Supporter Dimitri Verbelen stelt debuutroman voor

Supporter Dimitri Verbelen stelt debuutroman voor Supporter Dimitri Verbelen stelt debuutroman voor

Op 11 september werd het boek “Vrolijke, vrolijke vrienden” gelanceerd, de eerste roman van Ledenaar  en Eendracht-supporter Dimitri Verbelen(42). “Een tragedie vermomd als komedie” of “De kroniek van een fatale vriendschap”, aldus de schrijver. En het verhaal slaat aan. Uitgeverij Lannoo besliste zopas om een tweede druk op te starten. Het webteam had een gesprek met Dimitri Verbelen, abonnee in het sfeervak en zondag aftrapgever van de wedstrijd tegen SK Londerzeel.

Plot van het verhaal

Vrolijke, vrolijke vrienden verhaalt het sneeuwbaleffect van een zomer met foute vrienden. Dimitri beschrijft treffend hoe een middag nablijven gebeurtenissen in gang zet die jaren later een leven kunnen verwoesten. Of toch niet?

De plot van het verhaal speelt zich af, jawel, in en rond het Pierre Cornelisstadion. Jaren na hun fratsen lopen de hoofdpersonages de Malsen, de Potjes, de Jossen en de verteller mekaar er opnieuw tegen het lijf. Daar gebeurt iets dramatisch die hun kijk op elkaar volledig verandert.

Gefascineerd door Eendracht

Dimitri komt ongeveer al vijftien jaar naar den Iendracht kijken. “Ironisch genoeg spreken we hier over de periode net na de gloriejaren. Orlans werd op termijn vervangen door Garré en sindsdien werd het nooit meer voor een langere periode echt rustig rond de club. Gek genoeg is het net dàt gegeven dat mij wel aanspreekt. Stuur mij niet naar een zogenaamde Belgische topploeg met dik betaalde vedetten want ik vind er niets aan. Champions League interesseert mij zelfs geen bal. Ik ben gefascineerd door de volkse sfeer en het woelige water waar Eendracht Aalst zo uitgesproken in baadt. Natuurlijk hoop ik op dit moment oprecht dat het zowel op sportief als op structureel vlak weer eens even bergop gaat. Het is tijd voor een paar ‘vettere’ jaren. Je voelt dat de club er nood aan heeft.”

Geen betere remedie

Als we vragen naar zijn eerste herinnering in het Pierre Cornelisstadion moet de schrijver ons het antwoord schuldig blijven. “Mijn eerste matchen kwamen er toen het net af was met mijn toenmalig lief. Mijn beste en tevens foutste vrienden, allen Eendracht-supporters in hart en nieren, overtuigden mij dat er geen betere remedie bestond om dat allemaal te verwerken door naar den Eendracht te komen kijken. Ze hadden volkomen gelijk. Helaas gingen die matchen met zoveel troostend bier gepaard dat ik moet toegeven dat ik niet meer exact weet tegen wie we toen speelden.”

Met de trein naar Dender

Zijn mooiste moment als Eendracht-supporter beleefde Dimitri in 2011. “De treinverplaatsing naar de buren van Dender blijft voor eeuwig en drie dagen in mijn geheugen gegrift. Het gaat voor mij steeds over meer dan enkel over het sportieve. De sfeer die die dag rond het complete supporterlegioen hing, was uniek. Ik krijg nog steeds kippenvel wanneer ik er aan terugdenk. De wandeling van het station van Denderleeuw naar het stadion mocht van mij nog vijf kilometer langer geduurd hebben. Ik zou geld geven om dat soort matchen nog eens te beleven. Zondag 31 januari staat alvast in mijn agenda!”

Favoriete spelers

Het meest kijkt de schrijver/supporter op naar spelers met karakter. “Nostalgici en pure voetbalkenners zullen het mij misschien kwalijk nemen dat ik hier de meer bekende clubiconen even links laat liggen, maar als ik een paar namen mag noemen ga ik graag voor de ‘karakters’, voor de vechters die Eendracht pit gaven in de niet meest succesvolle jaren. Ik heb altijd een zwak gehad voor Thomas Troch, een degelijke middenvelder die de ploeg kon optillen. Maar ik denk ook graag terug aan de gezonde geschiftheid van een Roel Van Den Brande, geen voetbaltechinsch wonder maar een krijger die altijd een speciaal cachet aan een match kon geven. Soms met een iets te ruwe tackle, soms met een aangepast clubkapsel. Vandaag heb ik het vooral voor onze rots in de branding, Kevin Van Den Noortgaete. Ik ben heel blij dat die brok ervaring nog steeds met dezelfde overtuiging ons doel verdedigt.”

Locaties uit het boek

Naast het Pierre Cornelisstadion verklapt Dimitri ons nog enkele locaties uit zijn boek. “Het verhaal speelt zich verder ook af in Aaigem waar ik opgroeide en het ‘klein College’ in Aalst waar ik school liep. De zoete verlokkingen van Aalst hebben er mede voor gezorgd dat ik nooit echt uitblonk in schoolse prestaties maar uiteindelijk heeft dat toch maar mooi gezorgd voor voldoende anekdotes en een bepaalde levenservaring die geleid heeft tot mijn debuutroman ‘Vrolijke, vrolijke vrienden’. Ik denk dat veel Aalstenaars plezier zullen beleven aan de setting van het boek en de gebeurtenissen rond het station en het Rozemarijnstraatje. Bij mijn weten is het ook de eerste roman waarbij een match van den Eendracht fungeert als literaire achtergrond. Hopelijk weten de Eendracht-supporters het te smaken.”

Het boek ‘Vrolijke vrolijke vrienden’ telt 272 bladzijden en kost 19,99 euro. Zondag zullen een beperkt aantal exemplaren kunnen aangekocht worden in de fanshop voor het stadion vanaf 14u00.

Foto’s: Yves Janssens

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje