Terugblik op de supportersvergadering

Terugblik op de supportersvergadering Terugblik op de supportersvergadering

De supportersvergadering van afgelopen week in het Pierre Cornelisstadion kende een grote opkomst. Het clubbestuur sneed een aantal onderwerpen aan, de supporters konden meer dan twee uur lang luisteren en vragen stellen. Wij bundelden de hoofdpunten hieronder samen.

Bedrijvigheid op Zandberg

De activiteiten op de jeugdacademie liggen niet stil in het tussenseizoen, integendeel. Er was het regionale kwalificatietornooi de Zwette Maan en afgelopen weekend vond de apotheose plaats met het 6e internationale tornooi (ITEA). Blikvanger was Feyenoord. Beide tornooien werden respectievelijk gesponsord door Foncé en Jartazi. In de maand juni is er nog de Foot for Friends dag. Dan mogen de spelertjes uit de onderbouw een vriendje uitnodigen naar de Zandberg om wedstrijdjes te komen spelen. Er is ook nog de eindeseizoens BBQ, de passessies van meer dan 300 jeugdspelers en de zomerstages.

Brug van jeugd naar eerste ploeg

Net als vorig seizoen werd er één jeugdploeg kampioen. De eer was weggelegd voor de P17, zij worden gehuldigd op de fandag. Komend seizoen worden terug enkele regionale ploegjes opgestart. Er komt ook een TVJO (Technisch Verantwoordelijke Jeugdopleiding). Voorheen werden onderbouw en bovenbouw sportief geleid door coördinatoren. Nu zal er over de clusters heen gewerkt kunnen worden. Tegelijkertijd zal de TVJO de “brug” vormen naar de sportieve cel van het eerste elftal. De gegevens van jeugdspelers worden bijgehouden in een database en worden bij een vertrek ook verder opgevolgd. Dat is onder meer interessant voor de opleidingsvergoedingen zoals bij de transfer van Dries Mertens naar Napels.

Van vzw naar nv

De club wil de omvorming maken naar een vennootschapsstructuur. Voor de economische activiteiten, de professionalisering van de club en het stadion zou het een stap voorwaarts betekenen. Met een aandelenstructuur kunnen de doelstellingen kracht bijgezet worden en het is een goede manier om leden en investeerders nog beter te binden aan de club. Er is nu een werkgroep opgericht, geleid door clubsecretaris en advocaat Tom Vanraes, met leden uit de AV. Zij plegen overleg met de KBVB, de bedrijfsrevisor en maken eind dit jaar de statuten op. In het voorjaar van 2015 wordt het dossier ingediend bij de KBVB, die zal beslissen.

Stadiondossier

Beide pistes zijn nog altijd mogelijk, een nieuw stadion op een andere locatie of een nieuwe tribune en renovaties aan de Bredestraat. De Stad Aalst ondersteunt de plannen voor een nieuw stadion en de club heeft investeerders, nooit stonden we zo ver. De industriegronden op Zuid IV in Erembodegem worden vooropgesteld. Positief was alvast een brief van de eigenaar omtrent de aankoop van de gronden. Voor deze instantie is het socio-economische aspect erg belangrijk. Het stadionproject omvat ook een restaurant, kantoren, handelszaken en logistieke infrastructuur. Daaropvolgend werd een afdoend bod uitgebracht. Er is ook nog een andere kandidaat-koper opgedoken.

Nieuwbouw

Als het nieuwe stadion er zou komen zal er een vennootschap opgericht moeten worden met de verschillende partijen (Stad Aalst, Eendracht Aalst, bouwpromotor, investeerders). Drie bouwheren hebben zich kandidaat gesteld voor het stadion dat een capaciteit van 11.500 plaatsen zal hebben, uitbreidbaar naar 15.000. Er is wel een oppervlakte nodig van 5 hectare, aan de Bredestraat is er momenteel 2,9 hectare. Of de jeugd mee zal verhuizen is nog niet zeker. Er is ook een wijziging van het RUP (ruimtelijke uitvoeringsplan) nodig: de industriegrond moet terug recreatiegrond worden. Als het nieuwe stadion er komt zal het ten vroegste tegen 2019 zijn. Binnen de stad moet dit dossier ook verder worden besproken met alle partijen.

Pierre Cornelisstadion

Zowel bij een nieuwbouw als bij de bouw van een nieuwe tribune zal een supportersdelegatie betrokken worden bij bepaalde aspecten (staan/zitplaatsen, sfeervak, akoestiek). Het nieuwbouwdossier valt wellicht in een definitieve fase voor 30 juni as. Indien negatief wordt meteen voortgewerkt aan de piste van het huidige stadion. De slechte staat van de parking alsook tussen de kantines en het stadion is aan de stad doorgegeven. Over de uitvoering van de verbreding van het veld is nog geen antwoord van het CBS. Vorige week was er een belangrijke controle van Binnenlandse Zaken aangaande infrastructuur. Zij zullen aangeven welke aanpassingen er dienen te gebeuren.

Sfeervak

Op de noodtribune kunnen de supporters niet meer voor dezelfde sfeer zorgen dan voorheen. De club heeft bij het bezoek van Binnenlandse Zaken de vraag gesteld of er een sfeervak kan ondergebracht worden in de Europatribune achter het doel. Vak A van de zittribune boven werd ook geopperd maar vak H achter het doel is het alternatief waar de meeste supporters zich zullen in kunnen vinden. De vakken F en G van de zittribune beneden zijn te klein. Na de wedstrijd lopen de kantines te snel leeg. Aan voorzitter De Roose werd een kader gevraagd van waaruit de supporters voorstellen mogen doen in dat verband.

Voorbereiding 2014-15

De brieven en mails naar de abonnees zijn sinds 13 mei de deur uit. In het tussenseizoen is er het “WK op groot scherm” project dat volledig gedragen wordt door nieuwe sponsors. Alle consumpties zijn dus winst voor de club. Er zal een sfeerzone komen voor het stadion en een 15m² groot LED-scherm op het veld. De toegang is gratis. Op maandag 30 juni start de A-kern de trainingen op Zandberg. Er zijn drie ontmoetingen met eersteklassers: op de fandag van 5 juli tegen Zulte-Waregem, op 17 juli tegen Cercle Brugge (in Jabbeke) en op 19 juli komt AA Gent op bezoek. Op 11 of 12 juli ontvangen we mogelijk een Nederlandse ploeg, dat kan Roda JC of Sparta Rotterdam zijn. De competitie start in het weekend van 2-3 augustus. Willems Veranda’s blijft volgend seizoen hoofdsponsor.

Doelstellingen

Voorzitter Frank De Roose gaf de doelstellingen op korte en middellange termijn nog mee. Eendracht wil een professionele structuur tegen het seizoen 2015-16 met een tiental profspelers, een financieel directeur, een fulltime manager en een uitbreiding van de AV met minimum 3 personen. Als de competitiehervorming er komt wil Eendracht Aalst bij de eerste groep van profclubs behoren, die aansluiten bij eerste klasse. Daarvoor moet dit seizoen top-8 gespeeld worden. “Als de eindrondetrein voorbijkomt zal onze wagon er aangehangen worden.”, zo herhaalde de voorzitter zijn woorden van vorig jaar. “Maar hij moet eerst passeren.” Er is nog de jaarlijks terugkerende licentieperiode en financiële valkuilen wil men vermijden. Eendracht wil voorbereid zijn als het 25 punten meer pakt.

Regi Van Acker

Vervolgens werd het nieuwe trainersduo Regi Van Acker en zijn assistent Benny Van Polfliet voorgesteld aan de supporters. De trainer had de hele avond aandachtig het hele relaas gevolgd en was al overtuigd dat hij een warme, familiale club had aangetroffen. “Het doet mij plezier te zien dat er zo’n fanatiek team van supporters begaan is met de club. Zo’n team wil ik ook op het veld brengen. De rode draad in mijn carrière is werken met jonge, dynamische, liefst Belgische spelers. Op termijn is dat beter voor een club dan spelers uit eerste klasse op hun terugweg. Van jonge spelers kan getolereerd worden dat ze fouten maken, mits ze zich 100% inzetten. Om nieuwe spelers te halen moet je binnen een budget blijven en dat is moeilijk. Zowel sportief als financieel moet het plaatje kloppen, die spelers vinden is de kunst.” Voorzitter De Roose gaf nog mee dat hij na de ondertekening van het contract met Regi Van Acker het beste gevoel had van de trainers die al de revue passeerden.

Sportief

Er zijn volgend seizoen 20 contractspelers. Indien nodig bij blessures wordt er teruggegrepen naar de eigen jeugd. Naast aanvaller Ratko Vansimpsen en middenvelder Philippe Janssens mag er nog een extra speler verwacht worden. Een technisch directeur komt er voorlopig niet, Roland Van Den Bosch verliet dinsdag de club en keert mogelijk terug naar FCV Dender EH. Het contract met Lander Van Steenbrugghe wordt in onderling overleg ontbonden. Zodra de financiële middelen er zijn zal er een scoutingscel opgericht worden. Nu wordt dit intern opgevangen door sportief verantwoordelijke Luc Van Hauwermeiren, Predrag Filipovic en de trainer. Er worden ook bruikbare tips ontvangen van mensen die nog voor Eendracht Aalst hebben gewerkt.

Flipo

Ook kapitein en Eendracht monument Predrag Filipovic kwam nog aan het woord. Hij vroeg meteen een rechtzetting in het clubblad Den Eendrachter. “Daarin verscheen dat ik amper pintjes drink maar het tegendeel is waar. Vroeger was dat zo maar na de bekerwedstrijd Dender-Standard in 2007 sloeg ik zeven pinten achterover om te kunnen plassen bij de dopingcontrole en was ik vertrokken.”, besloot Flipo met een kwinkslag. “Ik ga een jaar door als speler want er is nog niemand gekomen die beter is. Anders sta ik met plezier mijn plaats af. Ik heb het gevoel dat ik de ploeg nog altijd iets kan bijbrengen.”

Foto’s: Yves Janssens

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje