Club doet al vier jaar gestaag aan schuldafbouw

Club doet al vier jaar gestaag aan schuldafbouw Club doet al vier jaar gestaag aan schuldafbouw

Voorzitter Frank De Roose stelde op de jaarlijkse sponsoravond in Feestzaal Caelberg te Moorsel de nieuwe ploeg voor het seizoen 2015-2016 voor. Tegelijkertijd maakte hij van de gelegenheid gebruik om klare wijn te schenken omtrent de schulden waarmee de club te kampen heeft. Een overzicht.

Mokerslag

Eendracht Aalst werd door het BAS terugverwezen naar derde klasse. Deze beslissing kwam voor voorzitter De Roose aan als een mokerslag. “Wij hadden echt een sterk dossier ingediend maar tot onze grote verbazing werden een aantal officiële documenten door het BAS straal genegeerd. Dat was dan ook de reden waarom wij uiteindelijk naar de rechtbank gestapt zijn om alsnog onze plaats in tweede klasse af te dwingen. De rechter doet eerstdaags uitspraak maar ondertussen heeft de hele situatie onze club natuurlijk al veel financiële en imagoschade berokkend. Wetende dat wij amper 10% kans maken op een positieve uitspraak zijn wij in ieder geval voor de volle 100% bezig met de voorbereiding op derde.”

Volledige transparantie

De Roose gaf ook tekst en uitleg bij de financiële toestand. “Ik wil naar sponsors, supporters en spelers toe volledige transparantie creëren. Toen we Eendracht Aalst een aantal jaar geleden overnamen hadden we een omzet van 1,7 miljoen euro, een loonmassa van 865.000 euro en een negatief eigen vermogen (NEV) van maar liefst 1,475 miljoen euro. Het zou in die omstandigheden gemakkelijk geweest zijn om aan te sturen op een faillissement en opnieuw te herbeginnen, maar de bestuursleden willen al die mensen die ons al die jaren gesteund hebben – waaronder heel wat kleine zelfstandigen en KMO’s uit het Aalsterse – nog in de ogen kunnen kijken. Eind 2014 bedroeg het NEV 1,053 miljoen euro, hetgeen betekent dat we 125.000 euro per jaar afgebouwd hebben. Dat saldo gaan we nu voor 70% proberen weg te werken door over te stappen naar een andere vennootschapsvorm, namelijk een cvba, waarbij we de rekening courant kunnen omzetten in activa. Het is bovendien ook een vennootschap met een aandelenstructuur zodat we gemakkelijker vers kapitaal kunnen aantrekken. De huidige vzw zal wel blijven bestaan omdat Eendracht Aalst ook een beroep doet op heel wat vrijwilligers, en dit kan enkel in het kader van een vereniging zonder winstoogmerk.”

De Eendracht-voorzitter reageerde ook licht gepikeerd op aantijgingen van enkele supporters als zouden de cijfers met betrekking tot de schuldafbouw op los zand berusten. “Dit zijn cijfers die goedgekeurd werden door een bedrijfsrevisor en die ingediend werden bij de Nationale Bank. Wie dat in twijfel trekt, is eigenlijk te kwader trouw.”

Een sfeervak in de hoofdtribune komt er niet komend seizoen. “De vraag werd gesteld door de supporters vzw en het bestuur reageerde positief. Maar de vzw heeft nadien gevraagd om dit idee toch niet te laten doorgaan.”

Sportieve ambities

Ondanks de vele vertrekkers is De Roose vrij optimistisch wat betreft het nieuwe seizoen. “We hebben sterkhouders kunnen overtuigen om te blijven en de jongeren die naar de A-kern overgeheveld werden komen niet zomaar uit het niets. Kerels als Van Impe en de broers Geenens werden al geruime tijd klaargestoomd bij onze beloften en stonden sowieso op de drempel van een doorbraak in tweede klasse. Daarom ben ik ervan overtuigd dat ze het niveau van derde klasse zullen aankunnen.”

Nochtans zijn bepaalde posities momenteel nog karig bemand. “We hebben voorlopig twee inkomende transfers met aanvaller Wim Bokila (Grimbergen) en middenvelder Jonathan Lievens (Waasland-Beveren). Maar ik ben niet naïef. Ik besef goed dat er minstens nog twee flankspelers en een kopbalsterke targetspits moeten bijkomen. Onze sportief verantwoordelijke Luc Van Hauwermeiren voert gesprekken met diverse gegadigden. Wij verwachten eerstdaags witte rook op dat vlak. En dan zijn we gewapend om de strijd voor de eerste zes plaatsen aan te gaan zodat we eindronde kunnen spelen voor promotie naar de Eerste Amateurliga, de huidige tweede klasse. Tenzij de rechter er alsnog anders over beslist.” besluit De Roose met een knipoog.

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje