Partner aan het woord: Jan Arijs

Jan Arijs kijkt in de lens aan de zijde van oud-speler Frans Roeland

In de aanloop naar volgend seizoen blijven we onze grootste partners in de schijnwerpers plaatsen. Deze keer is Jan Arijs van Begrafenissen Arijs aan het woord.

Familiebedrijf

Het was de grootvader die in 1934 startte als begrafenisondernemer. Jans vader nam de zaak over maar toen die in 1981 op nauwelijks 55-jarige leeftijd overleed, moest Jan als oudste zoon (amper 17 jaar oud) de zaak overnemen en verderzetten. “Dat was wel een enorme klap voor ons gezin en voor mezelf. Ik had zelfs nog geen rijbewijs, en mocht de eerste maanden niet met de ‘corbillard’ rijden. Het was een moeilijke tijd, maar met de hulp van mijn zus heb ik er mij toch doorgeslagen.”

Opvolging

Begrafenissen Arijs verzorgt uitvaarten en regelt alles van A tot Z: aangifte overlijden, verkoop van kisten, opbaring, organisatie van burgerlijke of kerkelijke plechtigheden, drukwerken, … Het bedrijf werkt naast Jan en zijn zus met 2 deeltijdse interimarissen en een aantal losse medewerkers. Jan heeft zelf geen kinderen, bijgevolg zal de volgende ‘baas’ van Begrafenissen Arijs geen Arijs zijn. “Goh, zelfs als ik een opvolger zou gehad hebben, hoor ik van collega’s dat hun kinderen er niet zo happig op zijn om in hun voetsporen te treden. We zijn een uitstervend ras, het wordt een knelpuntberoep. De job van begrafenisondernemer is nu éénmaal niet zo heel erg sexy, al zullen ze er vanzelfsprekend altijd moeten zijn. Mijn zus heeft wel kinderen, misschien dat er daar toch nog interesse ontstaat om de zaak over te nemen en verder te zetten.”

Op de schoot

Jan is al supporter van Eendracht Aalst zo lang hij zich kan herinneren. “Mijn oudste herinnering is dat mijn vader mij meenam naar een match die ik vanop zijn schoot volgde. Ik heb de liefde voor Den Iendracht misschien niet met de moedermelk meegekregen, maar alleszins wel met de papfles. Laten we zeggen dat ik al meer dan 50 jaar supporter ben. Toen ik dan zaakvoerder werd, begon ik kameraden, businessklanten en dragers mee uit te nodigen. En zo is de traditie ontstaan dat ik om de 14 dagen naar het clubrestaurant kom. Ik kijk daar telkens enorm naar uit. Dat is mijn uitlaatklep en ik mis het verschrikkelijk!”

Salva, Salva!

Voor Jan is Salvador Mammana Neto de allerbeste speler die ooit in het Pierre Cornelisstadion rondgelopen heeft. “Ja, ik zet hem zelfs nog een trapje hoger dan Gilles De Bilde. Onze Braziliaan beheerste alle aspecten van het voetbalspel. Maar in die tijd werden aanvallers te weinig beschermd. Salva was zo goed dat hij systematisch van het veld gestampt werd. Het gevolg was er naar: op 30-jarige leeftijd moest hij al stoppen met voetballen. In zijn hoogdagen zette hij ons stadion in vuur en vlam. Dan riepen de supporters niet “Iendracht, Iendracht!”, maar dan daverde het van “Salva, Salva!” Op nummer 3 zou ik Geert Van Roy zetten: enorm nuttig en zwaar onderschat. Pas op, ik kan mij enkel uitspreken over de spelers die ik zelf aan het werk gezien heb. Van Der Elst, Voogt, De Buck, … die zijn allemaal van voor mijn tijd.”

Toekomst

Jan spreekt vol lof over voorzitter Patrick Le Juste. “Hoed af voor de inspanningen die Patrick levert voor Eendracht Aalst. Alleen jammer dat hij geen oliesjeik is die er paar tientallen miljoenen kan inpompen.”, grapt hij. “We zouden echt zo snel mogelijk naar de hoogste amateurklasse of zelfs naar 1B moeten. We sleuren natuurlijk een zware erfenis mee, en ik denk dat de stad Aalst toch ook iets te weinig doet om de club te steunen. Wat is er van ons stadion geworden? Een stad als Aalst zou toch een mooi, modern voetbalstadion moeten hebben.”

De club dankt Jan Arijs voor alle steun die hij al geboden heeft. Hopelijk mogen we samen met hem in de lente van 2022 een nieuwe promotie vieren! Iendracht veroit!!! (fdh)

www.arijsbegrafenissen.be

>>> Steun onze club en plaats een Takeaway bestelling voor het Moederdagweekend

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje