Jordan Atheba: "Bekeek video's over Eendracht"

Jordan Atheba: "Bekeek video's over Eendracht" Jordan Atheba: "Bekeek video's over Eendracht"

Afgelopen zondag maakte Jordan Atheba zijn eerste 90 minuten vol in het Eendracht-shirt. Er werd kostbaar puntenverlies geleden en ook Jordan was niet helemaal tevreden over zijn eerste optreden. Het webteam sprak met hem over de herlancering van zijn carrière en het tragische ongeval waar hij twee jaar geleden bij betrokken was.

Blij met het vertrouwen

Tegen Olsa Brakel nam trainer Geeraerd de 22-jarige Jordan Atheba voor het eerst op in de wedstrijdselectie. Hij kwam zelfs meteen aan de aftrap in de plaats van Falko Geenens. “Uiteraard was ik zeer tevreden met mijn eerste selectie. Ik heb de afgelopen maanden hard gewerkt om mij in het team te knokken. Het doet dan ook deugd om het vertrouwen van de coach te krijgen.”

Aanpassen aan Tweede Amateur

Toen Jordan tekende kampte hij met een conditionele achterstand. Maar deze lijkt nu helemaal van de baan. “Ik speelde de wedstrijd uit met weinig conditionele problemen. Dat gaf me vertrouwen. Er zit wel nog heel wat progressiemarge op mijn spelpeil. Ik had het moeilijk om mij aan te passen aan het niveau van onze divisie, dat zal iedereen wel gemerkt hebben. Toch ben ik er zeker van dat het de volgende wedstrijd vlotter zal gaan en ik op korte termijn naar mijn beste niveau zal toegroeien.”

Voorbereid met Youtube-video’s

De integratie van de verdediger verliep zonder problemen. Hij voelde zich meteen thuis in deze jonge, enthousiaste groep. “Het was niet zo moeilijk om me aan te passen aangezien ik reeds enkele spelers kende. Onder andere Mitu, Yala Lusala en Diarra zorgden voor een goede ontvangst. Ik wist ook dat Gianni De Neve, waarmee ik samenspeelde bij de nationale U19, hier een goede tijd beleefde. Daarnaast bekeek ik voor mijn komst ook heel wat Youtube-video’s over de Europese geschiedenis en de supporters.” De aanhang maakte alvast indruk op Jordan. “Ik zag video’s van tijdens de glorieperiode en kon me dus wel aan iets verwachten. Oké, we spelen nu in een lagere divisie maar toch had ik zo’n fanatieke supporters niet verwacht…”

Carpoolen naar Aalst

Jordan woont op dit moment samen met zijn ouders in Brussel. Hij heeft er ook voor gekozen om zich 100% op het voetbal te focussen om zo in zijn persoonlijke doelstellingen te kunnen slagen.“Elke ochtend ga ik naar de gym. ’s Avonds wanneer het tijd is om te trainen komt Diarra me oppikken. Samen met Yala Lusala rijden we dan richting Aalst. Waanneer mijn fysiek een extra duw aankan ga ik een doorgedreven programma volgen bij sportbegeleider David Bombeke. Hij verloste me trouwens al van een hardnekkige blessure in het verleden.” Dat Jordan nog bij zijn ouders woont op dit moment is geen verrassing voor hem. “In mijn vrije tijd zoek ik vooral mijn familie op. Als ik door hen wordt omringd voel ik mij het beste. Daarnaast vertoef ik ook vaak bij mijn vrienden. Aangezien het ook bijna allemaal voetballers zijn kan je al raden waarover we het meestal hebben”, vertelt hij met een glimlach. Zijn boezemvriend is trouwens Jordan Lukaku, vandaag actief bij Lazio Roma en de Rode Duivels.

Standard Academie is de beste

Dit seizoen zet Atheba een stap in het onbekende in de Tweede Amateurliga A. Toch is deze wending in zijn carrière zeker en vast geen drama. “Ik begon te voetballen bij Elsene toen ik tien jaar was. Na één seizoen plukte RSC Anderlecht me weg. Bij paars-wit bleef ik vier seizoenen. Nadien trok ik naar Standard Luik voor vijf seizoenen.“ Bij Anderlecht en Standard deed Atheba heel wat ervaring op aan de zijde van onder andere Malanda, Jordan Lukaku, Heylen, Januzaj, Rouf, Edmilson, De Sart, Kayembe en Ibrahima Cissé. De jeugdopleiding van Standard omschrijft hij zelf als de beste van België. Atheba kwam ook in actie bij de U16 tot de U19 van de nationale ploeg.

België – Spanje – Cyprus – België

Na zijn periode bij Standard trainde de rechtsback zes maanden met de A-kern van Atletico Madrid. Ook hier deed hij heel wat ervaring op. “Atletico was echt iets fenomenaal. De omkadering en begeleiding die ik daar had was echt top. Jammer genoeg kon ik daar geen vervolg aan mijn verblijf  breien. Vervolgens zat ik enkele maanden zonder club en kwam ik in Cyprus bij AEK Larnaca terecht. Dit is een topklasser die nu trouwens op kop staat in de competitie. Tijdens mijn verblijf eindigden we in de top vijf.” Door een hardnekkige blessure keerde Jordan terug naar België. “De medische staf van Larnaca vond de oorzaak van mijn blessure niet. Ik had er niet zoveel vertrouwen meer in en besliste om terug te keren naar België om me te laten behandelen. Afgelopen seizoen trainde ik dan mee met de A-kern van Waasland-Beveren en speelde ik wedstrijden met de reserven. Tijdens de zomer stelde mijn manager mij aan Aalst voor. Met het zicht op meer speelgelegenheid twijfelde ik geen seconde om hier te tekenen.”

Voor altijd nummer 19

Ondertussen gebeurde ook het tragische ongeval waarin zijn boezemvriend Junior Malanda omkwam. Jordan zat tijdens deze fatale rit ook in de wagen. Uiteraard denkt Atheba nog vaak aan Malanda maar deze gebeurtenis heeft hem ook wel mentaal sterker gemaakt vertelt hij. “Het is nu ongeveer één jaar en acht maanden geleden dat het gebeurde. Zo iets laat uiteraard zijn sporen na maar ik ben er zeker van dat dit mij heeft geholpen om te  evolueren in het leven. Ik voel trouwens steeds de aanwezigheid van Junior op de training en tijdens de wedstrijden. Zelf eer ik Junior door met het nummer 19 aan te treden, het rugnummer dat hij droeg bij Wolfsburg.”

Vastberaden om te slagen

Naast Malanda spiegelt Atheba zich op sportief vlak ook aan Serge Aurier. De Ivoriaan (Jordan’s roots liggen ook in Ivoorkust), die momenteel uitkomt voor Paris Saint Germain, is een echte doorzetter. “Ik wil spelen zoals Aurier. Hij gaat er telkens keihard voor en is uiteraard ook van dezelfde origine.” Persoonlijk wil de Ivoriaanse Belg terug hogerop. “Mijn persoonlijke ambitie is inderdaad om opnieuw bij een profclub terecht te komen. Hiervoor zal ik hard moeten werken, dat besef ik maar al te goed. Maar dit schrikt me niet af, integendeel. Als ik me ergens op vastpin ga ik er 100% voor. De eerste doelstelling is dus om samen met Aalst de aansluiting met de top te vinden en mee te spelen voor de prijzen. Uiteraard mogen we ook geen stappen overslaan, dit team speelt uiteindelijk nog maar een paar maanden samen. Maar ik ben er echt van overtuigd dat we met de positieve dynamiek en het enthousiasme dat in deze ploeg heerst in onze doelstelling kunnen slagen.”, aldus een gemotiveerde Jordan Atheba.

Wij hopen samen met Jordan dat hij in deze doelstellingen kan slagen. We bedanken hem ook voor dit aangenaam gesprek. Succes Jordan!

tvd

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje