang twijfelen. Ook bij Club stonden ze niet afkerig tegen het idee om mij een reeks lager te laten evolueren en te leren omgaan met de druk van gevulde stadions. De overgang was bijgevolg snel in kannen en kruiken.”

Vak K

Op 2 september 2012 volgde zijn debuut. “Ik had gehoord dat het Aalsterse publiek eerste klasse waard was, en dat ondervond ik al in de eerste wedstrijd tegen titelkandidaat Sint-Truiden. De eerste helft speelde ik als linksachter langs de kant van tribune K, dat nu helaas afgebroken is, en mijn oren flapperden van het lawaai telkens ik er voorbij liep. De aanmoedigingen van onze fans stuwden ons echt vooruit. Dat was waarvoor ik naar Eendracht gekomen was! We wonnen die match met 2-1 en ik was vertrokken.”

Revelatie

Gunst ontpopte zich bij Aalst tot een secure linksback, stevig in de duels en regelmatig inschuivend met zijn voetballende kwaliteiten. “We speelden een zorgeloos seizoen, en ik stond vrijwel altijd in de basiself. Ik werd ook verkozen tot één van de tien revelaties in tweede klasse. Een minder leuke herinnering aan die periode is echter dat ik de laatste 3 maanden sukkelde met hardnekkige kwetsuren aan achillespees en hamstrings.”

Contract bij Club

Zijn prestaties bleven niet onopgemerkt. “Ik zag een extra seizoen in Aalst wel zitten, en ook het bestuur bleef ondanks de blessures het vertrouwen in mij behouden, maar financieel bleek het voor den Iendracht te zwaar om mijn verblijf te verlengen. Ook vier eersteklassers informeerden maar ik lag nog onder contract in Brugge. Ik had echter de smaak van de volle stadions te pakken, een nieuw seizoen in de anonimiteit van het beloftenvoetbal zag ik absoluut niet zitten. Toen FC Eindhoven zich aandiende werd uiteindelijk in onderling overleg met Club beslist om mijn nog lopende contract te ontbinden.”

Naar Nederland

Bij onze noorderburen kwam Gunst terecht in een betere competitie met tegenstanders als FC Den Bosch, Willem II, NAC Breda, NEC en Roda JC. “En in Nederland mogen ook de B-elftallen van de eredivisieclubs in de tweede klasse aantreden. Toch wel speciaal om te spelen tegen Jong Ajax en Jong PSV, vooral de Eindhovense derby’s zijn begrijpelijkerwijze hoogtepunten van het seizoen. Maar onze supporters zijn toch wel relatief “rustig” vergeleken met die van Aalst. We hebben met 4.200 plaatsen ook niet zo’n groot stadion dan Eendracht had vier jaar geleden. Anderzijds is het stadion van FC Eindhoven echt wel piekfijn in orde, inclusief kunstgrasveld.” Ook aan de Nederlandse mentaliteit moest Gunst wennen. “Daar zeggen ze recht in je gezicht wat ze van je denken en dat wordt daar geaccepteerd. Vlamingen zijn iets terughoudender en zijn nogal snel geneigd om dergelijke recht-voor-de-raap kritiek persoonlijk te nemen, maar dat hoeft dus niet. Ik heb echt moeten leren om daarmee om te gaan.”

Ups en downs

Gunst begint nu aan zijn vierde seizoen bij de Eindhovenaars, en kende ups en downs. “Het eerste jaar begon veelbelovend, maar rond nieuwjaar geraakte ik geblesseerd waardoor de rest van het seizoen in het water viel. Het tweede seizoen 2014-2015 beleefde ik een topseizoen: we werden vice-kampioen, ik maakte 3 goals en gaf 11 assists. Vorig jaar was alweer heel wat minder met een knieblessure die me drie kwart van het seizoen kostte. Ik was net terug voor de play-offs, maar we konden de poort naar de Eredivisie jammer genoeg niet openbeuken na verlies tegen FC Volendam. En momenteel groei ik stilaan weer naar mijn beste vorm toe. De ploeg kende een aarzelende seizoensstart, maar onze laatste 2 wedstrijden werden gewonnen. We staan nu in de middenmoot.”

Toekomst

De eerste drie jaar woonde Maxime in Eindhoven, onlangs trok hij met zijn Haagse vriendin naar het landelijke Arendonk. “Eindhoven is een fantastische stad waar veel te beleven valt. Maar als topsporter is het toch ook belangrijk dat je een goed evenwicht vindt, en de nodige lichamelijke én mentale rust inbouwt. Op dat vlak is onze nieuwe stek ideaal en we zitten op nauwelijks een klein half uurtje van de club. Ik voel me goed bij FC Eindhoven waar nog heel wat andere Vlamingen spelen. Mijn contract loopt er nog tot eind volgend seizoen en daarna zien we wel wat de toekomst brengt.”

Blij terug te zijn

Onze club blijft hij op de voet volgen. “De vaststelling dat Eendracht Aalst na enkele jaren in de Tweede Amateurliga uitkomt, geeft me wel een wrang gevoel. Daar hoort zo’n club helemaal niet thuis. Maar het contact met de mensen van Aalst is gebleven, en ik vind het dan ook heel fijn om hier terug te komen. Ook leuk dat er een supportersdelegatie van FC Eindhoven voor deze wedstrijd van de partij was om te verbroederen met de Eendracht-fans.”

Gunst beklaagt zich zijn doortocht bij Aalst geenszins. “Eendracht heeft mijn carrière een boost gegeven die het mij mogelijk gemaakt heeft om verdere stappen in mijn ontwikkeling als voetballer te zetten. Daarvoor ben ik de club nog steeds dankbaar. En de supporters zijn gewoonweg super. Ik doe dan ook een oproep tot hen om de club te blijven steunen in goede en kwade dagen.”

We bedanken Maxime Gunst voor zijn inzet voor Eendracht Aalst, en we wensen hem nog veel geluk en succes toe, zowel op sportief als op privé vlak! Iendracht veroit!

fdh

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje