Een portret van Silke Baccarne

De laatste wedstrijden in de Scooore Super League stond ze te vaak tegen een overmacht maar dat doet niets af van haar sterke heenronde. Silke Baccarne (21), de nieuwe goalie van de Eendracht Aalst Ladies, is haar plaats op het hoogste niveau meer dan waard. Voor de coaches die dagelijks met haar werken heeft ze het potentieel om zich bij de top-3 van de Belgische doelvrouwen te scharen.

Bescheiden

Voor haar jonge leeftijd haalde Silke dit seizoen al een hoog niveau, toonde ze zich ook regelmatig en beschikt ze nog over een progressiemarge. Zelf blijft ze opvallend nuchter onder de lofbetuigingen. “Het zijn mooie woorden maar ik denk nog niet aan de toekomst. Ik wil mezelf ook geen hoge verwachtingen opleggen en leef van wedstrijd naar wedstrijd toe. Dan zie ik wel wat er nog allemaal op mijn pad komt.”

Geen concurrentieslag

In geen tijd deed de Antwerpse de naar AA Gent vertrokken Riet Maes haast vergeten. “Het was Annelies Van Loock, met wie ik nog bij Kontich speelde, die als tussenpersoon fungeerde en in het voorjaar naar mijn interesse polste. Na een gesprek met coach Dirk Decoen stond mijn besluit vast. Deze kans om in de Super League aan de slag te gaan moest ik grijpen. Over de concurrentiestrijd die ik moest aangaan met Riet had ik nog niet nagedacht, toen ze de club onverwachts verliet. Maar concurrentie schrok mij niet af.”

De start in Hemiksem

De microbe kreeg Silke al op 7-jarige leeftijd te pakken. “Het was door televisie te kijken dat ik als kind geïnteresseerd raakte in voetbal. Recht tegenover onze deur sloot ik aan bij KV Hemiksem. In mijn eerste seizoen vielen we zonder doelman en nam ik plaats onder de lat. Het volgende jaar begonnen de keeperstrainingen en was ik vertrokken. Ik was het enige meisje in de ploeg maar kon wel mijn mannetje staan.”, klinkt het zelfverzekerd.

Meekijken aan de top

Enkele jaren later viel er een brief van SK Lierse in de bus. “Het was een uitnodiging om een test te komen afleggen. Ik kan mij geen betere jeugdopleiding voorstellen dan diegene die ik daarna bij Lierse kreeg. Daar heb ik veel geleerd en progressie geboekt. Met een meisjesploeg waren we 5 jaar lang actief in de jongensreeksen. Vanaf mijn zestiende mocht ik deel uitmaken van de selectie voor de Super League. Speelminuten kon ik niet vergaren maar ik zag vanop de bank hoe de ploeg bekerwinnaar en vice-kampioen van België werd in 2016.” (Het succesteam bestond o.a. uit Justien Odeurs, Tine De Caigny, Justine Vanhaevermaet en Jana Corryn, nvdr)

Jeugdinternational

Net zo min ‘Sil’ al aan de toekomst denkt, heeft ze ook weinig herinneringen bijgehouden van haar interlands bij de jonge Red Flames. “Ik weet wel nog van een zeldzame rode kaart die ik kreeg tegen Spanje toen ik iemand neerhaalde. Toen we in de EK-voorronde van 2015 vlot van Georgië (15-0) wonnen, mocht ik een strafschop binnentrappen. Zo kwam iedereen van onze ploeg die wedstrijd tot scoren.” (Ze komt uit een lichting met o.a. Marie Minnaert, Davinia Vanmechelen, Elena Dhont, Sarah Wijnants en Charlotte Tison, nvdr).

In de kijker bij Kontich

De Lierse Vrouwen werden meteen na hun grootste succes in 2016 opgedoekt, waarna Silke elders aan haar carrière kon beginnen timmeren. “In een maand tijd moesten alle speelsters een nieuwe club zien te vinden. Voor mij werd dat Kontich in eerste nationale. Ik begon er als doublure maar greep na een paar maanden mijn kans en ben er niet meer uitgegaan. Met een geweldige teamspirit werden we in 2018 kampioen zonder evenwel te promoveren naar de Super League. AA Gent toonde toen interesse maar ik was zelf niet overtuigd om die stap al te zetten.”

Kwaliteiten

Samen met Riet Maes (Aalst) en Hazel Engelen (Tienen) stond Baccarne de laatste jaren te boek bij de beste doelvrouwen in eerste nationale en zette ze nu wél de stap hogerop. “Het was nochtans geen sinecure want het gaat allemaal veel sneller in de Super League. Ik kan rekenen op mijn reflexen en sprongkracht (Silke haalt ballen inderdaad met schijnbaar gemak vanonder de lat en ze valt ook op door haar coaching op het veld, nvdr). Keeperstrainer Mario De Bisschop spendeert er op training veel tijd en aandacht aan om mij beter te maken.”

Blok

Sinds de winterstop zit Silke met de neus in de boeken. “Na 4 jaar aan de Topsportschool in Wilrijk, waar elke ochtend gevoetbald werd, studeer ik nu vastgoed & verzekeringen aan de Hogeschool in Mechelen. Hoewel ik er door de coronacrisis nog niet veel kwam, want alles gebeurt online. Ik ervaar het voor mij persoonlijk als een voordeel in combinatie met het voetbal, want ik kan zelf mijn planning maken en hoef geen verplaatsingen voor school te maken. Hoewel autoritten, zoals die naar Aalst, mij helemaal niet deren.”, besluit onze joviale doelvrouw.

>>> Steun onze Eendracht Aalst Ladies en bestel één van hun uitgebrachte voetbalflessen met gin, limoncello, amaretto of sambuca via de gloednieuwe webshop

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje