Laatste wens van Yves vervuld

© Eendracht Aalst

De schenking van de indrukwekkende Eendracht-verzameling van clubmedewerker Yves Janssens aan het stadsarchief is officieel. Net zoals Yves het in gedachten had op 25 juni, de verjaardag van SC Eendracht Aalst, dat sinds 2019 tot de honderdjarige clubs behoort.

Uitgebreide collectie

Zelf heeft hij er niet meer kunnen voor instaan, maar zijn makkers van het Eendracht-webteam staken de voorbije weken de familie een handje toe om deze vurige wens van Yves nog te voltrekken. Zijn levenswerk mocht niet verloren gaan en moest goed bewaard blijven. Niemand hield het voor mogelijk welke uitgebreide collectie Yves in al die jaren verzameld heeft. Een pak wedstrijdshirts en andere relikwieën, fanitems, krantenknipsels en andere documentatie, clubbladen, spelers- en teamfoto’s, een complete ticketverzameling,.. Er is weinig dat ontbreekt, en dat van 1919 tot nu.

In de spotlight

Het omvangrijke materiaal wordt verdeeld over het stadsarchief en het stadsmuseum. Er zullen stap voor stap stukken gedigitaliseerd worden voor de website madeinaalst.be. De club kan de verzameling van Yves nog gebruiken als er in de toekomst Expo’s georganiseerd worden. Of waarom geen permanent Eendracht-museum in een gerenoveerd of nieuw stadion. Het is een stille hoop van een aantal supporters en medewerkers. Er zijn alvast weinig clubs in België die over een dergelijk archief beschikken, dixit sportjournalist Ruben Van Gucht enkele jaren terug.

Aalsterse geschiedenis

Schepen van Erfgoed, Museum en Archief Karim Van Overmeire bracht de familie een bezoekje. ““Het is met heel veel plezier en respect dat wij deze boeiende verzameling van wijlen Yves Janssens aanvaarden. Eendracht Aalst maakt al meer dan honderd jaar deel uit van de geschiedenis van onze stad. Voor duizenden Aalstenaars is ‘den Iendracht’ verbonden met persoonlijke verhalen en belevenissen. Al die documentatie, shirts, tickets, gadgets … die Yves verzameld heeft, zijn van onschatbare waarde voor al die supporters, maar bij uitbreiding voor al wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van onze stad.”

Een kamer vol

De familie van Yves is blij dat zijn laatste wens nog vervuld is kunnen worden. “Wat begon met enkele wedstrijdtickets eindigde in een volle kamer met alles wat met Eendracht Aalst te maken had. De deur kon nog net dicht en er moest de laatste periode hoog gestapeld worden. Yves kreeg niet alleen veel materiaal van supporters en oud-spelers maar snuisterde ook op het internet naar interessante zaken die met de club te maken hebben. We zijn enorm blij dat mensen deze verzameling hebben kunnen bewonderen tijdens de Expo 90 en de Expo 100 van Eendracht Aalst. En dat zijn levenswerk nu naar het stadsarchief gaat was zijn allergrootste wens. We willen hierbij ook Kenneth en Vantjen van het webteam bedanken voor de hulp want alleen zou het onbegonnen werk geweest zijn.”

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje