Onze jeugdopleiding kreeg een extra ster! ****

© Eendracht Aalst

De jeugdwerking van SC Eendracht Aalst heeft een opsteker van formaat gekregen. Onlangs viel het heuglijke nieuws in de digitale brievenbus dat onze club 4 sterren behaald heeft voor de driejaarlijkse audit van Double Pass. Dat is ook het hoogst haalbare op interprovinciaal niveau. Het webteam ging luisteren bij TVJO Gunther Ingels.

Van dossier tot finaal auditgesprek

De door Voetbal Vlaanderen verplichte audit nam het ganse najaar van 2021 in beslag. “Het begon eigenlijk al 3 jaar terug, wanneer we gestart zijn om de werkpunten uit de vorige audit aan te pakken. Vanaf september jongstleden konden we beginnen met de ingave van het lijvige dossier. Er zijn ook onaangekondigde bezoeken op 3 trainingen en wedstrijden geweest om de visie te toetsen aan de praktijk. In december volgde nog een lang auditgesprek op de club, waarin naast onder meer de TVJO, de hoofdscout, de postformatiecoördinator, enkele willekeurige coaches en youngsters, ook het hoofdbestuur en de T1 gevraagd werd om toelichting te geven.”

Onder de loep

In zo’n auditdossier zijn er maar liefst een 30-tal rubrieken die geëvalueerd worden. “Het wordt steeds uitgebreider en de eisen worden ook strenger. De belangrijkste punten zijn de algemene organisatie en het rekruteren van geschikte opleiders met de juiste kwalificaties. Op sportief vlak de voetbalvisie en de individuele ondersteuning van spelers. Momenteel kennen we zo’n 5 evaluatiemomenten per seizoen. Daarnaast zijn ook de scouting, de digitalisering en de doorstroming naar het eerste elftal belangrijke aspecten.”

Individuele benadering

Welke punten hebben Eendracht Aalst nu een extra ster opgeleverd? “We hebben ingezet op individuele begeleiding en ontwikkeling. Er is ook een groep van experten samengesteld met een keeperscoördinator, een techniektrainer, physical coaches en een videoanalist. Het aanwerven van de juiste profielen is belangrijk. We werken met hartslagmeters, er zijn professionele testen met opvolging en het opleidingsplan.”

Op eliteniveau

Om nog verdere stappen te zetten is de jeugdopleiding afhankelijk van het eerste elftal. “Eén promotie zou al een goede zaak betekenen voor de beloften, die dan dezelfde tegenstanders krijgen. Om terug aan te sluiten bij de elitecompetitie dient het eerste elftal in de profcompetitie (1B) uit te komen. We zien aan de oefenwedstrijden die we organiseren tegen eliteploegen, dat we daar momenteel al perfect kunnen meedraaien. Laat ons eerlijk zijn, het is ook het enigste niveau Eendracht Aalst waardig. Als het jeugdvoetbal hervormd wordt, zullen we er zeker bijzijn.”

Onderscheiding

De vierde ster levert sportief dan wel nog niets op, toch is ze belangrijk voor het prestige. “Het is een beloning voor het werk dat geleverd wordt en we onderscheiden er ons verder mee in de streek. Ik wil iedereen binnen de club bedanken die meegewerkt heeft aan de samenstelling van ons auditdossier: de visiecel, de coördinatoren en de jeugdsecretaris. Een pluim ook aan het opleidersteam dat elke dag het beste van zichzelf geeft. Zij moeten tenslotte de door de visiecel uitgezette lijnen vertalen naar het veld.”

Steeds op zoek naar nieuw talent

Elk seizoen worden enkele tientallen spelertjes weggeplukt door eliteclubs. “We willen onze spelers die een stap hogerop kunnen zetten niet tegenhouden. Integendeel, we gaan er in mee door met alle eliteclubs samen te werken. Een deel van de spelers komt vroeg of laat nog terug met extra bagage, en dat is een meerwaarde voor onze club. Zelf zijn we alweer volop op zoek naar nieuwe talenten voor volgend seizoen. Men kan zich voorstellen via ons meldpunt talent op de jeugdwebsite, waarna je gescout kan worden of uitgenodigd voor een talentendag of kennismakingstraject. De scoutingscel draait ook op volle toeren. Onze opleiders zijn de eerste waarnemers in hun eigen wedstrijden, maar elk weekend rijden nog eens 4 scouts de regio rond om talenten te detecteren.”

Onze felicitaties aan de jeugdwerking met hun 4-sterrenlabel!

Meldpunt talent

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje