Yala-Lusala: "Supporters fier maken op onze kleuren"

Yala-Lusala: "Supporters fier maken op onze kleuren" Yala-Lusala: "Supporters fier maken op onze kleuren"

De nieuwe zwarte parel van Eendracht Aalst moet Bigen Yala-Lusala (23) worden. Een hele mond vol. Dat onze stadionomroeper maar alvast begint te oefenen want onze Waalse aanwinst van Congolese origine is vast van plan om dit seizoen vaak te scoren.

Vorige clubs

Yala-Lusala, geboren in Nivelles en woonachtig in Ottignies, heeft een verleden bij RSC Anderlecht (beloften), White Star Woluwe en Sporting Lokeren, waar hij deel uitmaakte van de A-kern. “Ik zat er vaak op de bank, maar mocht een paar keer invallen tijdens bekerwedstrijden. Jammer genoeg kreeg ik geen speelminuten in eerste klasse. Ik hield aan mijn Lokerse periode wel een paar woordjes Nederlands over. Ik begrijp de taal wel, maar spreken lukt nog niet zo goed.”

Eindronde   

Zijn laatste club was La Louvière Centre, waarmee hij vorig seizoen maar liefst viermaal tegen de Ajuinen uitkwam. “In de competitie haalden we slechts 1 op 6 tegen Aalst, en ook de heenwedstrijd van de eindronde gingen we kansloos de boot in. We hadden ons al neergelegd bij de uitschakeling en hadden dus niks meer te verliezen voor de terugwedstrijd in Aalst. We speelden alles of niets, en tot onze immense verbazing lukte alles in die knotsgekke match, met het gekende resultaat. Jammer genoeg gingen we er zelf dan wel uit tegen Sporting Hasselt.”

Andere lucht opsnuiven

Na drie jaar was Bigen een beetje uitgekeken op de Henegouwse club. Hij liet zijn manager uitkijken naar andere oorden en kwam zo in contact met Sven Jaecques. “Ik was echt toe aan een nieuwe uitdaging. Aalst is en blijft, ondanks de terugval, een mooie club met hevige supporters en het is fijn spelen in het Pierre Cornelisstadion. In Wallonië zie je op dit niveau toch heel wat mindere stadions. Aalst ligt ook qua bereikbaarheid niet zo slecht voor mij. Op drie kwartier ben ik op Zandberg. Ik kan nauwelijks wachten tot de eerste training. Ik leef fulltime voor het voetbal, en in afwachting dat coach Geeraerd ons de eerste keer bijeenroept op 18 juli, ben ik individueel aan het bijtrainen.”

Type

We vroegen aan Bigen hoe hij zichzelf ziet als speler. “Ik ben een krachtige speler met een behoorlijke techniek en een snedige versnelling. Ook de directe één-tegen-één-duels met een verdediger zijn een kolfje naar mijn hand. Mijn werkpunten zijn mijn linkervoet en mijn kopspel, al scoorde ik in het verleden wel al een paar keer met het hoofd. Het liefst van al speel ik als aanvallende rechtsbuiten, maar bij La Lou werd ik ook vaak als linksbuiten en diepe spits uitgespeeld. Dat hangt allemaal een beetje af van het tactisch concept van de trainer en van de tegenstander. In de aanval moet je me wel niet uitspelen als pivot die met de rug naar de goal van de tegenstander speelt. Dat ligt me niet zo goed, stuur me maar liever diep in de rug van een verdediging. Ik denk dat je me een beetje kunt vergelijken met Origi, maar dan wel een paar trapjes lager,” lacht Bigen.

Embleem en kleuren

Gevraagd naar zijn ambities en doelstellingen, geeft Yala-Lusala het antwoord dat we de voorbije weken in onze verschillende interviews met de nieuwe spelers al zo vaak hoorden. “Deze traditieclub moet gewoonweg weer hogerop. Ik geloof in deze club, dat is dan ook de reden dat ik voor 2 jaar tekende. In Aalst zou alles aanwezig kunnen zijn om profvoetbal te spelen. Ik beloof aan bestuur en supporters dat ik alles zal geven om dit doel te bereiken, ik wil waardig zijn om in het shirt van Eendracht Aalst te spelen, hopelijk kan ik de supporters fier maken op ons embleem en onze kleuren.”

Wij hopen het ook. Bienvenue chez “den Iendracht”, Bigen!

fdh

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje