Ollie Lamberg op bezoek

Ollie Lamberg op bezoek Ollie Lamberg op bezoek

De aftrap van het topduel tegen Lommel United zal gegeven worden door Olivier Lamberg(47). Eén doelpunt maakte onze centrale verdediger van weleer onsterfelijk in Aalst. Dat in de historische thuiswedstrijd tegen Levski Sofia voor de Uefa Cup in 1995. Zijn Eendracht verhaal is apart, from zero to hero.

Verbroedering Denderhoutem

In 1991 speelt Olivier Lamberg zijn derde seizoen voor de modale vierdeklasser Verbroedering Denderhoutem. Eerder droeg de Brusselaar het shirt van WS Woluwe en Diegem Sport. Die jaargang zou Eendracht Aalst onverwacht naar eerste klasse promoveren. Patrick Orlans wilde de rijzige middenvelder (1m93) eerder al bij Heirnis Gent binnenhalen en neemt opnieuw contact op. Denderhoutem-voorzitter Jef Vijverman speelt een belangrijke rol bij de transfer. Hij houdt een aanbieding van FC Cappellen lang genoeg af zodat de Eendracht Lamberg kan inlijven. Hij was één van de drijvende krachten van Denderhoutem maar niemand die er toen een speler met eersteklasse allures in zag. “Toen ik hier aankwam liep ik met gebogen hoofd tussen spelers en supporters. Sommigen vonden me cool, anderen vonden dat ik een dikke nek had. Maar ik was gewoon bescheiden omdat ik uit vierde klasse kwam en nog alles te bewijzen had.”

Voor de leeuwen

De eerste wedstrijden van Lamberg op het hoogste niveau konden tellen. Op de derde speeldag van het seizoen 1991-92 maakt hij zijn debuut op het veld van landskampioen Anderlecht voor 22.000 toeschouwers. Eendracht verliest kansloos met 4-1 maar de centrale verdediger is één van de lichtpunten. Trainer Laszlo Fazekas was blij over de inzet van Lamberg, die vooral in de lucht moest duelleren tegen John Bosman. “Vergeet niet dat die jongen enkele maanden geleden nog in bevordering speelde.” Enkele weken later mag de Brusselaar een tweede keer opdraven op het veld van Club Brugge. Als verdedigende middenvelder weet hij Lorenzo Staelens af te remmen.”

Thuisdebuut in mineur

Ollie’s eerste wedstrijd in het Pierre Cornelisstadion tegen Club Luik (0-2) wordt echter een afknapper. Deze keer moet Fazekas hem noodgedwongen inschakelen in de spelopbouw en dat liep vooral in de eerste helft niet erg vlot. Met een resem slechte passes jaagt hij het publiek tegen hem in het harnas. Naderhand kan hij zich toch wat herstellen maar van een geslaagd thuisdebuut was niet meteen sprake. Twijfels knagen aan Lamberg maar de Hongaarse coach neemt het op voor zijn speler die hij in een ongewone rol moest droppen.

Revelatie

In de volgende wedstrijd tegen Lokeren krijgt Lamberg opnieuw een verdedigende opdracht die hem meer op het lijf geschreven is. En met succes want Ollie speelt zich weer in de kijker als mandekker. Hij wendt alle middelen aan om de Nigeriaanse spits Samson te neutraliseren. Lamberg zou niet meer verdwijnen uit het elftal dat evenwel te licht uitvalt voor eerste klasse. Als Han Grijzenhout het roer overneemt is die meteen duidelijk. “Lamberg is mijn voorstopper. Hij doet me zowaar wat aan Barry Hulshoff denken. Voetballend misschien geen kraan maar wat gestalte en inzet betreft erg goed.” Toen had de boomlange verdediger nog de gewoonte om in balbezit te gaan dribbelen tot hem de bal afgenomen werd. Doch wordt hij de revelatie van het seizoen. Het gefluit uit de tribunes maakt stilaan plaats voor appreciatie. Later wordt hij zelfs één van de populairste spelers.

Karakter

In de volgende seizoenen blijft Lamberg een vaste waarde in tweede klasse onder Vande Velde en Ceulemans. Een onwrikbare verdediger die goed weet wat hij kan en wat niet. Een type mijn-mannetje-raakt-geen-bal. Een beest op training die het meer moet hebben van karakter dan van talent. Zijn eerste doelpunt maakt hij in 1993 in een thuiswedstrijd tegen Zwarte Leeuw. Maar een ander doelpunt zou hem later onsterfelijk maken in Aalst.

De legende van Ollie

Uit de krant van woensdag 27 september 1995: “Eendracht Aalst schakelt in de Uefa Cup de Bulgaarse landskampioen Levski Sofia uit. Olivier Lamberg kopte het uitgeregende Pierre Cornelisstadion naar de zevende hemel. In de openingsfase was het al bijna raak. Op een scherpe voorzet van Meyssen kopt Lamberg op de bovenkant van de lat. Op het uur was het zover. Vanop rechts gooide Temmerman een bal naar de tweede paal waar Olivier Lamberg, Ollie voor de vrienden, ongedekt mocht inkoppen (1-0). Een minuut lang lag de verdedigende middenvelder, ooit als een modale kracht aangetrokken bij vierdeklasser Denderhoutem, onder zijn uitzinnige maats bedolven voor de Europatribune. Ongelooflijk maar waar: uitgerekend de genaamde Olivier Lamberg, wereldberoemd in Aalst en totaal miskend daarbuiten, scoorde in de Europacup. De legende van Ollie: tot ver in de 21e eeuw zal dit doelpunt veel tooggesprekken in het Aalsterse kruiden.” Anno 2014 kunnen we dit alleen maar beamen. Een supporter vlak na de wedstrijd: “We zijn blij voor Olivier Lamberg. Die zet zich altijd in, het is misschien niet altijd orthodox wat hij doet, maar de supporters staan achter hem.” Wat een contrast met zijn debuutseizoen vier jaar eerder.

Beloning

In Voetbalmagazine kwam Ollie terug op het doelpunt waarmee hij zich in de Aalsterse voetbalgeschiedenis speelde. “Ik dacht met mijn energie geen blijf te weten na die goal. Dat ik met gebalde vuisten het terrein zou rondrennen, maar ik werd integendeel helemaal rustig. Alles vloeide uit me weg, mijn ploegmaats bedolven me. Ik lag helemaal onderin, afgeschermd van alle gejoel, heel stil en ontspannen. Beschermd en ingedekt als een baby. Dat moment was helemaal voor mij alleen. Het was de beloning voor jarenlang hard werken en doorzetten. Dat pakken ze me nooit meer af. Toen de spelers van me wegstapten was ik terug in de werkelijkheid. Ik zocht mijn vader in de tribune die al zeventien jaar lang mijn matchen volgt. Dan wees ik even in zijn richting om hem te bedanken.”

Noodlot

Het daaropvolgende seizoen 1996-97 is het wachten tot na nieuwjaar eer Lamberg opnieuw op de velden verschijnt. Een knieblessure hield hem zolang langs de kant.  Stilaan maar zeker knokt hij zich terug in de ploeg. De dan 30-jarige Lamberg is einde contract en heeft een aanbod van een andere eersteklasser op zak. Maar hij wacht nog even af omdat hij graag in Aalst wil blijven. Op de voorlaatste speeldag op bezoek bij Lommel slaat het noodlot echter toe. Ollie scheurt de kruisbanden van zijn rechterknie, meteen het einde van zijn carrière op het hoogste niveau. Patrick Orlans: “Had hij vorig seizoen bijgetekend was er geen probleem geweest. Nu hij maanden out is liggen de zaken anders.”

Lager niveau

Het is Jan Ceulemans die Lamberg een uitweg biedt bij derdeklasser Ingelmunster. In het seizoen 1998-99 bewerkstelligen ze de promotie naar tweede klasse. Na een half jaar tweede klasse keert Ollie echter terug zijn roots, derdeklasser Verbroedering Denderhoutem. Er volgen nog korte passages bij zijn lokale club FC Strombeek en ook TK Meldert maar op 34-jarige leeftijd hangt de Eendrachtlegende zijn schoenen aan de haak. Hij timmert aan een trainerscarrière bij de jeugd en de beloften van achtereenvolgens RWDM, Anderlecht, FC Brussels en KV Mechelen. Tussendoor is hij bij Heirnis Gent hoofdtrainer. Momenteel is hij geen trainer maar wel triatleet. Ollie oogt nog heel scherp op zijn 47 en is nog erg gedreven, net als vroeger.

De club wenst Olivier Lamberg te bedanken voor de prestaties die hij leverde in het Eendracht shirt van 1991 tot 1997. Wij wensen hem dan ook nog veel succes en geluk toe in zijn verdere leven! 

Bekijk nog eens één van de meest spraakmakende doelpunten uit onze clubgeschiedenis via deze link.   

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje