Yves in Sofia: Part III

Yves in Sofia: Part III Yves in Sofia: Part III

Afgelopen zomer stapte Eendrachter Yves Janssens opnieuw het vliegtuig op richting Sofia. Voor het derde jaar op rij bracht hij een bezoek aan Levski, onze Europese opponent van weleer. Bij het Eendracht-webteam blikt hij terug.

VIP

Levski werd vorig seizoen, met Bojan Jorgacevic in doel, vice-kampioen van Bulgarije. “Ik woonde de laatste competitiewedstrijd bij die met 0-1 verloren werd van Slavia Sofia. Er was niets meer te winnen of te verliezen, vandaar de matige publieke belangstelling met 4.000 toeschouwers. Bij het ‘century game’ twee jaar geleden waren ze met 35.000. Op politiebevel was het beroemde sfeervak ‘Sector B’ jammer genoeg gesloten voor deze eindeseizoenswedstrijd. Maar ik kreeg samen met mijn begeleider Milen Payanotov een VIP ticket aangeboden door de voorzitter van de supportersclub.”

Nieuwe tribune

Yves kon voor het eerst plaatsnemen in de nieuwe hoofdtribune van het Georgi Asparuhov Stadium. “Het is een prachtige tribune geworden die de voorbije twee jaar nog in opbouw was. Het stadion biedt plaats aan 30.000 toeschouwers. Ook de mooie fanshop viel mij op tijdens de rondleiding. Ik kon de voorstelling van de nieuwe uitrusting bijwonen en werd voor de camera van Levski TV gehaald. Het interview sloot ik af met een Bulgaarse zin die ik speciaal geleerd had ‘Сърце , душа за Левски София’. Hart en ziel voor Levski Sofia.” In 1995 trainde Jan Ceulemans met zijn manschappen nog in het stadion dat toen volledig verkommerd was, het Europees duel ging door in het nationaal stadion.

Drijfveer

De club tv vroeg naar Yves zijn motivatie om elk jaar 2.000 kilometer te overbruggen om Levski Sofia te komen steunen. “Het is allemaal begonnen met die wedstrijd in de Uefa Cup 1995 tegen Eendracht Aalst waarop ikzelf aanwezig was. Sinds 2009 kwam ik via het supportersforum in contact met de Levski-supporters. Ze hielden geen goede herinneringen over aan Aalst (de onbekende Europese debutant schakelde Levski onverwacht uit) maar hielpen mij toch in mijn zoektocht naar oude foto’s, krantenartikels en andere attributen. (Enkel naar het Levski-truitje van 1995 is Yves nog op zoek) Ik beloofde hen over te komen voor het honderdjarig bestaan van de club in 2014. Vorig jaar trok ik opnieuw naar Bulgarije om er de bekerfinale in Burgas bij te wonen.” Yves ontmoette deze keer ook één van de twee supporters die er in het Pierre Cornelisstadion bij waren in 1995.

Century game

Een heruitgave van Eendracht Aalst – Levski Sofia zit er bij het honderdjarig bestaan van ‘den Iendracht’ in juni 2019 niet meteen in. “Vorig jaar sprak ik er al over met de manager van Levski. Door het lage coëficiênt moeten de Bulgaarse ploegen voorrondes spelen om Europees voetbal af te dwingen. Hun voorbereiding op het seizoen begint dus al heel vroeg. Levski speelde zelf haar century game tegen Lazio Roma.”

Bergwandeling

Tijdens de week in Bulgarije was er niet alleen tijd voor voetbal. “Ik werd eigenlijk naar Sofia uitgenodigd om deel te nemen aan een bergwandeling. Een hoogteverschil van 800 meter werd overwonnen. Er kwam maar geen einde aan de beklimming die iets meer dan twee uur duurde. Het uitzicht op 1.500 meter was prachtig. We vatten de afdaling gelukkig snel aan want in de latere namiddag barstte er een hevig onweer los. Er werd ginds ook overnacht.”

En volgend jaar? Dan gaat Yves gewoon terug. Hieronder een fotoverslag van zijn trip dit jaar.

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje