Een portret van Tiffanie Vanderdonckt

© Eendracht Aalst © Eendracht Aalst

Eén van de jongeren uit het Super League team van Dirk Decoen is de 20-jarige Tiffanie Vanderdonckt. Ondanks haar jonge leeftijd is ze één van de bikkelaars, zoniet de voornaamste, die de ploeg nodig heeft. Maar de speelster uit Sint-Genesius-Rode heeft wel meer kwaliteiten. Tijd voor een uitgebreide kennismaking.

Milleniumbaby

Het verhaal van Tiffanie begint op 1 januari 2000. “Ik ben best wel trots op die speciale geboortedatum. Het is voor iedereen een feestdag en mijn verjaardag wordt absoluut niet vergeten. Mijn ouders vertelden me dat ze 20 jaar geleden nog rustig de overgang naar het nieuwe millenium vierden en niets erop wees dat ik geboren zou worden. Maar dat veranderde snel op nieuwjaarsdag. Mama moest er haar stuk taart voor laten staan maar dat zal ze wel niet erg gevonden hebben.”

Voetbal

De eerste voetbaltraining volgde niet veel later. “Ik was 5 jaar toen ik aansloot bij Beersel-Drogenbos. Mijn broer speelde er, ik ging mee naar zijn wedstrijden en van het één kwam het ander. Michaël hield het voetbal snel voor bekeken want hij verkoos een fysiekere sport (onthoud dat, nvdr). Bij mij was het op school in Alsemberg altijd voetbal wat de klok sloeg. De jongens kwamen zelfs vragen om mee te sjotten.”

In de genen

Haar fysiekere speelstijl heeft ze van geen vreemden. “Mijn broer, die uiteindelijk ging boksen, en papa waren ook verdedigers die wel hielden van stevige duels. Ik probeer daarnaast de rust te behouden aan de bal. Opkijken deed ik naar Vincent Kompany, iemand met dezelfde eigenschappen.” (Uit ons mannenteam van de laatste jaren doet Tiffanie ons het meest denken aan Jordy De Koker, nvdr)

Meisjeselftal

Na Beersel-Drogenbos en Rhodienne-De Hoek speelde Tiffanie op haar veertiende voor RSC Anderlecht. “Via via mocht ik gaan meetrainen met de U15 en er volgde een aansluiting. Het was de eerste keer dat ik in een meisjeselftal speelde. Een jaar later werd ik al gecontacteerd door de Dames van Eendracht Aalst. Omdat ik bij paars-wit meestal regionaal speelde, was het voor mij een logische volgende stap. Bij Eendracht speelde ik vervolgens met het tweede elftal in eerste provinciale.”

Op het hoogste niveau

Van dan af gaat het crescendo voor de 16-jarige Vanderdonckt. Dirk Decoen neemt haar al snel op in de kern voor eerste nationale en Tiffanie maakt ook deel uit van de nationale U17-ploeg. “Ik speelde als centrale verdedigster en werd opgemerkt door AA Gent. In mijn eerste seizoen bij de Buffalo’s kreeg ik speelgelegenheid in de Super League. Na een enkelblessure, die me 5 maanden aan de kant hield, besloot ik in 2019 terug te keren naar de Eendracht Aalst Ladies. De vele trainingen in Gent waren ook niet meer combineerbaar met mijn studies.”

EK in Schotland

Maar eerst maakte Tiff nog haar tot hiertoe mooiste voetbalmoment mee. “Met de U19 van de Red Flames konden we ons in 2019 kwalifceren voor het EK. Na voorbereidingsstages in Tubeke en aan zee stapten we in juli op het vliegtuig richting Schotland. We zouden er 2 weken lang een uitgekiemd programma volgen: trainingen, verzorging, briefings, wedstrijden, rustmomenten en activiteiten. We speelden in mooie stadions tegen toplanden Spanje, Duitsland en Engeland. Ongeacht de 3 nederlagen hebben we goed meegedaan in die wedstrijden.”

Geen vervolg

Het onvergetelijke EK onder coach Xavier Donnay was meteen ook een eindpunt voor heel wat meisjes op internationaal vlak. “Het is jammer dat er geen nationaal U21 team is om onze groep verder te laten doorgroeien want de stap van de U19 naar de Red Flames is groot. Uit onze lichting zijn er nu heel wat speelsters actief in de Super League.”

Ambitie

Hoewel Vanderdonckt een vaste waarde was bij de jonge Red Flames (22 caps) heeft ze haar ambitie wat bijgesteld. “Enkele jaren geleden droomde ik nog onbevangen van het buitenland maar ik heb het nu volledig naar mijn zin bij de Eendracht Aalst Ladies. Ik ben blij dat we in de Super League spelen en zie hier nog groeimarge voor mezelf. Ook met een stap naar één van de topclubs ben ik niet bezig. Mijn hele leven hoeft niet in het het teken van voetbal te staan. Ik maak graag nog tijd voor andere dingen.”

Studies

Dat de Ladies minder trainen dan de profclubs geeft Tiffanie niet. “Wie dat wil, kan individueel bijtrainen. Dat durf ik ook doen, al zit sporten al genoeg vervat in mijn vrije tijd. Eén keer per week speel ik nog futsal in eerste nationale met het damesteam van FP Halle-Gooik (ze eindigden tweede afgelopen seizoen, nvdr). Op zondag neem ik met mijn papa de koersfiets. Daarnaast studeer ik voedings- en dieetkunde aan de Erasmushogeschool in Jette. Daarmee wil ik iets gaan doen in de sportwereld.”

Positie

Vorig jaar was er dan dat uitstekende seizoen bij de Ladies met de titel in eerste nationale, die de poort naar de Super League openbeukte. “Hadden we het kunnen vieren en er ten volle van genieten, dan zou het moeilijker kiezen geweest zijn voor mijn mooiste moment. Ik miste het seizoensbegin door een knieblessure, die ik opliep toen ik depanneerde bij het tweede elftal. Maar nadien vervulde ik de stek van defensieve middenvelder.” Centrale verdedigster bij AA Gent, rechtsback bij de jonge Flames en defensieve middenvelder bij de Ladies. Wat is nu de voorkeurpositie? “Geef mij toch maar het middenveld waar er ruimte is om te voetballen.”

COVID-19

Hoe beleeft Vanderdonckt het voetballen in coronatijden. “Een lange tijd individueel trainen was niet motiverend. Dat we nu geen kleedkamers kunnen gebruiken bij de trainingen is wel lastig maar je wordt het gewoon. Ik ben al blij dat we nog voetballen als enigste team in Aalst en omstreken. Dat maakt het wel wat speciaal dat we hier afgezonderd op Zandberg vertoeven. Omdat we vooraf getest worden, mogen we de kleedkamers en douches wel gebruiken tijdens wedstrijden.”

Zaterdag

Morgen wordt Zulte Waregem ontvangen in het Pierre Cornelisstadion. “Ik verwacht een mooie, stevige wedstrijd tussen 2 nieuwkomers die willen winnen. In de voorbereidingscampagne wonnen we ginds met 0-1 en was het al duidelijk dat we erg aan mekaar gewaagd zijn. Beide ploegen zetten dit seizoen stappen vooruit. Wij willen natuurlijk het puntenverlies van in Woluwe rechtzetten met een eerste zege in eigen huis. Het wordt daarnaast ook een blij weerzien met Esther Buabadi, die mijn kamergenote was op het EK.”

De clash tussen de Eendracht Aalst Ladies en Zulte Waregem van zaterdag om 14u00 is live te bekijken via onze Facebook-kanalen.

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje