Mike Smet: "We staan voor interessant vierluik"

Mike Smet: "We staan voor interessant vierluik" Mike Smet: "We staan voor interessant vierluik"

Tot vorige week waren er drie Eendrachtspelers die nog geen minuut misten in de huidige competitie: Kevin Van Den Noortgaete, Wesley Vanbelle en Mike Smet. Vorig seizoen pendelde die laatste nog tussen de bank en de basis. Maar dit jaar lijkt alles voor hem in de juiste plooi te vallen. Een interview met rechtsback Mike Smet over koetjes, kalfjes en… Westmalle.

Jeugdopleiding in het Waasland

Waaslander Mike Smet bond zijn eerste voetbalschoenen aan bij de duiveltjes van Svelta Melsele. Zijn talent bleef niet onopgemerkt want op 10-jarige leeftijd verhuisde hij voor 6 jaar naar eersteklasser KSK Beveren. Daarna volgden nog 6 jaar bij GB Antwerpen, dat in 2011 zijn naam veranderde in Beerschot AC. Voor die club speelde hij 2 wedstrijden in de hoogste klasse. Een beloftevolle toekomst wenkte, maar Beerschot zat in slechte financiële papieren. Mike tekende in 2012 een contract dat hem tot eind dit jaar aan Eendracht Aalst bindt.

Vlotte start, lichte terugval

Het eerste jaar bij Eendracht was een voltreffer: Mike Smet was de vaste rechtsachter. Vorig jaar liep het iets minder: door de hevige concurrentie van De Greef en Lievens moest Mike meer dan hem lief was vanop de bank toekijken. Maar dit seizoen ontpopt Smet zich weer tot de onverzettelijke, mee opkomende back. “Ik heb er zelf geen verklaring voor. Ik doe gewoon altijd mijn uiterste best op training en tijdens de wedstrijden. Ik ben een speler die altijd het maximum uit zichzelf tracht te halen. Ik kwam goed uit de zomerperiode, speelde een paar prima voorbereidingswedstrijden en ik was vertrokken.”

Ongelegen blessure

Het is dan ook bijzonder jammer dat Smet uitgerekend nu gekwetst moet geraken. Vorige week incasseerde hij op het veld van ASV Geel een venijnige trap vanwege ex-Eendrachter Marijn Steurs. “Ik zit geplaagd met een kanjer van een bloeduitstorting op mijn heup en bekken. Ik heb deze week niet voluit kunnen trainen. Momenteel zit ik slechts aan 90% van mijn kunnen. Zaterdag beslis ik na een test of ik voluit kan gaan. Indien niet, dan speelt er iemand anders in mijn plaats, zo eenvoudig is dat. We hebben voldoende kwaliteit in onze kern om dit op te vangen. En we zullen zondag allemaal 100% moeten zijn want Lommel United komt over de vloer. Dat wordt een zeer lastige wedstrijd want de Noord-Limburgers brengen momenteel het beste voetbal dat op de tweedeklassevelden te zien is. Vooral Trossard en Regales zijn twee mannetjes die sterk bezig zijn en we dus in de gaten moeten houden, maar we zullen zoals altijd uitgaan van onze eigen sterkte.”

Vertrouwen

Waarin ligt het verschil met vorig jaar? “Coach Van Acker is tactisch zeer sterk, hij hamert op voetballend vermogen, we moeten constant over de grond in twee tijden spelen. Dat was even wennen, maar na verloop van tijd pik je dat als speler op en loont dat. Regi geeft ook meer vertrouwen: je ziet dat de ploegmaats veel meer dan vorig seizoen de bal in de voet komen vragen.” Wanneer de vraag gesteld wordt hoever dit Eendracht kan geraken, blijft Smet opvallend voorzichtig: “Laten we alles stap per stap bekijken. Week na week zal blijken of we dit niveau kunnen blijven aanhouden. Er volgen nu een aantal wedstrijden tegen de topploegen (Lommel, Virton, Bergen en Seraing). Daarna zullen we meer weten. En op het einde van het seizoen sta je meestal op de plaats die je verdient. Hopelijk is dat ergens halverwege de linkerkolom, dat zou mooi zijn.”

Ambitie

En wat met de persoonlijke ambities? Ook daar blijft Smet terughoudend: “Ik maak geen langetermijnplanning. Ik ben momenteel 23, en vanzelfsprekend wil ik het maximum uit mijn voetbalcarrière halen. Zoals al ik al zei, geef ik me altijd voor het volle pond. Als je dan blessurevrij mag blijven, dan volgt de rest vanzelf.” Smet, die als teammanager in een kledingzaak in Wijnegem Shopping werkt, is momenteel aan het bouwen in Westmalle. “Neen, niet omwille van het bier, maar omdat dat toevallig halverwege ligt tussen mijn thuis en dat van mijn vriendin.” De verplaatsingen naar Aalst zullen er dus weldra niet korter op worden? “Dat klopt, maar ach, Ratko Vansimpsen komt van nog verder. Ik voel me prima bij Eendracht Aalst, en zou graag met deze club doorgroeien, maar elke speler die hogerop kan, doet dat uiteindelijk ook. Tja, ik zit dus te wachten tot Beerschot-Wilrijk naar eerste klasse stijgt en mij een contract aanbiedt!” besluit Smet met een kwinkslag.

Interview: Filip D’Hose

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje