Club-coach Leo Van der Elst: “Ladies kunnen verrassen”

© Eendracht Aalst © Eendracht Aalst

Vanavond start de Super League, morgen komen onze Eendracht Aalst Ladies voor het eerst in actie tegen niemand minder dan Club Brugge YLA. De trainer van de blauw-zwarte dames is geen onbekende in Aalst: Leo Van der Elst. Het webteam belde met één van onze oude gloriën .

Basecamp

Het zal niemand verwonderen dat de voorbije maanden ook in Brugge nogal surreëel verlopen zijn. Van der Elst relativeert enigszins. “We hebben ons natuurlijk moeten aanpassen. Tot half maart werkten we vanuit het Basecamp en vanaf dan hebben de speelsters trainingsprogramma’s meegekregen om te vermijden dat ze alles zouden verliezen. Onze trainingen werden 6 weken geleden hervat, maar daarvoor had de groep al een individueel programma gevolgd. We zijn dus een 2 maanden bezig met de voorbereiding.”

Kloof dichten

De ploeg van Leo speelde in die voorbereiding een aantal oefenmatchen, die meestal winnend afgesloten werden (o.a. 1-2 op Genk). Er werd ook verloren op Ajax (6-1) maar zwaar tilt hij niet aan die uitslag. “In Europa heb je toplanden zoals Duitsland en Spanje waar we ons nog niet kunnen mee meten. Iets daaronder heb je Nederland. In ons land heeft het vrouwenvoetbal nog wat progressiemarge en op termijn moet onze top de kloof met de Nederlandse ploegen kunnen dichten. De toegenomen aandacht voor het vrouwenvoetbal, ook op TV, kan daar een belangrijke rol in spelen.”

Play-off 1

Het damesteam van Club Brugge werd tijdens het tussenseizoen danig versterkt met kleppers Marie Minnaert en Nicky Van Den Abbeele, die bij AA Gent werden weggeplukt. Club wordt aanzien als een uitdager voor Anderlecht en Standard. Zo ver wil Leo nog niet gaan. “Onze ambitie is in eerste instantie om binnen de eerste 5 te eindigen, want dan kunnen we deelnemen aan Play-Off 1. Dan worden de punten, net zoals in de Jupiler Pro League, gehalveerd. En dan kan er van alles gebeuren.”

Verrassing

De Eendracht Aalst Ladies hebben zich eveneens versterkt. “Ze hadden vorig seizoen al een goede ploeg en ze zitten in een positieve flow. Als ze daar nog wat verder kunnen op surfen, zouden zij wel eens de verrassing van de competitie kunnen worden. Voor jullie is het natuurlijk doodjammer dat de match – de rentree van de Ajuinen op het hoogste niveau – achter gesloten deuren moet doorgaan. Iedereen weet dat de Aalsterse supporters een echte 12de man – of in dit geval vrouw – vormen, en ik weet vanuit mijn persoonlijke ervaring dat het in het Pierre Cornelisstadion soms kan spoken. Maar goed, het is wat het is, en ik denk dat iedereen dolgelukkig is dat er sowieso na al die maanden opnieuw gevoetbald mag worden.”

Mannen vs Vrouwen

Ex-Ajuin Leo Van der Elst is gepokt en gemazeld in het mannenvoetbal. Waarschijnlijk heeft hij toch enigszins moeten wennen aan het vrouwenvoetbal? “Goh, het spelletje op zich is en blijft natuurlijk hetzelfde. Maar de manier waarop je de vrouwelijke speelsters benadert is toch wat anders. Ik ga één voorbeeld geven: bij de mannen wordt er op trainingen en tijdens matchen nogal wat afgeroepen. Qua inhoud en aantal decibels is dat niet altijd even delicaat. En bij de mannen loopt dat er vaak af zoals water op een eendenrug. Ik denk dat vrouwen daar toch wat gevoeliger voor zijn. Dus ja, op dat vlak heb ik me wel wat moeten aanpassen. En ik denk dat ik daar in geslaagd ben. Mijn groep weet nu waar ik voor sta en we zitten ook op dezelfde golflengte. Ik ben aangenaam verrast door de passie en gedrevenheid waarmee meisjes en vrouwen hun hobby beoefenen. Ze doen er echt alles voor om goed voor de dag te komen.”

Als oude glorie van Den Iendracht wensen we Leo Van der Elst veel succes toe met Club YLA. Hij mag van ons alle wedstrijden winnen, behalve die van zaterdag natuurlijk!

Lees hier ook de voorbeschouwing met Ladies-coach Dirk Decoen.

We brengen jullie zaterdag vanaf 14u00 live de hoogtepunten uit de wedstrijd via de Facebookpagina van de Ladies.

Iendracht veroit!

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje